Wannee: ook voor moderne meisjes - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Wannee: ook voor moderne meisjes

Koken is ‘hot’. Er worden op het moment bijna meer kookboeken geschreven dan doktersromans. Een collega vertelde me dat je blij mag zijn als je meer dan 1500 exemplaren weet te verkopen. Jamie Oliver hoeft nog niet te vrezen maar in het algemeen zijn kookboeken blijkbaar moeilijk te verkopen. Er is een kookhype en die zorgt voor een wildgroei aan kookboeken.

Wannee.jpg
Wannée

Koken is ‘hot’. Er worden op het moment bijna meer kookboeken geschreven dan doktersromans. Een collega vertelde me dat je blij mag zijn als je meer dan 1500 exemplaren weet te verkopen. Jamie Oliver hoeft nog niet te vrezen maar in het algemeen zijn kookboeken blijkbaar moeilijk te verkopen. Er is een kookhype en die zorgt voor een wildgroei aan kookboeken. In deze roerige tijden is er gelukkig een aantal kookboeken dat steevast houvast biedt. Eén van deze vaste waarden is het ‘Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool’, het origineel is van de hand van Mejuffrouw C.J. Wannée.

100 jaar jong

Dit kookboek bestaat dit jaar 100 jaar. Ter viering hiervan is er nu een speciale editie verschenen. In het voorwoord blijkt al dat er op sommige punten weinig verandering is waar het kookboeken schrijven betreft. Cornelia Johanna Wannée moet bijhoorlijk leuren om haar boek gedrukt te krijgen. Uiteindelijk weet Wannée uitgever Becht te overtuigen. De voorwaarden zijn echter zeer ongunstig: ze moet alle rechten afstaan, ze mag bij geen enkele andere uitgever nog een kookboek uitbrengen en ze krijgt slechts 400 gulden. Het moet hedendaagse auteurs bekend voorkomen. Toch mogen we blij zijn dat ze heeft doorgezet. Wannée is geen trendsetter maar eerder een volger van trends. Daar is niets mis mee. Voor iedereen die wil weten hoe je een aardappel kookt, wat de verschillende manieren zijn waarop je een bloemkool klaar kunt maken of hoe je bechamelsaus maakt is de Wannée een fijn kookboek om mee te beginnen.

Voorzichtig vernieuwen

Toch is er voor de kookliefhebber ook meer te beleven aan dit boek. De huidige samensteller, Anne Scheepmaker, was in ‘haar’ eerste editie nog terughoudend. In deze nieuwste uitgave heeft ze meer aanpassingen gedaan. Het fruit uit blik verdween grotendeels en er zijn nu ook Turkse, Marokkaanse en andere ‘allochtone’ recepten in het boek te vinden. Dat is zeker een vooruitgang. Het boek is helder opgedeeld in duidelijke hoofdstukken en de recepten zijn kort en overzichtelijk. Aan het begin van elk hoofdstuk is er een duidelijk overzicht van ingrediënten met een foto en uitleg. Dit is, kortom, een ideaal kookboek om je collectie mee te beginnen. Ook als er al wat kookboeken in de kast staan dan is het een welkome aanvulling. Voor mensen die wel eens zeggen dat ‘vroeger alles beter was’…op marktplaats kost een tweedehandsje uit de jaren vijftig zo’n € 12,50.

C.J. Wannée & Anne Scheepmaker

Wannée

ISBN: 978-90-230-1292-4

€ 27,50

Reageer op dit item