Gazpacho - Perswijn
Eten & Drinken

Gazpacho

Om de week serveert Gerard Reijmer een nieuw recept. Aangepast aan het aanbod en de smaak van het seizoen. En natuurlijk met een passend wijnadvies. Deze week: gazpacho.
Deze koude tomatensoep is een klassieker uit de Spaanse keuken. Een gids die me rondleidde door Andalusië vertelde me dat zij en haar gezin gedurende de warme Spaanse zomer deze soep altijd goed gekoeld in de koelkast klaar hebben staan voor gebruik. Bijna dagelijks eet het gezin gazpacho. Een paar van haar tips: Gebruik altijd verse en vooral rijpe tomaten. De soep is het lekkerst als u de basis een dag van tevoren maakt. En het echte geheim van de soep? De sherry azijn! Die tapte zij zelf uit een vat dat de familie had geërfd van haar opa! Maar ook goede sherry azijn uit de winkel volstaat hier; de azijn is namelijk net iets pittiger in zijn zuur dan andere azijn en dat maakt het zo lekker fris.

En wat drinken we daarbij? De regels van de gastronomie zeggen eigenlijk dat je bij de soep geen drank serveert. Maar wat let ons? De soep is licht zoet door de tomaat heeft een hoog zuur door de azijn en het garnituur bestaat uit rauwe groenten, waaronder ui. Moeilijk, vooral die ui. Maar in de streek waar deze soep zijn oorsprong vindt, vinden we ook de oplossing: de best passende wijn is een sherry. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een frisse Manzanilla. Bijvoorbeeld de La Gitana van Bodegas Hidalgo (Wijnhandel Goessens), de La Guita (Wijnhandel de Haas, Laren) of de Inocente van Bodegas Valdespino (Vinites).

Voor de soep: 

700 g verse, rijpe en ontvelde tomaten

1 kleine, groene paprika, in stukjes gesneden

1 kleine ui, in stukjes gesneden
gazpacho

1 kleine komkommer, geschild en in stukjes gesneden

4 eetl  sherryazijn

1 eetl suiker

1 klein teentje knoflook, fijngehakt

1 dl water

4-6 eetl olijfolie

peper en zout

Voor de garnering:

1 komkommer, in stukjes

1 groene paprika, in reepjes

1 tomaat, ontdaan van hun velletje en zaadjes,

en in fijne blokjes gesneden

1 rode ui, fijngehakt

1. Mix alle ingrediënten voor de soep behalve de olie in een keukenmachine tot een egale massa. Voeg meer water toe als u de soep wat meer vloeibaar wilt.

2. Giet de soep in een schaal en breng op smaak met witte peper, zout en eventueel extra azijn of suiker.

3. Zet de soep minimaal enige uren in de koelkast liever nog een nacht.

4. Haal vlak voor het serveren uit de koeling en voeg al roerende olijfolie toe.

5. Serveer de soep met geroosterd brood. Geef de groentegarnering er apart bij.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item