Bellingham vervangt Fusion door Ancient Earth - Perswijn
Nieuws

Bellingham vervangt Fusion door Ancient Earth

Het Zuid-Afrikaanse Bellingham was een van de eerste huizen in dat land dat het concept omarmde van druivenblends in plaats van wijnen op basis van één enkele druif, onder de algemene naam ‘Fusion’. Maar Bellingham wil trendsettend blijven en heeft de Fusion nu vervangen door ‘Ancient Earth’.

Tekst: Ronald de Groot

Niet meer de blend is leidend, maar het terroir, zo meldt ons wijnmaker Niel Groenewald. Groenewald: “De wijnen worden niet vervangen omdat ik niet geloofde in het concept. Dat doe ik nog steeds. Sauvignon wordt gewoon beter door toevoeging van wat semillon. Maar de Ancient Earth gaat weer een stap verder. Er wordt meer vanuit het terroir gedacht.”


Optimaal profiteren

“We weten in Zuid-Afrika, na zo’n twintig jaar, steeds beter waar we de druiven moeten planten om een goed resultaat te boeken. De fouten van het verleden laten we achter ons. Daarop is het concept van Ancient Earth gebaseerd. De bodem in Zuid-Afrika is uniek, hij behoort tot de oudste wijnbouwgronden van de wereld. Vandaar ook de naam ‘Ancient Earth’.”

“Je vindt hier bijzondere terroirs, van table mountain zandsteen, tot leisteen en graniet. Het verweerde graniet in streken als Darling en de Bottelary Hills in Stellenbosch levert wijnen op die elegant en krachtig zijn. De wind speelt ook een rol. De Indische Oceaan zorgt voor ochtendbries, in de middag doet de Atlantische Oceaan dat. Je moet van deze fenomenen optimaal profiteren.”

Complexiteit uit verschillende terroirs

“Zowel voor de nieuwe lijn Ancient Earth als voor de topwijnen onder naam Bernard Series halen we druiven van verschillende farms. Op die manier krijgen de wijnen meer complexiteit en een bijzondere gelaagdheid. Kijk naar de chenin, een van mijn favoriete druiven. Bijvoorbeeld in Darling, 10 kilometer van zee, bij de Atlantische Oceaan, krijgt hij veel frisheid, met geuren die doen denken aan vlierbloemen, citrus en peer.

In Swartland is het microklimaat totaal anders, veel warmer, zodat hier bush vines staan, op een ondergrond van leisteen. Dat zorgt voor veel rijpere aroma’s, met guave, nectarines, veel  tropisch fruit. Chenin in de Bottelary hills, 350 boven zeeniveau, aan de zuidkant van Stellenbosch, profiteert van zowel de wind in de ochtend als in de middag. De chenin rijpt hier twee weken later, zodat de druiven meer aroma krijgen.

Somerset West heeft ook koele aroma’s, met citrus, witte meloen, peer, door de ligging direct bij False Bay. Deze verschillende terroirs samen leveren een mooie, interessante wijn op. Dat is het idee achter zowel Ancient Earth als de Bernard Series.”

De druiven maken de wijn

Groenewald noemt zichzelf liever geen wijnmaker. “Ik begeleid de gisting, ik zorg dat deze in goede banen wordt geleid. De druiven maken de wijn. Ik intervenieer zo min mogelijk. Dus moet ik zorgen dat er zo goed mogelijke druiven uit de wijngaarden komen.

Bellingham zoekt steeds naar nieuwe mogelijkheden. We willen steeds zelf ervaren wat werkt, en wat niet werkt. In dat opzicht horen we echt bij de Nieuwe Wereld. We gaan niets uit de weg. We hebben met 32 verschillende aangeplante druiven een heel scala aan mogelijkheden om te experimenteren. Het moet ook. Sauvignon blanc in Achter-Paarl werkt niet meer, het terroir is daar gewoon niet geschikt. Dus dat moet worden omgezet naar grenache blanc of grenache gris. We hebben geen keuze. Vandaar de nadruk op terroir.”

De wijnen

Ancient Earth, Sauvignon 2012, Coastal Region 14 pnt

peer, citrus, ananas, passievrucht, een vleugje grassigheid, goede zuren, niet te grassig, afgerond met een beetje sémillon (8%), dat geeft ‘m net wat meer lengte en body.


Ancient Earth, Chardonnay 2011, Coastal Region 14.5 pnt

combinatie van chardonnay uit paarl en durbanville, voor structuur en frisheid; het deel van paarl is op vat gegist; aangenaam hout, citrus, ananas, krachtig en exotisch, vanille, aangevuld met 8% viognier, om minder vatrijping te compenseren.

Rijk en vol in de smaak, combinatie van frisheid en structuur; had in eerdere jaren wat verdelho als toevoeging, nu dus viognier; in het oude concept kon dat niet, het nieuwe concept geeft daar ruimte voor, omdat het terroir op de voorgrond staat en niet de blend van druiven.

Ancient Earth, Shiraz 2011, Coastal Region 14 pnt

heel zoet fruit, confiture, zwarte olijven, dik en krachtig, rijp en zwoel, zwarte kersen en pruimen, zacht en sappig, frisheid uit stellenbosch, structuur uit paarl, met wat viognier (2%); in stijl modern en gelikt, tikje ruwe finale.

Cabernet sauvignon Ancient Earth 2011, Coastal Region 15 pnt

Heeft zich sinds vorig jaar mooi geopend, cabernet met cassis, kersen, mooi fruit, goede zuren en tannines, fijne frisheid, met de door 15% cabernet franc uit paarl, die hem een fijne frisheid en een mooi aroma geeft van wat potloodslijpsel.

Ancient Earth, Pinotage 2012 , Coastal Region 13.5 pnt

weer een blend van wijn uit verschillende gebieden, zoals durbanville en darling, om een meer gelaagde wijn te maken; kruidig, getypeerd, frambozen, chocola, rond en rijp, hint rustiek, door kruidige zuren, pepertje, je moet hier toch van houden…. 15% petit verdot geeft afronding en ruggengraat, maar pinotage op dit niveau blijft gauw wat rustiek en ruw, helaas.

De wijnen zijn te koop bij de betere wijnhandel voor tussen de 8 en 10 euro. Voor verkoopadressen kunt u contact opnemen met importeur Intercaves.

Kijk ook op www.bellinghamwines.com.

Tekst: Ronald de Groot

Reageer op dit item