Primeurproeverij Grosse Gewächse VDP: strak wit 2010, genereus rood 2009 - Perswijn
Nieuws

Primeurproeverij Grosse Gewächse VDP: strak wit 2010, genereus rood 2009

Zoals ieder jaar was het 22 en 23 augustus jl. in Wiesbaden weer tijd voor de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) om de nieuwe Grosse Gewächse te presenteren. Deze ‘sneak preview’ van Duitse topwijnen die officieel pas vanaf 1 september in de handel komen, gaat onder de naam Vorverkostung Erste Lage.
Zoals ieder jaar was het 22 en 23 augustus jl. in Wiesbaden weer tijd voor de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) om de nieuwe Grosse Gewächse te presenteren. Deze ‘sneak preview’ van Duitse topwijnen die officieel pas vanaf 1 september in de handel komen, gaat onder de naam Vorverkostung Erste Lage.

Nog even in het kort waar het om gaat. Grosse Gewächse zijn de topcategorie droge wijnen (met maximaal 9 gr/l restsuiker) naar het model van Grands Crus uit de Bourgogne. Ze moeten uit de beste wijngaarden komen, die bij de VDP Erste Lagen heten, en van de voor het gebied kenmerkende druiven. Uiteraard zou Duitsland Duitsland niet zijn zonder uitzonderingen, zoals Erstes Gewächs uit de Rheingau met maximaal 12 gr/l en wijnen uit Erste Lage zonder nadere aanduiding van de Mosel, die meer dan 9 gr/l restsuiker hebben, maar voor het gemak op dezelfde proeverij worden gepresenteerd. Dit jaar stond die in het teken van witte wijnen uit 2010 en rode uit 2009.

VDP


Koel 2010 toont markante zuren

Duitsland is het land van de riesling. De reputatie van een jaar wordt er daarom aan de kwaliteit van de wijnen van deze druif afgemeten. Natuurlijk gebeurt dat niet zozeer aan de hand van de topwijnen, maar aan de brede basis. Die kwaliteit is in 2010 matig door een structureel gebrek aan rijpheid en bijgevolg minder vulling en hardere zuren. Zeker bij een naar Duitse normen droge vinificatie kan dat voor problemen met het evenwicht zorgen – lees: storende zuren. Dit gegeven herinnert er weer eens fijntjes aan dat Duitsland nog altijd een cool climate wijnland is, alle geluiden over klimaatverandering ten spijt. Een jaar vol uitdagingen dus, zoals dat dan zo mooi heet.

Bedenkelijk groot aanbod

Als we verder ook nog bedenken dat de volumes erg laag waren, dan kun je gewoon spreken van een lastig jaar, zeker naar de maatstaven van de laatste jaren. Dat viel ook te merken aan wat de top zou moeten zijn. Hoewel er in 2010 meer Grosse Gewächse dan ooit gemaakt zijn en er al maar meer Erste Lagen bij lijken te komen, zaten er behoorlijk wat wijnen tussen die dit predicaat niet verdienen. Een paradoxaal gegeven, want in een zo moeilijk jaar zou je eerder minder vermeende ´topwijnen´ verwachten. Is een van de uitgangspunten niet optimale rijpheid van het fruit.

De-klassering naar een niveau lager – gemeentewijn of Ortswein – zou in een dergelijk jaar bepaald geen overbodige luxe zijn en is ook voorzien in het productiemodel van VDP, maar het concept Grosses Gewächs is populair geworden en levert geld op. Ortsweine hebben het daarom soms moeilijk in de niche tussen de top (Grosses Gewächs) en de basiswijnen (Gutsweine). Een hiermee samenhangend en voor nogal wat VDP-leden gevoelig gegeven is de onmogelijkheid om terug te grijpen naar de ooit zo succesvolle aanduiding, want goed ingeburgerde aanduiding  Spätlese trocken voor droge wijnen die net niet het niveau van Grosse Gewächs halen. Alleen zou dit wel weer voor extra ondoorzichtigheid bij de etikettering zorgen. Ondanks alle goede bedoelingen van de VDP blijft er dus nog heel wat politiek werk aan de winkel.

