Eerste vakproeverij van Macedonische wijnen een succes
Gisteren vond de eerste vakproeverij van Macedonische wijnen plaats in Amsterdam. Professionals uit de horeca en wijnbranche kwamen naar hotel Casa400. Hier proefden en ontdekten zij ruim honderd verschillende wijnen van de negen belangrijkste producenten uit het Balkanland. De proeverij werd georganiseerd door Perswijn Media en Evenementen in opdracht van het Centrum ter Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden (CBI). De bezoekers waren zeer enthousiast over de kwaliteit en diversiteit van de geproefde wijnen. Verrassend is de snelle smaaktechnische en kwalitatieve omschakeling die dit exportgerichte wijnland heeft doorgemaakt. De wijnen zullen hun weg vinden in alle segmenten van de wijnhandel.
Op de foto van links naar rechts:
Dhr Nikola Dimitrov, Ambassadeur van Macedonië in Nederland, Andre Sauerbier van Perswijn, Marco Tiggelman en Arne Heutink van het CBI en de Tweede Minister van landbouw, bos- en waterbeheer van Macedonië; Dhr Perica Ivanovski.
Macedonië; een land met veel mineralen, rivieren en bergen, en dus een mogelijk grote diversiteit aan terroir. Al sinds de Romeinse tijd wordt hier wijn gemaakt, maar nog niet alle mogelijkheden worden volledig benut. De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de wijnproductie en de techniek die daar bij komt kijken. Het resultaat is een bloeiende industrie. De wijnliefhebber moet de Macedonische wijnen echter nog ontdekken. De tien belangrijkste productenten zijn samen goed voor ongeveer 95% van de export van het land. Er zijn hiernaast nog zo’n 30 kleinere en lokale wijnhuizen actief. Wijnmakers in Macedonië profiteren van een landklimaat met mediterrane invloeden. De zomers zijn warm, maar ‘s nachts koelt het af. De lange herfst zorgt voor een volledige rijping van de druiven. In de 24.000 hectare wijngaard groeien vooral inheemse druivenrassen, zoals vranec (blauw) en smederevka (wit). Andere lokale druivenrassen zijn muscat ottonel, rkaciteli, kadarka en regionale specialiteiten zoals zilavka, prokupec en stanushina. Ook zijn in Macedonië internationale druivenrassen aangeplant, zoals merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay, riesling en sauvignon blanc.
Over het CBI en Perswijn
Dit evenement wordt georganiseerd door Perswijn Media en Evenementen in opdracht van het Centrum ter Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden (CBI). Het Centrum ter Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden is een agentschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft als doelstelling bij te dragen aan de economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden door het vergroten van hun export naar Europa. Het CBI verleent hiertoe diensten op het gebied van export marketing en exportmanagement aan het midden- en kleinbedrijf en bedrijfsondersteunende organisaties in ontwikkelingslanden.
Perswijn is het grootste onafhankelijke Nederlandstalige wijnmagazine in de Benelux, dat met een oplage van 12.000 meer dan 25.000 lezers weet te bereiken. Het is het oudste Nederlandse wijntijdschrift dat zich richt op de consument en vakhandel. Door de kwaliteit is Perswijn ook voor de professional -in handel en horeca- een belangrijk en toonaangevend wijnmagazine
Meer informatie:
Over Macedonië: Marco Tiggelman, marco.tiggelman@vinium.net
Voor pers/beeld: PVPR / Pieter Valk 06-48353259, pieter@pvpr.nl
Over de proeverij: Perswijn / André Sauerbier, 06-45020718, andre@perswijn.nl