De WijnWebWinkelgids: helder en handig - Perswijn
Achtergrond & Interviews

De WijnWebWinkelgids: helder en handig

Over de zin of onzin van wijngidsjes is al veel geschreven. Voor wijnliefhebbers die doorgaans meer dan € 3,50 aan een fles wijn besteden, zijn de meeste gidsen niet interessant. Maar de dit jaar voor het eerst verschenen WijnWebWinkelgids, geschreven door vinologe Mariëlla Beukers, is dat wél.

Gids_groot.jpg
Over de zin of onzin van wijngidsjes is al veel geschreven. Voor wijnliefhebbers die doorgaans meer dan € 3,50 aan een fles wijn besteden, zijn de meeste gidsen niet interessant. Maar de dit jaar voor het eerst verschenen WijnWebWinkelgids, geschreven door vinologe Mariëlla Beukers, is dat wél. Niet alleen omdat wijn via internet bestellen voor veel mensen nog relatief onbekend terrein is, maar ook omdat het nu eens niet gaat om (goedkope) wijnen uit de supermarkt, maar om wijnen van op enkele uitzonderingen na vooral kleinere handelaren en importeurs, en soms zelfs liefhebbers, vaak gespecialiseerd in één streek of land.

Beeld van assortiment

In dit handzame gidsje komt een aantal goede, betrouwbare en soms verrassende webwinkels voorbij, zoals halveflesjes.nl of organic champagne.nl, en krijgt de lezer een indruk van hun assortiment. De auteur maakte een persoonlijke selectie van 50 winkels uit de ongeveer 350 Nederlandse wijnwebwinkels die er op dit moment zijn en vroeg elke winkel 6 wijnen in te sturen die een goede afspiegeling van hun assortiment vormen. Vrijwel al die wijnen zijn in de gids opgenomen, en dat geeft een goed beeld van wat er in ons land via internet zoal te koop is. Het betekent bovendien dat er ook wijnen beschreven worden die minder geweldig zijn, wat een realistisch beeld geeft. De prijzen van de wijnen variëren van zo’n 4 tot 60 euro.

Overzichtelijk

De wijnen zijn ingedeeld in de categorieën fris en fruitig wit; rosé voor zomer en winter; rood uit alle windstreken; bubbels te kust en te keur en zoete verleidingen. Binnen deze categorieën zijn de wijnen naar land gerangschikt, op alfabetische volgorde. Elke wijn krijgt een beoordeling (van 1 tot 5 sterren) en met icoontjes wordt informatie gegeven over land en eventueel streek van herkomst, oogstjaar, druivenras(sen), prijs, alcoholgehalte, type flesafsluiting en wel of niet bio. Daaronder een proefnotitie met vaak wat extra informatie over de herkomst of maker van de wijn en een wijn-spijsadvies. De gids sluit af met een overzicht van alle webwinkels, met per winkel een vermelding van de betaalmogelijkheden, bezorgkosten en service. Achterin staan bovendien twee registers: een register van alle webwinkels met bij elke winkel de door hen ingezonden wijnen, en een register van alle wijnen per land.

Helpt op weg

Natuurlijk zijn er wel wat foutjes in deze gids te vinden (meteen in de eerste zin van de inleiding al een forse spelfout, en bijvoorbeeld typefouten als Marques in plaats van Marqués), maar de informatie klopt, wat toch het belangrijkste is. Al met al een toegankelijk en goed geordend gidsje, helder geschreven en met een duidelijke verantwoording vooraf, dat veel informatie biedt en je op weg helpt bij het ontdekken van de wijnwinkelwereld op internet.

Mariëlla Beukers, De WijnWebWinkelgids, ISBN 978 90 5831 545 8, € 14,95.

Anda Schippers

Reageer op dit item