Cabriz, Encruzado 2009, Dão - Perswijn
Wijn van de week

Cabriz, Encruzado 2009, Dão

Een beetje ten onrechte heerst het idee dat Portugal een typisch rode-wijnland is. Maar liefst 40% van de productie is wit, en net als bij rood beschikt het land over een schat aan bijzondere witte druiven.

cabriz250.jpg
Een beetje ten onrechte heerst het idee dat Portugal een typisch rode-wijnland is. Maar liefst 40% van de productie is wit, en net als bij rood beschikt het land over een schat aan bijzondere witte druiven, met een lange geschiedenis. In de 19e eeuw was de witte wijn uit Bucelas een hit in Engeland, om daarna in de vergetelheid te verdwijnen – en nu weer terug te komen. Een van de nieuwste ontdekkingen is het pareltje van de witte druiven in Dão, de encruzado. Ook in andere delen van Portugal wordt met interesse naar deze druif gekeken. Hij weet aroma’s van appel en peer te combineren met diepte en kracht, zodat hij ook een rijping op (nieuwe) eiken vaten kan verdragen, zonder dat het hout te veel gaat overheersen.

In dit geval is gekozen voor een opvoeding op Frans eiken gedurende een half jaar, dus betrekkelijk kort. Dat zorgt voor een perfecte balans: je ruikt heerlijk sinaasappel, abrikoos, grapefruit en wat aangenaam hout. De smaak is intens en rijk met lengte en honing, maar hij blijft ook heerlijk fris.

Kwast, 4

Reageer op dit item