VitiNord 2012 - Perswijn
Achtergrond & Interviews

VitiNord 2012

November 2012 vond op de grens van Noord-Duitsland en Polen in Neubrandenburg en Szczecin de VitiNord-conferentie plaats, een bijeenkomst waar letterlijk en figuurlijk de grenzen van de wijnbouw besproken worden. Œnoloog Gerhard Horstink was erbij.

Tekst: Gerhard Horstink

Wijnbouwers en wetenschappers uit Noord-Amerika, Scandinavië, de Baltische staten, Polen, maar ook Mongolië troffen elkaar hier om ideeën, praktijken en probleemgebieden te bespreken die gepaard gaan met koud-klimaatwijnbouw.

De VitiNord 2012 is de derde conferentie na eerdere edities in Quebec (2009) en Letland (2006). De ‘International Conference on Northern Viticulture’ is ontstaan uit een groeiende belangstelling voor wijnbouw op hoge breedtegraden. Traditionele wijnbouw vindt plaats tussen de 30e en 50e breedtegraad, waar over het algemeen de zomers voldoende warmte geven en de winters relatief mild zijn. Klassieke druivenrassen van de Vitis vinifera-soort gedijen doorgaans goed onder deze omstandigheden.

Belangstelling voor nieuwe variëteiten en een zoektocht naar nieuwe mogelijkheden en toepassingen hebben de wijnbouw naar koelere streken gebracht, die tot voor kort onmogelijk werden gehouden voor wijnbouw. De ontwikkeling van nieuwe druivenrassen, kruisingen tussen verschillende Vitis soorten (interspecifieke kruisingen) of binnen één Vitis soort (intraspecifiek), heeft binnen dit kader als belangrijkste doel en een grotere winterhardheid te bereiken.

Daarnaast spelen resistentie tegen plantenziekten en rijp kunnen worden binnen een kort seizoen een belangrijke rol.

Reageer op dit item