Fattoria le Pupille, Poggio Argentato 2011, Traminer Aromatico/Sauvignon Blanc, Toscana - Perswijn
Wijn van de week

Fattoria le Pupille, Poggio Argentato 2011, Traminer Aromatico/Sauvignon Blanc, Toscana

We verplaatsen ons naar Morellino di Scansano. Dit gebied is het zuidelijkste grote wijngebied van Toscane, ten zuiden van het stadje Grosseto.
Net als vrijwel alle andere wijngebieden van deze regio is het vermaard om zijn rode wijnen, en speelt wit de tweede viool. Dat wil niet zeggen dat witte wijnen uit deze streek, zoals deze, niet interessant kunnen zijn.

Bij Fattoria le Pupille komen we weer bij een ambitieuze vrouwelijke wijnmaker, Elisabetta Geppetti. Ze begon hier zo’n twintig jaar geleden en staat nu aan het hoofd van een bedrijf met 70 hectare wijngaarden. Morellino di Scansano, tegenwoordig zelfs DOCG, staat uiteraard op de eerste plaats. Voor wit zijn 5 hectaren gereserveerd, beplant met traminer en sauvignon blanc: druiven die speciaal zijn uitgezocht omdat ze passen bij het vrij warme microklimaat, dat sterk wordt beïnvloed door de nabijgelegen zee. Deze druiven hebben van zichzelf een aromatisch karakter; er zijn hier geen koele nachten die voor aroma’s kunnen zorgen. De combinatie werkt verrassend goed.

Geen van de twee overheerst echt, de wijn is lekker aromatisch, met rijp fruit, peer, perzik, prachtige zuren; hij is opwekkend, kruidig, rijk en sappig.

Arisz et al., categorie 5 (€10,- tot €12,50)

Reageer op dit item