Sponti

Een tweede moeilijkheid was ook nu weer de ongelijkheid in ontwikkeling van de voorgestelde wijnen. Een substantieel aantal bleek, hoewel ze al wel op fles zijn, gewoon nog niet klaar te zijn. Dit was vooral te bespeuren bij wijnen die een langdurige spontane gisting ondergaan, al mag je hieruit beslist niet concluderen dat iedere producent die Sponti hanteert wijnen met ´een luchtje´ laat proeven. Soms leidt dit tot reductie-aroma´s, soms tot aroma´s die vergelijkbaar zijn met die bij malolactische gisting of tot aroma´s die meer de animale kant opgaan. De ervaring in eerdere jaren heeft geleerd dat zulke wijnen zich een paar maanden later vaak veel beter voordoen. Zie bijvoorbeeld een producent als Von Kesselstatt. En het zij nog eens herhaald: het hangt helemaal van de individuele producent af.

Score

Genoeg mitsen en maren, want er viel genoeg te genieten in Wiesbaden. De wijnen die er bovenuit staken, hebben we ingedeeld in top (≥ 17,5/20 punten), zeer goed (16,5-17 punten) en goed (≥ 16 punten). Beoordelingen moeten vooral gezien worden binnen de mogelijkheden en beperkingen van de geproefde jaargangen. Een coup de coeur is er alleen voor de paar absolute toppers ´buiten categorie´.


Mosel: restzoet doet wonderen

Er was een ware zee aan Rieslings ingezonden. Om te beginnen die van de Mosel, een gebied dat nu eindelijk ook de smaak van Grosse Gewächse te pakken lijkt te hebben. Op zichzelf is dat een positieve ontwikkeling. Maar of 2010 nu het ideale jaar daarvoor was? De wijnen toonden in het algemeen immers onverbiddelijk aan hoe lastig 2010 was. Ze blijven qua vulling en vooral rijpheid van de zuren achter bij 2009. Het zal niet verbazen dat de Erste Lage-wijnen met hun functionele restzoet dan ook beter bevielen dan hun droge tegenhangers.

Net als vorig jaar zijn we erg positief over Van Volxem, met zeer spannende Saarwijnen uit beroemde Lagen als Kanzemer Altenberg en Scharzhofberg. Ook de wijnen van Clemens Busch en Heymann-Löwenstein uit Erste Lage, waarbij die van de tweede soms worden verweten te vettig te zijn voor Mosel, zijn meer dan de moeite waard, misschien juist om de flinke zuren. Bij de Grosse Gewächse verdient Ernst Loosen (Weingut Dr. Loosen) een compliment voor zijn goede, zuivere serie, met als boeiendste wijn zijn Ürziger Würzgarten.

Favorieten Mosel Riesling GG & EL 2010

Top:

* Van Volxem, Scharzhofberg EL

* Van Volxem, Kanzem Altenberg EL

Zeer goed:

* Clemens Busch, Pünderich Marienburg Fahrlay-Terrassen EL

* Heymann-Löwenstein, Winningen Uhlen Laubach EL

* Dr. Loosen, Ürzig Würzgarten

Goed:

