Faugères is naar ons idee een van de meest miskende terroirs van Frankrijk. De ondergrond bestaat uit pure schistes, gelaagde steen die de warmte vasthoudt en perfect is voor het maken van klassewijnen.
Faugères is naar ons idee een van de meest miskende terroirs van Frankrijk. De ondergrond bestaat uit pure schistes, gelaagde steen die de warmte vasthoudt en perfect is voor het maken van klassewijnen. Hetzelfde type terroir vind je in delen van de Côte-Rôtie en Condrieu, en in Priorato. Allemaal onbetaalbare wijnen. En als je dan ziet wat dit kost… Een lachertje.
Eigenaar Cédric Saur maakt samen met zijn vader Jean-Luc wijnen op Château Haut-Fabrègues, een groot domein van 60 hectare. Le Grange d’Aïn is zijn eigen project van 12 hectare, met oude stokken carignan, grenache en syrah, en daar gebeurt het. Met lage rendementen maakt hij prachtige wijnen van deze stokken, die meestal rond de vijftig jaar oud zijn. Helemaal biologisch onderhouden, alles met de hand. Le Cèdre is een mix van 80% grenache en de rest carignan. De grenache schittert hier, met chocola, prachtig zoet fruit, viooltjes, rokerigheid; breed en intens, met mooie zuren en zachte, rijke tannines.
La Grange d’Aïn, Le Cèdre 2008
Faugères 15,5 pnt
Pieksman, categorie 5