Stenden benoemt Peter Klosse tot lector smaakkunde - Perswijn
Nieuws

Stenden benoemt Peter Klosse tot lector smaakkunde

Restaurateur en smaakdeskundige Dr. Peter Klosse is per 1 maart benoemd tot lector Gastronomie aan de Stenden Hogeschool/University. In het Engels gaat hij zelfs een professorship vervullen, want de uitnodiging voor de introductiebijeenkomst is in een tweetalige versie gecommuniceerd.
Stenden University? Achter deze wat pompeuze benaming schuilt een in Leeuwarden gevestigde hoger onderwijsinstelling met multinationale ambities die onder meer de (voormalige) Hoge Hotelschool Leeuwarden omvat. Tegenwoordig wordt daar dus aan ‘International Hospitality Management’ gedaan. 

 

Maar ter zake. De instelling van een leerstoel gastronomie, alias smaakkunde, in de Friese hoofdstad is een primeur binnen het Nederlandse horecaonderwijs. Ook al is de titel lector aan echte universiteiten al dertig jaar afgeschaft, er zijn onverbloemd academische pretenties mee verbonden. Het is de bedoeling dat studenten in Leeuwarden binnenkort zowel een major als een minor in dit vak kunnen behalen. Dat voor de ontwikkeling van deze studierichting de keuze op Peter Klosse gevallen is, is geen toeval. Hij is immers de enige in Nederland die zich doctor in de smaakwetenschap mag noemen. In 2004 promoveerde hij met een proefschrift gewijd aan smaakstijlen en is de drijvende kracht achter de weliswaar niet-academische, maar binnen de horeca wel invloedrijke Academie voor Gastronomie. In gewoon Latijn: proficiat!

René van Heusden

Reageer op dit item