Nederlandse Moezelwijn - Perswijn
Nieuws

Nederlandse Moezelwijn

Nederlanders met een wijngoed in Frankrijk zijn algemeen bekend. Nederlanders die in Duitsland wijn maken: daar hoor je veel minder van. René van Heusden ontdekte Jan-Paul Driessen, eigenaar van DREI Wines in Kröv.

Moezel_groot.jpgHeel wat Nederlanders zijn inmiddels actief als wijnmaker in Frankrijk, al moet dat wijn ‘maken’ soms wel met een korreltje zout genomen worden. Laten we het er liever op houden dat heel wat Nederlanders eigenaar zijn van een wijngoed. Het aantal Nederlanders dat zich in andere buitenlanden met het produceren van wijn bezighoudt, is daarentegen heel gering. Neem Duitsland. We kennen daar natuurlijk Jacob Duijn die in Baden serieuze Spätburgunders maakt. Maar verder? Welnu, sinds kort is ook een Nederlander neergestreken aan de Moezel om daar wijn te maken. En wie Moezel zegt, zegt natuurlijk in één adem Riesling.

Die Nederlander is Jan-Paul Driessen. Hij is eigenaar van DREI Wines dat vanuit het dorpje Kröv opereert. Driessen was tot 2008 werkzaam in de hotelbranche maar gaf zijn carrière op om zich helemaal te kunnen wijden aan zijn passie voor wat de ultieme Riesling genoemd mag worden, die van de Moezel. In 2005 was hij al verliefd geworden op het Moezeldal en het was enkel een kwestie van tijd dat die liefde zou omslaan in professie. Zijn missie: Riesling produceren die niet zoet smaakt en een oubollig etiket draagt, maar min of meer droog is en waarvan de fles er eigentijds uitziet. De naam DREI zegt in dat opzicht genoeg, al je ‘m tenminste op zijn Engels uitspreekt. Tongue in cheek, om zo te zeggen. Op de voor Engelstaligen bedoelde informatiesite serious-about-taste.de krijg je overigens iemand te horen die Engels spreekt met een loodzwaar Duits accent…

Je als beginnend producent van moderne Riesling associëren met Kröv getuigt van durf. De naam ervan is immers gekoppeld aan de meest platvloerse Grosslage van heel Duitsland. Platvloers qua benaming en qua wijnen. Zoiets komt de beeldvorming niet bepaald ten goede. Maar nuance is geboden. Ook al ligt Kröv net even stroomafwaarts van Traben-Trarbach, en daarmee in dat deel van het Moezeldal dat door de wijnpers nogal eens over het hoofd gezien wordt, er kunnen hier wel degelijk fraaie wijnen gemaakt worden. Voorbeelden daarvan zijn er te over. Immers, ook hier zijn de voor de Moezel emblematische steile hellingen met leisteenbodems te vinden, dé omgeving voor Riesling.

Jan-Pauls eersteling, zijn nog als aardigheidje geproduceerde feinherbe DRIESLING 2008, kreeg een lovende kritiek van Stuart Piogott. Zoiets telt in Duitsland. De Driesling heeft ondertussen plaatsgemaakt voor Blütezeit, een verwijzing naar de glorietijd van de grote Rieslingwijnen rond 1900. Driessen brengt deze wijn en de lead brand DREI uit in samenwerking met Jan Matthias Klein, een ‘echte’ Winzer van Weingut Staffelter Hof. Fruit ervoor wordt aangekocht van boeren in Kröv met percelen in Steillagen. De stijl ervan is elegant en vol finesse, bescheiden in alcohol en met een mooi evenwicht tussen speelse zuren en een subtiel puntje restzoet.

Wijnen van Jan-Paul Driessen zijn volgens de producent in Nederland verkrijgbaar via Drei Wines Nederland in Nijmegen, maar concrete contactinformatie ontbreekt momenteel nog. Ook de website www.dreiwines.de kan wel een upgrade gebruiken. Niettemin een positief besluit. Jan Paul Driesen zal op 3 oktober zijn wijnen persoonlijk komen voorstellen tijdens Klassiek Europa in het Palace Hotel te Noordwijk aan Zee. Zeker even langsgaan!

René van Heusden

Reageer op dit item