De avonturen van een HEMA-inkoper - Perswijn
Achtergrond & Interviews

De avonturen van een HEMA-inkoper

Het is alweer een paar maanden uit: het eerste boek van Cisca Breedijk over haar jaren als wijninkoper bij de HEMA. Cisca pepte het assortiment van dit warenhuis flink op en zorgde voor een heleboel vermeldingen in de diverse Nederlandse wijngidsen. Tekst: Anda Schippers
Tegelijkertijd liep ze tegen de beperkingen van de Nederlandse markt op: niet alleen mag wijn niet te veel kosten, het etiket mag er ook niet te ‘duur’ uitzien, want dat maakt de Nederlandse consument argwanend! Het is Cisca’s verdienste dat ze in haar tijd als inkoper ervoor zorgde dat de gemiddelde prijs van een fles HEMA-wijn € 4,25 was, in plaats van minder dan € 3,-, het droevige landelijke gemiddelde.


In haar boek beschrijft Cisca hoe ze – aanvankelijk zonder enige wijnkennis – op zoek gaat naar geschikte wijnen en welke fouten ze daarbij maakt. Ze zorgt voor de deals met producenten, regelt nieuwe namen en etiketten voor hun wijnen en schrijft wervende tekstjes voor de achteretiketten. De contacten met de producenten zijn meestal heel gezellig en warm, maar als een wijn niet verkoopt, wordt hij onherroepelijk uit het assortiment gehaald. Logisch natuurlijk, maar het contrast met de beschrijving van Cisca’s avonturen met deze mensen is soms wel wat schril.

Als kijkje achter de schermen van een grote inkooporganisatie is het boek interessant (al krijg je natuurlijk nergens de écht juicy details te lezen) en de op het omslag aangekondigde 26 bloopers (ik heb ze niet nageteld) worden met zelfspot gebracht. Het is zeker niet slecht geschreven – al zijn er wel wat taalmissers op te duiken, plus wat inhoudelijke foutjes –, maar het blijft allemaal erg aan de oppervlakte en ik vond het boek daardoor niet van begin tot eind even boeiend.

De titel van het boek zit mij ronduit dwars. Niet alleen is hij lelijk, maar het antwoord op de vraag Wie laat ons omfietsen naar de HEMA? moet volgens mij toch echt ‘Nicolaas Klei’ zijn en niet ‘Cisca Breedijk’. Ze werkt immers niet meer voor de HEMA. En toen ze dat nog wel deed, was zij degene die wijngidsenmaker Nicolaas van proefflessen voorzag. Vervolgens liet hij ons al dan niet omfietsen. Een onhandig gekozen titel dus. Blooper van de uitgever?

Cisca Breedijk

Wie laat ons omfietsen naar de HEMA? Het succesverhaal van de vrouw die miljoenen wijnen verkocht

Inclusief 26 bloopers

Uitgeverij Carrera, in samenwerking met WineLife

€ 17,90

Reageer op dit item