* Clemens Busch, Pünderich Marienburg ´Fahrlay-Terrassen´ EL

* Forstmeister Geltz-Zilliken, Saarburg Rausch

* Fritz Haag, Brauneberg Juffer-Sonnenuhr

* Reinhold Haart, Wintrich Ohligsberg

* Heymann-Löwenstein, Winningen Uhlen Blaufüsser Lay EL

* Dr. Loosen, Erden Goldtreppchen

* Van Volxem, Wawern Goldberg EL

MOS___Urzig_Wuerzgarten


Rheingau: wisselvallig als altijd

Het is hét klassieke Rieslinggebied, met de grootste historie. De over all kwaliteit ervan blijft echter al een tijd wat achter bij gebieden als Nahe en Rheinhessen. Erstes Gewächs mag met maximaal 12 gr/l wat meer restsuiker hebben dan Grosses Gewächs, en dat is eigenlijk jammer. (Hoewel in 2010 misschien niet zo.) Jammer is het ook dat de wijnen van toppers als Leitz en Breuer om verschillende redenen niet op de Vorverkostung staan. Maar genoeg gezeurd, lichtpunten zijn er ook. Zoals de gebroeders Spreitzer, met gestructureerde en stijlvolle Rieslings uit Hattenheim en Oestrich. En natuurlijk Weingut Robert Weil dat standaard overtuigt met Kiedrich Gräfenberg, ook in 2010. Toch is het maar goed dat de wijngaarden aan de Main bij Hochheim ook tot de Rheingau behoren en het niveau flink omhoog halen, al zijn de wijnen eigenlijk moeilijk vergelijkbaar met die uit de ‘echte’ Rheingau vanwege wat andere natuurlijke omstandigheden. Gunter Künstler weet hier te imponeren, terwijl ook het Domdechant Werner’sches Weingut in 2010 overtuigt.

Favorieten Rheingau Riesling EG 2010

Top:

* Robert Weil, Kiedrich Gräfenberg

Zeer goed:

* Domdechant Werner, Hochheim Domdechaney

* Künstler, Hochheim Kirchenstück

* Künstler, Hochheim Hölle

* Spreitzer, Hattenheim Wisselbrunnen

* Spreitzer, Oestrich Lenchen ‘Rosengarten’

Goed:

* Domäne Schloss Johannisberg, Johannisberg Schloss Johannisberger

* Domdecant Werner, Hochheim Kirchenstück

RHG___Weil_Capsule


Pfalz: op z´n best in Mittelhaardt

De Pfalz is hét gebied voor grote droge Riesling, maar had het moeilijk in 2010. Opvallend was daarbij het mindere niveau – vergeleken met voorgaande jaren – van de zuidelijke Pfalz, waar de hardheid van de zuren de wijnen parten speelt. Nu kan de Pfalz in bepaalde jaren best wat meer zuren gebruiken, maar in 2010 maken ze de wijnen soms meer straf dan fris, om maar niet te zeggen ´kubistisch´.

De Mittelhaardt, het beroemde deel bij Forst en Deidesheim, komt wat homogener en beter over. Vooral Forst met zijn Erste Lagen Pechstein en het fameuze Kirchenstück heeft in 2010 een aantal bijzonder mooie wijnen voortgebracht, die nu eens niet opvallen door kracht maar juist door een zekere elegantie.

Allereerst petje af voor een van de grote Traditionweingüter van Duitsland, Geheimer Rat Dr. Von Bassermann-Jordan (voluit, want wat is dat toch een mooie naam!), voor de hele serie Grosse Gewächse, met als hoogtepunt Kirchenstück. Ook een van de andere B’s, Dr. Bürklin-Wolf, tegenwoordig helemaal op de bio-dynamische toer, maakte in 2010 weer een aantal overtuigende wijnen. Heel anders van stijl dan Bassermann-Jordan, wat krachtiger en dikker, maar zeer terroirgedreven. Het voormalige Dr. Deinhard, Weingut Von Winning, roept tegenstrijdige meningen op, mede door een beetje nieuw hout hier en daar, hetgeen zeer ongebruikelijk is bij Duitse Riesling. Lars vindt dat je op deze producent moet letten, want ze weten wat ze willen en doen, de wijnen voegen wat toe aan het spectrum. René is minder enthousiast en vindt de wijnen karikaturaal. Maar toegegeven, ze dwingen je wel tot een mening.

Favorieten Pfalz Riesling GG 2010

Top:

* Bassermann-Jordan, Forst Kirchenstück

Zeer goed:

* Bassermann-Jordan, Forst Pechstein

* Bassermann-Jordan, Deidesheim Kalkofen

* Bürklin-Wolf, Forst Kirchenstück

* Bürklin-Wolf, Ruppertsberg Gaisböhl

Goed:

* Bergdolt-St. Lamprecht, Ruppertsberg Reiterpfad

* Bürklin-Wolf, Forst Pechstein

* Christmann, Gimmeldingen Mandelgarten

* Ökonomierat Rebholz, Birkweiler Kastanienbusch

* Philipp Kuhn, Grosskarlbach Burgweg

* Von Winning, Forst Kirchenstück (controversieel!)

