Aardappelsalade met gepekeld speenvarken - Perswijn
Eten & Drinken

Aardappelsalade met gepekeld speenvarken

Op de foto lijkt het vooral om het vlees te gaan, maar de hoofdrol in dit gerecht is wel degelijk weggelegd voor de eenvoudige aardappel. Wat lekker kan zo’n eenvoudig gerecht zijn: het is hartig, het is fris, het heeft bite, het is makkelijk te maken en je kunt het koud serveren.


Maak het als u tijd heeft, laat het een dag rusten in de koeling en de smaak is nog beter. Serveer het bij een picknick, een lunch of als amuse/voorgerecht. Deze aardappelsalade laat zich makkelijk combineren: wij kozen voor gepekeld varkensvlees, maar u kunt ook gaan voor gerookte zalm, rauwe zalm, gebraden of gerookte kipfilet of gerookte eenden- of ganzenborst.

Zoet-zuur

De mayonaise (tenzij zelf gemaakt), de augurkjes en de zilveruitjes zijn niet alleen friszuur, ze hebben ook allemaal een tikje zoet en dat is heel aangenaam bij de aardappel. Dat zoet-zuur combineert ook heel goed met het zoute, gepekelde vlees.

Probeer bij de slager een stuk gepekeld vlees te krijgen dat helemaal niet of slechts heel licht gerookt is. Anders gaat het rokerige snel overheersen. Behalve het zout-zure heeft het gerecht een hartige smaak; van het vlees, de bieslook en ui, maar ook van de Worcestersaus. Die mag u gerust in ruime mate hanteren, het geeft een lekkere boost aan de smaak.

Een beetje vettig

Een bijpassende wijn moet opgewassen zijn tegen het zuur, het zoetje en vooral ook tegen het romige dat ingebracht wordt door de mayonaise en de crème fraîche. Want een beetje vettig is het wel. Zoetje, zuurtje, dan denk je al snel aan Riesling en dat blijkt ook een redelijke combinatie. Natuurlijk is het helemaal afhankelijk van het jaar en het type riesling.

Wij proefden een vijftal wijnen bij dit gerecht en de Riesling 2009 van Gunderloch uit Rheinhessen (€ 9,95 Imperial Wijnkoperij) sprong er in positieve zin uit. Hij heeft een stuivende riesling neus, met mineralen,  frisse citrus en in de smaak rijp wit fruit, wat honing en noten. Hij overtuigt omdat hij rijk genoeg is om de kracht van het gerecht te weerstaan en toch ook heel fris en verfrissend overkomt. Voor enkele proevers te fris. Zij vonden dat de zuren in de wijn gingen overheersen. Ook dat mag niet onvermeld blijven. De riesling werd een goede tweede.

100 % Touriga Nacional

De overduidelijke winnaar is een rosé: de Terra d’Alter rosé van 100 % Touriga Nacional, de top-druif van Portugal (€ 8,90 Flor del Vino). In de aanzet een tikje zwoel, dan ontwikkelt de smaak zich tot een volle en krachtige wijn. In de smaak wat specerijen en kruidien en vooral veel fruit zoals rijpe kersen en pruim, maar gelukkig zonder dat vervelende ‘wine-gum’ en banaan aroma. Fris in de afdronk. Dit is echt wijn en als rosé een van de betere die we kennen. En let op het jaar: deze ‘oude’ 2010 is nog helemaal vief en fris in 2013! Bij het gerecht past hij uitstekend, zijn kracht en zoetje geven hem een volle smaak die mooi aansluit bij de stevige aardappel en het zoute vlees. Zes van de zeven proevers geven aan deze wijn de voorkeur bij dit gerecht. Deze hartige aardappel salade in combinatie met deze gekoelde Terra d’Alter rosé: we hopen op nog veel warme nazomer dagen.

Ingrediënten

600 gram gepekelde varkensfilet of gepekelde, rauwe casselerrib

500 gram vastkokende aardappels, geschild en in blokjes

1 eetlepel gehakte bieslook

1 middelgrote ui, in kleine blokjes

2 eetlepels augurk in blokjes

2 eetlepels zilveruitjes, fijngesneden

1 eetlepel Worcester saus

40 gram mayonaise

60 gram crème fraîche

4 stevige blaadjes kropsla voor de presentatie


Bereiding

1.    Zet een grote pan met water en zout op, breng aan de kook en blancheer hierin de aardappelblokjes beetgaar. Giet dan af en leg de blokjes op een grote platte schaal om ze te laten uitwasemen.

2.    Meng de overige ingrediënten, behalve het vlees, door de nog warme aardappelblokjes. Breng op smaak met peper en zout. Laat goed afkoelen.

3.    Leg het vlees op een ovenschaal wrijf in met olie en zet voor 40 minuten in een oven van 140 graden.

4.    Zoek een paar mooie blaadjes sla uit, vul die met de aardappelsalade en leg er een paar plakjes dungesneden (2 mm) lauwwarme varkensfilet bij. Garneer met bieslook.

Nagekomen bericht van de importeur: De Terra d’Alter rosé van 100% Touriga Nacional is na 2010 niet meer gemaakt. Beschikbaar is wel een blend van Touriga Nacional met Aragones. Voor inlichtingen: info@flordelvino.com

Reageer op dit item