Janots Bos behaalt Coup de Coeur in de Guide Hachette 2013 - Perswijn
Nieuws

Janots Bos behaalt Coup de Coeur in de Guide Hachette 2013

Het Nederlands-Franse wijnhuis JanotsBos uit Meursault heeft een prachtige nieuwe mijlpaal bereikt: de Bourgogne Blanc 2009 heeft in de Guide Hachette 2013 niet alleen 2 sterren gekregen, maar ook nog een zogenaamde Coup de Coeur!
Het is tevens de enige Bourgogne Blanc uit de Côte d’Or met een Coup de Coeur. Zelfs in de hele Bourgogne, met dus ook nog Chablis, Côte Chalonnaise en Macon is er maar één andere wijnboer met een Coup de Coeur voor zijn Bourgogne Blanc.

Wat betekent Coup de Coeur precies? De Guide Hachette is dé wijngids van Frankrijk, waarvoor ieder jaar ongeveer 50.000 wijnen worden geproefd, ingezonden door alle Franse wijnboeren. Van de 50.000 wijnen krijgen er circa 10.000 een vermelding in de Guide Hachette, merendeels zonder ster. Een deel krijgt één ster, een nog kleiner deel twee sterren en sommige wijnen krijgen zelfs drie sterren. Daarnaast is er een blindproeverij waarin de wijnen worden beoordeeld. De beste wijnen krijgen dan een Coup de Coeur. In totaal zijn dat er om en nabij 500 per jaar, dus 1% van het ingestuurde aantal wijnen.

Onze JanotsBos Bourgogne Blanc 2009 heeft twee sterren gekregen. Nog mooier: bij de blindproeverij heeft de Bourgogne Blanc unaniem een Coup de Coeur gekregen, dus de complete jury vond hem dat waard. JanotsBos staat daardoor nu met etiket en al in de Guide Hachette 2013. Hier de Franse tekst uit de Guide Hachette:

….. (Pour) leur deuxième présentation dans le Guide, ils décrochent un coup de coeur unanime. Des ceps de chardonnay de quarante-cinq ans sont à l'origine de vin jaune pale d'une belle complexité aromatique, avec ce bouquet frais qui balance entre les fleurs blanches, la mineralité et la mie de pain. En bouche, tout est pureté et franchise: après une attaque minérale, la rondeur s'installe, et la finale s'étire en longueur sur de délicates note de beurre frais. Un ensemble très elegant et racé, déjà bon à boire avec un poisson ou un noble crustacé.

Over JanotsBos

JanotsBos is in 2005 opgericht door Thierry Janots en Richard Bos. JanotsBos is een klein wijnbedrijf uit Meursault, in het hart van de Côte de Beaune, waar de beroemde witte Bourgognes vandaan komen. Richard en Thierry hebben elkaar leren kennen in 1996 tijdens hun opleiding aan het Lycée Viticole te Beaune.

JanotsBos richt zich volledig op het maken van topkwaliteit. Thierry Janots heeft zijn sporen verdiend als wijnmaker bij diverse gerenommeerde wijnbedrijven. Ook nu is hij nog steeds parttime werkzaam als maître de cave bij Domaine des Comtes Lafon. Richard was mede-eigenaar van Café Samson in Nijmegen. Naast zijn studie in Beaune heeft hij ruime ervaring opgedaan bij andere wijnbedrijven en natuurlijk bij JanotsBos zelf.

JanotsBos kiest bewust voor wijnen gemaakt zonder toevoegingen en onnodige handelingen. Het terroir moet optimaal weerspiegeld worden in de wijn. Alle wijnen zijn traditioneel gemaakt met spontane gisting. Ze krijgen een opvoeding op eikenhouten vaten, maar het houtgebruik blijft decent en is ondersteunend aan de wijnen.

Onze wijnen worden wereldwijd zeer gewaardeerd, in het bijzonder door particuliere wijnkenners en in de gastronomie, waaronder veel sterrenrestaurants. We leveren onze wijnen onder meer in Japan, Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Italië, Singapore, Hongkong, Australië, Denemarken, Canada, België, Zweden en natuurlijk in onze twee thuislanden Frankrijk en Nederland.

Voor meer informatie:

JanotsBos

2, Place de l’Europe

21190 Meursault

France

e-mail: info@janotsbos.eu

Reageer op dit item