Salade van tonijn met geitenkaas en sherry-azijndressing - Perswijn
Eten & Drinken

Salade van tonijn met geitenkaas en sherry-azijndressing

Om de week serveert Gerard Reijmer een nieuw recept. Aangepast aan het aanbod en de smaak van het seizoen. En natuurlijk met een passend wijnadvies. Deze week: salade van tonijn met geitenkaas en sherry-azijndressing.
Verse, bijna rauwe tonijn met verse zachte geitenkaas is een onverwacht lekkere combinatie. De kaas geeft een zuivel-frisse smaak. De noten zorgen voor een mooie bite. Dit is een lekkere salade die kan dienen als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht of onderdeel van een picknick of buffet.

De wijn die we erbij drinken moet body hebben om tonijn, noten en kaas tegenwicht te bieden, maar moet ook voldoende fris zijn om de frisse dressing in bedwang te houden. Denk aan een Chenin Blanc uit de Loire of een rijpe Sauvignon Blanc uit Steiermark (Oostenrijk). Rosé kan ook, als die maar aan de eisen voldoet en vooral niet te zoet is. Een Spätburgunder rosé uit Duitsland kan het misschien goed doen.

20
salade_met_tonijn_300.jpg
0 g verse tonijn

60 g walnoten, gebroken

1 eetl honing

1 theel azijn

peper en zout

200 g Romaine sla

100 g verse geitenkaas, verkruimeld

Sherryazijndressing:

50 ml sherryazijn

1 theel dijonmosterd

versgemalen peper en zout

100 ml olijfolie

1. Meng voor de dressing de sherryazijn en mosterd. Schenk al kloppend de olie erbij. Breng op smaak met zout en peper.

2. Doe de walnoten in een koekenpan en verwarm ze al roerende zonder boter of olie tot ze goed heet zijn. Breng over in een kom en meng direct met de honing,  de theelepel azijn en een snufje zout. Zet ze weg om af te koelen.

 

3. Meng de sla met zoveel dressing dat alle sla vochtig is. Verdeel de sla over de borden en strooi het notenmengsel en de verkruimelde geitenkaas er over.

4. Bak de tonijn kort op hoog vuur. Het gaat om de kleur; de tonijn mag niet gaar worden: het vlees moet rosé blijven. Snij de tonijn in plakjes van 1 cm. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze op de sla.

Gerard Reijmer

Foodteam

Reageer op dit item