Firriato, Altavilla della Corte, Grillo 2010, Sicilia - Perswijn
Wijn van de week

Firriato, Altavilla della Corte, Grillo 2010, Sicilia

Net als de nero d’avola voor rood is de grillo voor wit een van de druiven die het eigen karakter van Sicilië perfect onderstreept. Bij wit is overigens niet te zeggen dat een bepaalde druif de bekendste is.
Grillo heeft wel enige bekendheid, maar dat kan ook worden gezegd van insolia. Beide druiven vormen, samen met de catarratto, de basis voor de klassieke Marsala wijnen. En alledrie worden ze nu gebruikt voor het maken van droge witte wijnen. De grillo voor deze wijn van Firriato, een bedrijf dat in nog geen dertig jaar is uitgegroeid tot een vaste waarde, komt ook van het westen van Sicilië. Grillo is perfect geschikt voor dit klimaat, en kan zelfs onder de warme omstandigheden hier zijn zuren perfect vasthouden. En dat maakt het verschil, want dat geeft deze wijn spanning. Hij wordt opgevoed zonder hout, maar wel zo’n drie maanden op de fijne lie.

Een heerlijk glas wit, zacht, met perzik en peer, meloen, sappig, wat venkel, asperges, spanning en fijne zuren.

Douwe Walinga, € 8,90

Reageer op dit item