PFA


Rheinhessen: handjevol toppers in lastig jaar

Het nieuwe rieslingeldorado heeft de laatste jaren vele van de beste droge Rieslings van het jaar voortgebracht, niet alleen binnen de VDP maar eveneens van leden van Message in a Bottle die de kwaliteitspiramide van VDP volgen. Toch was ook voor Rheinhessen 2010 een stuk lastiger dan eerdere jaren. Dat er toch geweldige wijnen zijn gemaakt, is te danken aan een paar absolute toppers, die zo nauwkeurig en overtuigd te werk gaan dat ze nooit teleur lijken te stellen. We hebben het over Wittmann en Wagner-Stempel (bij afwezigheid van Keller, helaas..), met hun twee visitekaartjes: Philipp Wittmanns ongelooflijk elegante Westhofen Kirchspiel en Daniel Wagners super spannende Siefersheim Heerkretz. Dit zijn Rieslings op het scherpst van de snede, een must voor de ware liefhebber! Een compliment ook voor Gunderloch, dat met verve de eer van de Roter Hang verve verdedigt met Nackenheim Rothenberg. Wat duidelijk is, is dat 2010 in Rheinhessen heel nadrukkelijk het kaf van het koren scheidt. Na de top valt er ineens een gat.

Favorieten Rheinhessen Riesling GG 2010

Coup de coeur:

* Wittmann, Westhofen Kirchspiel

Top:

* Wagner-Stempel, Siefersheim Heerkretz

* Wittmann, Westhofen Morstein

Zeer goed:

* Gunderloch, Nackenheim Rothenberg

* Wittmann, Westhofen Aulerde

* Wittmann. Westhofen Brunnenhäuschen

Goed:

* Gunderloch, Nierstein Pettenthal

* Wagner-Stempel, Siefersheim Höllberg

RHH___Philipp_Wittmann___Eva_Cl__sserath


Franken & Württemberg: niet vergeten!

Franken heeft de naam hét gebied in Duitsland voor Silvaner te zijn, maar produceert daarnaast bij wijze van niche ook opvallend goede Rieslings. Rieslings met een heel eigen, minerale stijl. Hier geen discussie over restzoet; strak droog is de regel. Niettemin hebben de Rieslings 2010 hier meestal minder last van de zuren dan die uit de westelijker gebieden. Wat betreft producenten zijn het de vertrouwde namen van de afgelopen jaren die ook nu weer het peloton aanvoeren. (Zie in dit verband ook de opmerkingen verderop bij Silvaner.)

Favorieten Franken Riesling GG 2010

Top:

* Horst Sauer, Escherndorf Lump

* Juliusspital, Würzburg Stein

Zeer goed:

* Hans Wirsching, Julius-Echter-Berg

* Schmitt´s Kinder, Randersacker Pfüben

Goed:

* Fürst Löwenstein, Homburg Kallmuth

Württemberg is een beetje een ondergeschoven kindje. Best wel groot, maar vanwege de enthousiaste consumptie ter plaatse ook in Duitsland zelf vrij onbekend. Het is eigenlijk wel jammer dat Württemberg daarom meestal maar weinig aandacht krijgt, want al zijn de Rieslings hier niet zo complex of expressief als de toppers in meer noordelijke regio´s, er zitten er wel een paar van heel goede kwaliteit tussen.

Bij de buren in Baden speelt Riesling een onbetekenende rol met slechts een paar Grosse Gewächse. Maar wat zou het daar ineens spannend worden wanneer Andreas en Alexander Laible uit Durbach zouden kunnen meedoen.

