Workshop Zuid Afrika: Chenin Blanc & Shiraz - Perswijn
Persberichten

Workshop Zuid Afrika: Chenin Blanc & Shiraz

Leermeesters en leerlingen gingen afgelopen maandag tijdens de jaarlijkse leermeester/leerlingendag op ontdekkingstocht naar twee spannende druivenrassen uit de Kaap regio: chenin blanc en shiraz.

De workshops vonden plaats in het Theater van de Smaak van de Middelbare Horeca School ’s-Hertogenbosch (Koning Willem I College) Sara Channel van de WOSA (Wines of South Afrika) had Hennie Louw afgevaardigd om de workshop te begeleiden.

Nog altijd het meest aangeplante witte druivenras in Zuid-Afrika, zorgt chenin blanc voor een wijde verscheidenheid aan wijnstijlen. Vroeger het werkpaard, nu steeds vaker het parade paard van serieuze en onderscheidende wijnmakers in Zuid-Afrika. De stijlen variëren van mousserend, lichtvoetige huiswijn, volle houtgerijpte “eetwijnen” tot complexe dessertwijnen.

In 1990 telde shiraz nog slechts 1% van de aanplant onder rode druivenrassen in Zuid-Afrika – in 2013 is dat gegroeid tot 10%. In regio’s zoals Swartland waar het voorbeeld van de Rhône veelal gevolgd wordt, worden kruidige wijnen van shiraz en shiraz-blends gemaakt.  De bekende Platter’s Guide roept de Mullineux Syrah 2010 uit tot “Red Wine of the Year” en met bijna 10 Shiraz wijnen die 5 sterren kregen in deze gids, is de reputatie stevig gevestigd.

Hennie Louw (met een diploma van de Cape Wine Academy) is Zuid-Afrikaan in hart en nieren en heeft een passie voor deze twee druiven. Hij vertelde als geen ander over de wijngebieden en bood tijdens de twee workshops een leerzame proeverij die deze druiven helemaal tot hun recht lieten komen. Hennie is vroeger toergids geweest in de Cape Winelands en kent veel van de wijnmakers persoonlijk na al zijn bezoeken. Hennie heeft in Nederland zijn eigen bedrijf: www.wijnsafari.nl en geeft regelmatig cursussen en proeverijen over Zuid-Afrika.

De 86 deelnemers proefden elf wijnen die door vijf importeurs ter beschikking waren gesteld. De deelnemende importeurs; Benier Global Wines, Oud Reuchlin & Boelen, Sligro, Vos&Partners en WineMatters, hadden wijnen beschikbaar gesteld van de volgende wineries: Beaumont, Bellingham, Fleur du Cap, Lammershoek, Lomond, Pierre Jourdan (Haute Cabriere), Kleine Zalze, Newton Johnson, Middelvlij en Thembi & Co. Ook werden door leerlingen van de MHS diverse wijn-spijscombinaties gepresenteerd die de uitstekende inzetbaarheid van deze twee druivenrassen in de gastronomie lieten zien.

Reageer op dit item