Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses - deel 3 - Perswijn
Nieuws

Ontdek de Nieuwe Wereld: de masterclasses – deel 3

In een korte serie zal in aanloop naar het evenement “Ontdek de Nieuwe Wereld” iets meer verteld worden over de bedrijven en personen achter de masterclasses die er te volgen zijn. Wat is de karakteristiek van deze bedrijven, hun wijnen, en de plekken op de wereld waar deze wijnen worden gemaakt?Deze week: The Bernard Series – Iconen van Bellingham, Zuid-Afrika.

mc3.jpg
De tijd dat de landen buiten Europa alleen gemakkelijk drinkende massawijnen voortbrachten ligt ver achter ons. Binnen wijnlanden als Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië en Californië hebben zich productiegebieden ontwikkeld met een eigen stijl en hoge kwaliteit. Ook op de Nederlandse markt zijn steeds meer wijnen te ontdekken, die de verschillende “terroirs” van deze landen en gebieden weergeven. Op zondag 22 mei 2011 organiseert Perswijn dan ook voor de achtste maal het evenement  “Ontdek de Nieuwe Wereld”. Net al voorgaande jaren toont deze proeverij dat de zogenaamde Nieuwe Wereld, de niet traditionele wijnlanden, een breed scala aan wijnen heeft, ook in de hogere prijsklassen. Ongeveer 20 importeurs bieden een breed scala wijnen van ca. 50 producenten te proeven aan. Ook zijn er weer diverse masterclasses te volgen waarbij de importeur of producent in klein gezelschap zijn of haar wijnen laat proeven en deze toelicht.

In een korte serie zal in aanloop naar het evenement iets meer verteld worden over de bedrijven en personen achter deze masterclasses. Wat is de karakteristiek van deze bedrijven, hun wijnen, en de plekken op de wereld waar deze wijnen worden gemaakt? Deze week het slot: The Bernard Series – Iconen van Bellingham, Zuid-Afrika.

The Bernard Series, Iconen van Bellingham, Zuid Afrika

Bellingham, het wijnhuis uit Franschhoek, heeft een lange historie. Opwindende, moderne, levendige en stijlvolle wijnen zonder valse pretenties. Duidelijk afkomstig uit de Nieuwe Wereld, maar met een onmiskenbaar klassieke kant.

Prachtig gelegen tussen de bergen van Groot Drakenstein in de Franschhoek Vallei bevindt zich de Bellingham Winery. De eerste duizend wijnstokken werden hier in 1693 geplant, een eeuw na de eerste pogingen van VOC-gouverneur Jan van Riebeeck. Dit gebeurde door Hollander Gerrit Janse van Vuuren, samen met zijn Franse vrouw, een Hugenote. Wat destijds begon onder de naam ‘Bellinchamp’ is uitgegroeid tot een van Zuid-Afrika’s toonaangevende wijnbedrijven. In 1943 werd Bellingham eigendom van Bernard Podlashuk (‘Pod’ voor vrienden), een gedreven pionier en lange tijd dé drijvende kracht. Zo maakte Bellingham in 1949 de eerste Zuid-Afrikaanse rosé. Voor zijn bijdrage aan de Kaapse wijnbouw werd Podlashuk de eerste ‘Chevallier du Tastevin’ van Zuid-Afrika.

Bellingham heeft zijn wijnen ondergebracht in een overzichtelijke piramidestructuur. De basis wordt gevormd door de ‘Bellingham Blends’, bijvoorbeeld Chenin Blanc & Viognier en Shiraz & Cabernet Sauvignon. Het zijn soepele en plezierige wijnen, toegankelijk voor een breed publiek, maar ook voor de meer verwende smaak. Daarnaast zijn er de markante ‘Bellingham Fusion-wines’, waarbij één druivenras de hoofdrol speelt, aangevuld met een ‘dash’ of ‘splash’ van een andere druif. Dit levert spannende, elegante wijnen op, zowel in wit als rood. Daarnaast zijn er de ‘Bellingham Legends’, fraai gestructureerde wijnen waar Bellingham zeer trots op is. Thematisch verwijzen deze wijnen naar een mythe of legende: Dragon’s Lair (‘Grot van de Draak’; een combinatie van shiraz, mourvèdre en viognier), St. Georges (‘St. Joris de drakendoder’; merlot, pinotage en cabernet franc), en Fair Maiden (een assemblage van maar liefst zes witte druivenrassen).

The Bernard Series is een eerbetoon aan Bernard Podlashuk, de man die de Bellingham wijnen in de vijftiger jaren wereldberoemd heeft gemaakt. De huidige wijnmaker van Bellingham, Niël Groenewald, is al ruim acht jaar de jonge vernieuwende drive achter de wijnen van Bellingham: hij is een bevlogen mens, compromisloos in zijn visie op wijn maken. Hij creëerde een serie van vijf wijnen met elk een geheel eigen benadering. Tijdens de masterclass vertelt hij u over de achtergrond van deze wijnen, zijn drive en u kunt deze wijnen, die ondertussen al vele punten hebben vergaard, proeven. Met de Bernard Serie behoort Bellingham intussen tot de absolute top van de internationale wijnwereld.

Leer meer op “Ontdek de Nieuwe Wereld”!  Klik hier om u in te schrijven >

Plaats:  Mövenpick Hotel Amsterdam

Datum:  Zondag 22 mei 2011

Tijd:  12.00– 17.30 uur

Kosten:  € 17,50 / abonnees € 12,50

De masterclasses kosten € 10,–.

Foto’s, van boven naar beneden: Bellingham Wine Estate, Niël Groenewald.

Lees deel 2 over de masterclasses >

Reageer op dit item