Gino's Pasta - Gino d'Acampo - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Gino’s Pasta – Gino d’Acampo

De charmante Italaanse kok Gino d'Acampo heeft de afgelopen jaren naam gemaakt. Hij is geboren in 1976 in Torre del Greco. De liefde voor het koken heeft hij meegrekregen van zijn groodvader die ook chefkok was.
Toen hij dertien was schreef hij is in bij kookschool Luigi de Medici. Daarna volgde een culinaire rondreis/leerschool langs bekende en minder bekende restaurants in Europa, waaronder Perignon in Nice en Mambo King in Marbella.

In 1995, Gino was inmiddels twintig, kwam hij terecht in Engeland. Voorafgaand aan zijn bekendheid van televisie was er eerst nog een akkefietje met de politie. Als 21-jarige ober had Gino tijdens een diner bij zanger Paul Young een aantal gitaren gestolen. Hiervoor heeft hij twee jaar in de gevangenis gezeten. Hij is daar wel altijd open over geweest. Gino d'Acampo is in Engeland vooral bekend geworden van zijn televisie-optredens bij Ready Steady Cook, waarvan we hem in Nederland ook kennen. Daarnaast is hij ook regelmatig te zien bij andere kookprogramma's.

Boeken

Zoals dat gaat met een bekend gezicht en een charmante persoonlijkheid: er moesten kookboeken komen. Inmiddels staan er vier op zijn naam: Fantastico!, Buonissimo!, Het Italiaanse Dieet en nu als nieuwste uitgave Gino's Pasta.  Natuurlijk richt Gino zich op de Italiaanse keuken, dat kan bijna niet anders. Zoals de meeste Italianen is hij ook duidelijk over welke pasta bij welke saus hoort en heeft hij, net als elke Italiaanse chef, een duidelijke mening over de recepturen. Ook al spreken veel van hen elkaar met enige regelmaat tegen. Maar daar kun je dan met veel passie en handgebaren uren over praten.

Gino's Pasta

Het boek start met een hoofdstuk van voedingdeskundige Juliette Kellow die ons vertelt hoe gezonde pasta is. Dit soort toevoegingen zien we steeds vaker terugkomen in kookboeken, een prima aanvulling. Het boek is ingedeeld op basis van de verschillende soorten en bereidingswijzes van pasta. Waaronder verse pasta, gedroogde pasta, pasta uit de oven en 'pasta alla mamma'. Het hoofdstuk met recepten voor mensen met een voedselallergie (vast ook ingegeven door de voedingsdeskundige) is ook een goede toevoeging aan dit (of elk ander) kookboek.

Tóch is Gino's Pasta geen echte aanrader. Het is zeker een aantrekkelijk vormgegeven boek met prachtige foto's van eten, sfeerbeelden van Italiaanse dorpen en mensen en natuurlijk veel plaatjes van Gino zelf. Het voegt niet genoeg toe aan bestaande kookboeken met pastarecepten om direct tot aanschaf over te gaan. Mocht je nog geen pasta kookboek in de kast hebben staan dan is Gino's Pasta wel een aanrader waarmee je als lezer meteen beschikt over een prima boek waarin veel Italiaanse klassiekers zijn te vinden.

Een favoriet van Gino:

Veel mensen maken deze variant met spaghetti. Gino gebruikt 'bucatini', een langwerpige pasta met een gleufje erin waardoor de saus ook in de pasta terechtkomt.

Voor 4 personen:

250 gram gerookte pancette

2 el extra virgine olijfolie

15 gram (gezouten) boter

4 eieren

4 el geraspte pecorino

4 el fijngesneden platte peterselie

500 gram 'bucatini'

zout en peper naar smaak

1. Snijd de pancetta in korte reepjes van een halve centimeter breed.

2. Verhit de olie en de boeker en bak de spekjes hierin op halfhoog vuur. Neem de pan van het vuur.

3. Klop de eiren los met de helft van de kaas. Voeg de peterselie en flink zwarte peper toe.

4. Kook de pasta beetgaar in een grote pan met licht gezouten kokend water. Afgieten en in dezelfde pan terugdoen.

5. Voek de spekjes toe en schenk het eiermengsel erbij. Schep de pasta met een houten lepel 30 seconden met dit mengsel. Door de warmte van de paste wodt het eimengsel romig en gaar.

6. Breng de pasta op smaak met zout en peper, strooi de rest van de kaas erover en serveer direct.

Belangrijke noot: nooit room toevoegen. In het seizoen ook lekker met truffel als toevoeging.

 

Gino's Pasta – 100 Verrukkelijke pastagerechten voor elke gelegenheid

Gino d'Acampo

€ 22,95

ISBN: 978 90 5956 3940

Reageer op dit item