Het alternatief voor de liefhebber - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Het alternatief voor de liefhebber

Na aanleiding van het artikel 'Diploma? Graag!', over wijnopleidingen in Nederland, ontving de redactie van Perswijn veel reacties. Volgens de heer Frans Bajens richtte het artikel zich te veel op de professionals, waarbij de liefhebbers buiten de boord vielen. Een ingezonden brief.
Geachte heer de Groot,

Naar aanleiding van uw artikel 'Diploma? Graag!' in Perswijn nummer 5, over de mogelijkheden van wijnopleidingen in Nederland, zou ik graag een aanvulling hierop willen maken.

Het, overigens altijd zeer interessante blad Perswijn, is bedoeld voor liefhebbers en professionals zoals op de voorpagina wordt vermeld. In het artikel worden echter alleen de voornamelijk professionele opleidingen vermeld. Voor de beginnende wijnliefhebber is dit vaak te hoog gegrepen en zijn ook vaak de kosten en de beperkte leslocaties een belemmering om hieraan deel te nemen.

In Nederland bestaat al ruim 40 jaar het Nederlands Genootschap voor Wijnvrienden, dat momenteel zo’n 350 leden in heel Nederland telt. Dit NGW verzorgt ook ieder jaar wijnopleidingen, en dan met name voor de liefhebbers/amateurs. Deze opleidingen én de examens zijn geaccordeerd door de Féderation Internationale des Confréries Bacchiques, gezeteld te Parijs. Het NGW is in zijn structuur traditioneel conform de aloude gildestructuur.

Binnen deze opleidingen zijn er gradaties: Aspirant-Officier, Officier, Grand Officier en Maïtre. Deze komen bijna geheel overeen met de gradaties van het SWEN. Inhoudelijk zijn er ook maar minieme verschillen. Dit wordt regelmatig gechecked aan de gepubliceerde SWEN-eisen en door leden van het NGW die tevens de SWEN-opleidingen hebben gevolgd.

Wel is er verschil in de manier van proeven. Het NGW proeft voornamelijk op het herkennen van de gebruikte druiven in de wijn en de verschillende methoden van vinificatie. Het tweede en grootste verschil is dat de opleidingen worden gegeven op kostenbasis. De gediplomeerde docenten doen dit voor de leden pro deo, waardoor de cursuskosten veel lager zijn en derhalve aantrekkelijker voor de liefhebbers.

Voor de Perswijnlezers die zich rekenen tot de categorie 'liefhebbers', en voor wie de drempel SWEN of WSET nog iets te hoog ligt, is het Nederlands Genootschap voor Wijnvrienden een goed alternatief!

Met vineuze groet,

Frans Baijens, HB lid

Voor meer info over het NGW: www.wijngenootschapngw.nl.

Reageer op dit item