Twee Zuid-Afrikaanse vrouwen op lijst van meest invloedrijke mensen in de wijn - Perswijn
Nieuws

Twee Zuid-Afrikaanse vrouwen op lijst van meest invloedrijke mensen in de wijn

Twee Zuid-Afrikaanse vrouwen staan op een lijst van dertig invloedrijke mensen in de wijn. De lijst werd samengesteld door internationaal onderzoeksbureau Wine Intelligence. Het bureau adviseert wijnproducenten op het gebied van strategie en merkontwikkeling.
De lijst werd samengesteld naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het bureau. Su Birch, algemeen directeur van Wines of South Africa en Lynne Sherriff MW, voorzitter van het Masters of Wine Instituut in Londen staan beiden op de lijst van dertig genomineerden.

De twee vrouwen hebben volgens de jury een grote positieve invloed op de wijnwereld. Ze staan op de lijst naast prominenten zoals Robert Parker, wiens smaakpapillen zoveel invloed hebben dat wijnmakers hun stijl aanpassen om een goede beoordeling in zijn tijdschrift Wine Advocate te krijgen. Ook Gary Vaynerchuck staat op de lijst. Zijn videoblog over wijn, Wine Library, heeft de opvattingen over communicatie rond wijn op z’n kop gezet. Beide mannen staan ook op de Power List van wijntijdschrift Decanter, waarin jaarlijks de vijftig meest invloedrijke mensen uit de wijnwereld op een rijtje worden gezet.

Andere genomineerden zijn John Casella, directeur van Casella Wines. Hun Yellow Tail is de populairste wijn in de Verenigde Staten. De beroemde wijnmaker Michel Rolland, die wereldwijd wijnproducenten adviseert, staat ook op de lijst, net als Miguel Torres, directeur van het Spaanse bedrijf Bodegas Miguel Torres, en Eduardo Guilisasti, directeur van het enorme Chileense wijnbedrijf Vina Concha y Toro.

De jury roemt de ‘buitengewoon hulpvaardige rol’ van Birch, sinds 2002 algemeen directeur van WOSA, ‘bij het ontwikkelen van een positieve reputatie van Zuid-Afrikaanse wijn.’ Onder de noemer ‘Variety is in our nature’ promoot zij de rijke variëteit aan wijnstijlen in Zuid-Afrika, een groot voordeel ten opzichte van andere wijnlanden. Ook is zij de voorhoede van het veelomvattende Biodiversity & Wine Initiative (BWI), waarbij wijnproducenten delen van hun terrein, vaak groter dan hun wijngaard, vrijhouden voor natuurbeheer.

Birch speelt ook een belangrijke rol bij het verbeteren van het imago van Zuid-Afrika als vooruitstrevend wijnland als het gaat om biologische en duurzame wijnproductie. Ze is een belangrijke voorvechter van het Zuid-Afrikaanse Sustainability Seal, een uniek initiatief waar alle wijnmakers aan deelnemen, bedoeld om keten-integriteit van wijngaard naar wijnliefhebber te bevorderen.

Op internationaal niveau bevordert ze samenwerking binnen de Nieuwe Wereld, ze speelt een belangrijke rol bij jaarlijkse gezamenlijke promotie-activiteiten van Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, Chili en Argentinië op de internationale handelsbeurs ProWein.

Birch krijgt vaak prijzen voor haar bijdrage aan de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Ze won de International Wine and Spirit Competition’s Women in Wine Award (2005), de Institute of Cape Wine Masters’ Wine Personality of the Year (2005) en Woman of the Year (2009), uitgereikt door het toonaangevende Britse vaktijdschrift The Drinks Business.

De andere Zuid-Afrikaanse op de lijst is Lynne Sherriff MW, opgeleid in Stellenbosch, Duitsland en Frankrijk. Ze is sinds 2010 voorzitter van het Institute of Masters of Wine (IMW). IMW heeft op dit moment driehonderd leden met de titel Master of Wine, de hoogste professionele accreditatie van de wijnindustrie. Leden komen uit 23 verschillende landen, een grote ontwikkeling sinds de eerste examens in 1953.

Sherriff was in 1993 een van de eerste Zuid-Afrikaanse Masters of Wine. Er zijn slechts vier Zuid-Afrikanen met deze titel.

Het panel prijst Sherriff vanwege haar ‘inspirerende en toegewijde leiderschap’. Dankzij haar talenkennis (Sherriff spreekt vloeiend Nederlands, Engels, Frans en Duits en leert nu Japans) adviseert ze wijnbedrijven, multinationals en marketingorganisaties, zowel in Europa als in Noord-Amerika, Chili en Japan.

Hoewel ze al twintig jaar in Groot-Britannië woont, blijft ze betrokken bij de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Zo neemt ze jaarlijks zitting in de jury van Veritas voor de Zuid-Afrikaanse National Wine Awards.

Een volledig overzicht van de genomineerden staat op www.wineintelligence.com

Reageer op dit item