Perswijn Winterproeverij Begeleide Proeverijen - III - Perswijn
Nieuws

Perswijn Winterproeverij Begeleide Proeverijen – III

Op 21 en 22 oktober zal in Kasteel de Wittenburg te Wassenaar de eerste editie van de Perswijn Winterproeverij plaatsvinden. Op beide dagen kunt u nog meer te weten komen over de wijnen in de verschillende begeleide proeverijen.
De deelnemers zullen op het evenement prachtige winterse wijnen presenteren, en een aantal van deze wijnen zullen, onder leiding van wijnmaker of specialist, nader geproefd worden in besloten sessies. Hieronder een korte toelichting bij twee van deze masterclasses. Beide begeleide proefsessies worden zowel op zondag voor de wijnliefhebber, als op maandag voor de professional aangeboden.

Wijn en Spijs: Winter & Rood

Consumenten zijn steeds meer geïnteresseerd in wijn, en de wijncursussen in Nederland breiden zich uit. Dat is een goede zaak, want een cursist neemt geen genoegen meer met een simpel wijntje. Op elke cursus wordt de vraag gesteld: “ik heb een lekker gerecht, wat ga ik er bij schenken?” of: “ik heb een mooie wijn in huis, maar wat ga ik er bij koken?”


Perswijn is op zoek gegaan naar een expert in Wijn en Spijs en kwam uit bij Jeroen Bronkhorst van de Wijnstudio (foto). Jeroen is 17 jaar kok geweest, maar had ook een eetcafé met een wijnkaart die twee maal uitgeroepen is tot “Wijnkaart van het Jaar”. Zijn passie is het verenigen van die twee werelden: eten en wijn.

In de sfeervolle Herenkamer van Kasteel de Wittenburg verzorgt de Wijnstudio voor Perswijn de workshop “Wijn & Spijs”. Acht prijswinnende rode wijnen uit de competitie 'Winterwijnen tot € 12,50' van Perswijn (nummer 6) zijn het uitgangspunt. Jeroen Bronkhorst en chef-kok Jan Willen Rietveld van Kasteel Wittenburg hebben hier samen de passende smaken bij gezocht. Iedere 10 minuten wordt er een culinair gerechtje geserveerd, vergezeld van één, soms twee wijnen, waarbij de theorie van wijn & spijs wordt toegelicht.

Na afloop bent u welkom voor een kijkje in de keuken.

Zondag 21 oktober 2012     – 14:00-15:00 uur (uitverkocht)

                                          – 16:00-17:00 uur

door: Jeroen Bronkhorst, i.s.m. chef Jan Willem Rietveld

Vranec – de Macedonische trots

Het woord vranec betekent sterk, zwart, en krachtig paard, en wijn gemaakt van deze druivensoort wordt geassocieerd met kracht, potentie, en succes. Vran betekent ook ravenzwart en dat is waarom rode wijn van deze druif in Macedonië ook bekend staat als zwarte wijn.


Een groot deel van de wijn uit de Republiek Macedonië is gemaakt van inheemse rassen, hoewel chardonnay, cabernet sauvignon, merlot

en riesling ook vaak worden gebruikt. De droge zomers en milde winters met in totaal 265 zonnige dagen per jaar, in combinatie met de rijke rotsachtige bodem, leveren aromatische en volle wijnen op. Vranec – de inheemse Balkanvariëteit

bij uitstek, is de belangrijkste druivensoort in Macedonië. Het produceert een droge rode wijn met een unieke smaak en karakter, die synoniem is aan het karakter van de Balkan.

In deze begeleide proeverij zal Ronald de Groot, hoofdredacteur van Perswijn, aan de hand van de mooiste wijnen van verschillende Macedonische wijnhuizen het typerende karakter van de vranec-druif duiden.

Maandag 22 oktober 2012    – 15:30-16:30 uur (alleen voor professionals)

door: Ronald de Groot

Klik hier om kaarten te bestellen voor de Perswijn Winterproeverij en de masterclasses.

Bent u professional en wilt u zich graag aanmelden voor de Perswijn Winterproeverij op maandag en de masterclasses op deze dag? Stuur een mail naar wijnpers@wijnpers.nl.

Lees meer over de verschillende begeleide proeverijen op de Perswijn Winterproeverij.

Reageer op dit item