Was het een jaar geleden nog crisis, aan het begin van 2011 is daar niets meer van te merken. De wijn vloeit weer rijkelijk.
Was het een jaar geleden nog crisis, aan het begin van 2011 is daar niets meer van te merken. De wijn vloeit weer rijkelijk.
*****
Wine Professional
Een bezoek aan Wine Professional, het eerste grote evenement in januari, is incontournable. Het is immers niets meer en niets minder dan de Nieuwjaarsreceptie voor de wijngemeenschap.
Direct al na de ingang was het raak. We troffen daar een jarige Jaap Kwast in het gezelschap van zijn charmante Elise. Geen wonder dat JJC er glunderend bij liep. Evenals bij een vorige editie liep de onvermijdelijke pr-diva Anneke Tot er voor de tijd van het jaar weer opmerkelijk gebruind bij. Wegens net teruggekeerd van een rondrit door de woestijn van Oman. Van de vaste exposanten noemen we
Alain en Gisela Jacobs, die dit jaar een opmerkelijk grote stand met Duitse wijnen hadden. Het DWI heeft kennelijk zijn grootste geldzorgen achter de rug. Een hagiografie van het duo Jacobs in de Proefkrant waar de wierook van af droop was al een voorproefje van het fijns dat in het vat bleek te zitten. Een heuse Diamond Award! Het zal je maar ten deel vallen. (Al zou gelet op de voorkeur van de uitreikende instantie voor Latijnse namen Premium Adamantis nog indrukwekkender zijn.)
De gelukkigste man op de hele beurs moet Robbert Fokkens geweest zijn. Hij mocht drie dagen lang zijn wijnen uitschenken op de WOSA-stand van Annette Badenhorst. In haar hoogsteigen gezelschap nog wel.
Zoete inval bij chevalier Ron Sanders en zijn zoons. Om nu te zeggen dat daar een hoogstaand discours te beluisteren viel? Niet echt. Maar Sanders had wel een serie akelig lekkere wijnen staan. Hoogst verteerbaar.
Even serieus. Dé eye opener van de hele beurs was naar alle waarschijnlijk de collectie sublieme madeira´s van Barbeito op de stand van Mick Kooistra en diens Horizon Wines. Wat een fantastisch mooie collectie. Bravo, Mick!
*****
Bitterballen & Prosecco
Nieuwjaarsborrel (sic!) van het onvolprezen prachtblad Perswijn. In het Rosarium, vlakbij de RAI. Daar werden gelukkig geen pompeuze awards uitgedeeld, maar uitsluitend gesponsorde drankjes. En mondvermaakjes die onder de noemer bittergarnituur gevangen kunnen worden. Wel vreemd dat die hartige versnaperingen bleken te bestaan uit bitterballen met mosterd en loempia´s met een zoetzuur papje. Niet bepaald wijnvriendelijke kost bij Nederlands enige echte wijnblad…
Vervolgens togen we naar de Wine Room van het Amstel Hotel, alwaar Italiëspecialist Hans Bijvoets van Anfors nog een fijn eetpartijtje in petto had met zijn Barbarescoleverancier Giorgio Pelissero. Doordat de voorzitter van de Wine and Food Association beslist moest voorproeven, er louter magnums geschonken zouden worden en er kennelijk nadrukkelijk op verteerbaarheid beoordeeld werd, duurde het echter nogal even voor er getafeld kon worden. En moest de tijd gedood worden met het nuttigen van… prosecco! Een decente, dat wel. Niettemin werd het een fijn partijtje.
Onder de aanwezigen onder meer onze eminente collega Harold ´de Grote´ Hamersma, diverse vooraanstaande schenkers uit den lande en, bovenal, een stralende Elise Moeskops. Tip van de Master of Lunch: ga eens dineren in restaurant Lastage van haar levensgezel (en onze buurman aan tafel in de Wine Room) Rogier van Dam.
*****
Communicatie
AH werkt samen met Pernod Ricard. Het betrekt er de merken Jacob´s Creek, Brancott (voorheen Montana) en Campo Viejo van. Dat telt. En dat diende even op passende wijze gecommuniceerd te worden in de statige ambiance van het West-Indisch Huis in de hoofdstad. Zulks onder de noemer Meet the Winemakers en in aanwezigheid van hooggeplaatste heren van Pernod Ricard, de Ambassadeur van Nieuw-Zeeland én alle toppers uit Zaandam: category manager Gert Zwitser, alsmede Jacqueline Snoeker en Hans Bootsma namens de buying desk – in gewoon Nederlands: inkoopafdeling. Zo, als dat geen schoon volk is. Na vertoning van opwekkende filmpjes vertelden de wijnmakers van voornoemde merken over hun bekommernis om de leefomgeving. Fijn, maar laten we met z´n allen nu eens één mooi voornemen in 2011 gaan waarmaken: geen grote woorden meer over ´duurzaamheid´ maar gewoon daden stellen! In stilte, zoals Heer Bommel dat ook doet. Gerijpte Rioja serveren bij een chocoladedessert doen we ook niet meer. Enne, laat de buying desk nu ook eens de werkelijk spannende wijnen van hun leveranciers naar Nederland halen. Bij voorbaat dank.
*****
Vive la France, viva España
Ook Frankrijk lijkt de crisis zo langzaam maar zeker achter zich te laten. We hielden tenminste een positieve indruk over van het door Sopexa georganiseerde evenement France Vins in het Rotterdamse WTC. Voor de wat oudere lezers: we hadden het genoegen om een 20eeeuwse icoon uit de Nederlandse wijnhandel weer eens te ontmoeten, Otto Vlasman. In patente conditie. Zo zien wij dat graag. En over iconen gesproken, door Sopexa´s eigen stijlicoon Michèle Lainé werden we voorgesteld aan haar nieuwe directeur Damien De Koninck. Na Alain Jacobs alweer een Belg die Nederland gaat leren wijn drinken. Waar moet dat heen? Wel, mogelijk komt er binnenkort een interessant tegenoffensief.
Nog een opmerkelijk gebeuren: de proeverij van Spaanse wijnen uit Castilla y León in de voormalige Portugese synagoge van Den Haag. We hadden eerlijk gezegd niet anders verwacht dan Spaanse wijnen te proeven, want voor ´Franse´ moet je elders zijn. In La Mancha bijvoorbeeld. Dit echter terzijde. Ook hier volop fijne wijnen en good old Marianne Nuberg. Zeg nu zelf, een jaar kan slechter beginnen.
*****
Toch een pijnpunt tot besluit. Van Le Défi in Sprang-Capelle ontvingen we de bedrukkende mededeling dat het om financiële redenen dicht moet. Jammer, want deze ML koestert er mooie wijn-spijsherinneringen aan.
René van Heusden ML