Favorieten Württemberg Riesling GG 2010

Goed:

* Ernst Dautel, Bönnigheim Sonnenberg

* Fürst zu Hohenlohe Oehringen, Verrenberg Verrenberg

* Gerhard Aldinger, Untertürkheim Gips ´Marienglas´

* Gerhard Aldinger, Fellbach Lämmler

* Jürgen Ellwanger, Schait Altenberg

* Kurt Haidle, Stetten Pulvermächer

FRA___Juliusspital___Wapen


Nahe: weer de beste

Het lekkerste hebben we voor het laatst gehouden. We sluiten het hoofdstuk Riesling GG 2010 bewust af met de Nahe, want ook in 2010 blinkt dat gebied weer uit door diverse wijnen die tot de absolute top van het jaar moeten worden gerekend. Dit is, voorspelbaar maar waar, geheel te danken aan de drie toppers van de VDP Nahe: Emrich-Schönleber, Schäfer-Fröhlich en Dönnhoff. Niet dat producenten als Dr. Crusius en Schlossgut Diel niet goed zijn. Dat zijn ze juist wel, maar ze halen alleen net niet het niveau van de eerder genoemde drie. Van die drie heeft Schäfer-Fröhlich van de briljante Tim Fröhlich de laatste jaren veel aandacht gekregen, en terecht. Zijn wijnen stralen en stuiven, ze zijn zeldzaam intens en zuiver, en hebben een eigen signatuur. De meningen waren ditmaal echter wat verdeeld vanwege de nogal nadrukkelijke Sponti-geurtjes. Van ons twee was Lars dit jaar daarom een tikje minder enthousiast over zijn inzendingen, terwijl René er minder last mee had. De intense smaak maakte heel veel goed en degenen die al op de wijnen hebben ingetekend hoeven zich geen zorgen te maken. Die reductieve tonen waren echter wel aanleiding om een lichte voorkeur te hebben voor de wijnen van Hermann Dönnhoff en voor een van Werner Schönleber.

Om met die laatste te beginnen, zijn Halenberg is weer op het scherpst van de snede. Hij komt nu haast Spartaans over, maar wat een diepgang heeft deze wijn. Kopen, wegleggen en over een jaar of vier eens proberen. De enige wijn die daar nog overheen gaat, is Dönnhoff’s Niederhausen Hermannshöhle. Meestal al zijn paradepaardje onder de Grosse Gewächse – ondanks de zeer mooie Dellchen – en steevast een van de beste droge Rieslings van Duitsland en een van de meest complete. Als je iemand een Riesling Grosses Gewächs moet aanbevelen zonder op het jaar te letten, zou Hermannshöhle een kandidaat zijn. In 2010 gaat alleen Wittmanns Kirchspiel er mogelijk nog net overheen.

Favorieten Nahe Riesling GG 2010

Coup de coeur:

* Dönnhoff, Niederhausen Hermannshöhle

Top:

* Dönnhoff, Norheim Dellchen

* Emrich-Schönleber, Monzingen Halenberg

* Schäfer-Fröhlich, Monzingen Halenberg

Zeer goed:

* Dönnhoff, Schlossböckelheim Felsenberg

* Emrich-Schönleber, Monzingen Frühlingsplätzchen

* Schäfer-Fröhlich, Bockenau Felseneck

* Schäfer-Fröhlich, Schlossböckelheim Kupfergrube

* Schlossgut Diel, Dorsheim Burgberg

Goed:

* Dr. Crusius, Traisen Bastei

* Gut Hermannsberg, Niederhausen Hermannsberg

* Schlossgut Diel, Burg Layen Schlossberg

NAH___Naambord


Weiß- en Grauburgunder: in de breedte goed

In Wiesbaden is het mogelijk om in twee dagen ruim 300 wijnen te proeven, waarvan 200 Rieslings. Dat is geen pretje voor het tandglazuur, zeker niet met een jaar als 2010 op tafel. Vettere Weiss- en Grauburgunder zijn dan een prettige afwisseling. Maar daarmee doen we ze tekort, want het gaat om doorgaans serieuze wijnen. Ze hebben niet de spanning van goede Riesling en blijven daarom in waardering wat achter,  maar ze beschikken wel degelijk over kwaliteit.

