Top 20 Georgische wijn - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Top 20 Georgische wijn

Tijdens zijn wijnreis door Georgië, waarvan een verslag in vier delen verscheen op deze website, heeft Willem Gout vele tientallen wijnen geproefd. Daaruit heeft hij zijn persoonlijke Top 20 samengesteld.

Tekst en fotgrafie: Willem Gout

Niet op basis van vergelijkend proeven want daarvoor verschillen de wijnen te veel. De ‘Europese’ wijnen kenmerken zich door hun unieke combinatie van inheemse druivensoorten en moderne vinificatie. Willems favorieten uit deze categorie koppelen druifeigen aroma’s aan zuiverheid, frisheid en fruit.

Bij de keuze van kvevriwijnen heeft Willem zich vooral laten leiden door complexiteit, terroir en avontuur. Want deze wijnen trakteerden hem op spannende kleuren, (zoet) geurend fruit, fraaie tannines en krachtig fruit in de smaak. Het lange sap-schilcontact in de kvevri geeft de witte wijnen vaak een aroma van zuidvruchten en de rode kleur van kersenconfituur. Als je deze wijnen proeft besef je dat het niet altijd een straf is om wat langer ‘bij moeder’ te verblijven…

Klik hier voor het verslag van Willems reis.

Reageer op dit item