Op een enkele uitzondering na, zoals Bergdolts verfijnde Weissburgunder Kirrweiler Mandelberg uit de Pfalz, komen de beste witte Burgunder van 2010 uit de Kaiserstuhl in Baden. Ze hebben sap, structuur én frisheid. Meest overtuigende producenten zijn dit keer Bercher uit Burkheim en Dr. Heger uit Ihringen.

Favorieten Weiß- en Grauburgunder GG 2010

Zeer goed:

* Bercher, Burkheim Feuerberg Gbg (Baden)

* Bergdolt-Sankt Lamprecht, Kirrweiler Mandelberg Wbg (Pfalz)

Goed:

* Dr. Heger, Achkarren Schloßberg Gbg (Baden)

* Dr. Heger, Ihringen Winklerberg Gbg (Baden)

* Schnaitmann, Fellbach Lämmler Gbg (Württemberg)

* Bercher, Burkheim Feuerberg Wbg (Baden)

* Juliusspital, Volkach Karthäuser Wbg (Franken)


Silvaner: fris en aromatisch

Last but not least bij de witte wijnen Silvaner, gemaakt van een druif die tot nu toe alleen in Franken (en, voor de volledigheid, ook in Saale-Unstrut) voor Grosse Gewächse in aanmerking komt. Tot nu toe, zeggen we bewust, want het wordt tijd dat ook de Silvaners uit Rheinhessen worden toegelaten. Zeker als je ziet hoe gemakkelijk er overal ‘Erste Lagen’ bij komen…

Voorlopig moeten we het nog even doen met die uit Franken. Ook in 2010 is dat geen straf. De beste wijnen zijn mooi fris en aromatisch, zoals die van Schloss Sommerhausen, Juliusspital Würzburg, Schmitt’s Kinder en ‘primus inter pares’ Horst Sauer. Die laatste heeft telkens ‘die Nase vorn’ tijdens de Vorverkostung, en terecht, zijn wijnen zijn excellent. Wel is het jammer dat wijnen van de andere Sauer, Rainer, ontbreken. Diens droge wijnen worden door kenners namelijk soms nog hoger aangeslagen. Gerhard Eichelmann, uitgever van de gids Eichelmann, Deutschlands Weine, was daar zeer uitgesproken over. Ook betreurde hij het ontbreken van wijnen van Zehnthof en van Weingut Am Stein’s Vinz Alte Reben, een Silvaner van oude stokken op de Stettener Stein. Deze ‘andere’ Stein zal waarschijnlijk nooit Erste Lage worden, omdat producenten van de Würzburger Stein dat willen voorkomen.

Favorieten Franken Silvaner GG 2010

Top:

* Horst Sauer,  Escherndorf Lump

* Juliusspital, Würzburg Stein

Zeer goed:

* Juliusspital, Iphofen Julius-Echter-Berg

Goed:

* Bürgerspital zum Hl. Geist, Würzburg Stein

* Fürst Löwenstein, Homburg Kallmuth

* Schmitt´s Kinder, Randersacker Pfülben

* Schloss Sommerhausen, Sommerhausen Steinbach

* Hans Wirsching, Iphofen Julius-Echter-Berg

* Hans Wirsching, Iphofen Kronsberg


Spätburgunder 2009: top

Dat er in Wiesbaden ondanks de nodige kritiek op 2010 veel te genieten was, kwam in hoge mate door het grote aantal geslaagde rode Spätburgunder uit het zeer goede, want perfect rijpe jaar 2009.

Hoewel stilistisch heel gevarieerd, was de kwaliteit hier zeldzaam homogeen, met prachtwijnen uit alle gebieden die er toe doen. Dat is niet alleen te danken aan de gunstige groeicondities, maar ook aan ontwikkeld vakmanschap. Producenten van rood hebben het afgelopen decennium veel geleerd. Beginnersfouten als overmatige extractie en overdadig houtgebruik kom je daarom steeds minder tegen.

Naar verwachting waren er dus weer overtuigende Spätburgunder uit Baden, met de zeer intense, piepjong overkomende wijnen van Bernhard Huber voorop. Het zijn tegelijk de meest Bourgondische qua stijl, echte Pinot Noirs. In Franken maakt het wijngoed Paul Fürst zijn faam weer volledig waar. Ook in de Pfalz was 2009 een topjaar voor Spätburgunder, met een rijk palet aan stijlen, variërend van natuurlijk en puur (prachtige Duttweiler Kalkberg van Bergdolt-St. Lamprecht), via modern en expressief (goede Laumersheim Steinbuckel van Philipp Kuhn) tot Bourgondisch (schitterende Schweigen Sankt Paul van Friedrich Becker).

Ahr steelt show

Desalniettemin waren het de Spätburgunders uit de Ahr die de show stalen, wat mij betreft ook omdat ze origineel zijn; door de noordelijke ligging van het Ahrdal en de bodems van leisteen en grauwacke staan ze op zichzelf en dringt zich de eeuwige en kortzichtige vergelijking met de Bourgogne minder op. En ja, wanneer we Ahr zeggen, zeggen we ook Meyer-Näkel. Dat klinkt wellicht als een open deur, maar de wijnen van vader Werner en dochter Meike Näkel zijn gewoon zo steengoed! Diep onder de indruk waren we met name van die uit de familie Näkels meest ‘eigen’ wijngaard, de Dernauer Pfarrwingert. Behalve voor de Spätburgunder geldt dat ook voor de verrukkelijke Frühburgunder. Wie dit wil hebben, moet er heel snel bij zijn. Ook Adeneuer en Jean Stodden hadden goede wijnen ingezonden, maar deze worden wat meer door hun opvoeding in (nieuw) hout getypeerd. Vooral bij Stodden is dat wel voor enige discussie vatbaar. Helaas ontbraken de wijnen van Deutzerhof, een bedrijf dat zeker tot de top van de Ahr moet worden gerekend.

AHR

Favorieten Spätburgunder GG 2009

Coup de coeur:

* Meyer-Näkel, Dernau Pfarrwingert (Ahr)

Top:

* Meyer-Näkel, Walporzheim Kräuterberg (Ahr)

* Bernhard Huber, Hecklingen Schloßberg (Baden)

* Bernhard Huber, Bombach Sommerhalde (Baden)

* Paul Fürst, Bürgstadt Centgrafenberg (Franken)

Zeer goed:

* Bergdolt-St. Lamprecht, Duttweiler Kalkberg (Pfalz)

* Dr. Heger, Ihringen Winklerberg  (Baden)

* Ernst Dautel, Bönnigheim Sonnenberg (Württemberg)

* Friedrich Becker, Schweigen Sankt Paul (Pfalz)

* J.J. Adeneuer, Walporzheim Gärkammer (Ahr)

* Paul Fürst, Hunsrück (Franken)

Goed:

* Bercher, Burkheim Feuerberg (Baden)

* Dr. Heger, Achkarren Schlossberg

* Gutzler, Westhofen Morstein (Rheinhessen)

* Jean Stodden, Rech Herrenberg (Ahr)

* Jürgen Ellwanger, Hebsacker Lichtenberg (Württemberg)

* Philipp Kuhn, Laumershein Steinbuckel (Pfalz)

* Philipp Kuhn, Laumersheim Kirschgarten (Pfalz)


Winnaars op een rijtje

Beste Riesling 2010

Wittmann, Westhofen Kirchspiel (Rheinhessen)

Beste Rieslinggebied 2010

Nahe

Beste Rieslingcollectie 2010

Geh. Rat Dr. von Bassermann-Jordan (Pfalz)

Rieslingverrassing 2010

Domdechant Werner´sches Weingut, Hochheim Domdechaney (Rheingau)

Beste Spätburgunder 2009

Meyer-Näkel, Dernau Pfarrwingert (Ahr)

Beste Spätburgundergebied 2009

Ahr

Tekst en fotografie: Lars Daniëls MV & René van Heusden

Reageer op dit item