Frankrijk eert Tjitske Brouwer - Perswijn
Wine Society

Frankrijk eert Tjitske Brouwer

Tjitske Brouwer MV kreeg woensdag 22 september de Ordre du Mérite Agricole opgespeld. Een feestelijke gebeurtenis, die vraagt om een extra editie van de Wine Society.

WS_groot.jpgDe zon scheen op woensdagmiddag 22 september toch ook nog een beetje voor de Franse ambassadeur Jean-François Blarel. Die had net op het radionieuws kunnen horen dat de jongste cijfers van het CBS er wat betreft de wijninvoer uit Frankrijk voor de zoveelste keer in successie niet goed uitzagen. HD liet in aansluiting op die cijfers horen dat fruitgedreven Chilenen nu eenmaal lekkerder gevonden worden dan schrale bordeauxtjes. Au, zoiets moet pijn doen.

Maar Blarel had in de Oranjerie van Paleis Soestdijk een mooie missie te vervullen: het overhandigen van de versierselen horend bij de Ordre du Mérite Agricole aan Tjitske Brouwer MV. Zoiets zouden we allemaal wel willen doen, te meer omdat ze eerste vrouw in Nederland sinds mensenheugenis die dit ereteken kreeg opgespeld. De onderscheiding was overigens al in januari vorig jaar toegekend, maar de beslommeringen van het moderne leven hadden ervoor gezorgd dat het bijbehorende partijtje even op zich liet wachten. Maar soms geldt echt dat wat in het vat zit niet verzuurt.

We mogen zelfs spreken van een hoogst elegante bijeenkomst, met aanwezigheid mensen die er echt toe doen in Nederwijnland. Om te beginnen onze eigenste Hoofdredacteur en diens immer charmante wederhelft Fieke, beide frivool zomers uitgedost en enthousiast het glas hanterend, Ook signaleerden we de twee andere MV’s die Nederland telt, Ron Andes en Lars Daniëls, alsmede de man die altijd alles nog beter weet, Bourgogneadept Karel de Graaf. Ook de CVNW was sterk aanwezig, met zowel de oude als huidige secretaris, respectievelijk mr. Ruud Wallast Groenewoud en mr. Hans Burghoorn. Die tweede is bovendien ook nog eens secretaris van het Productschap Wijn. Kijk, dat zijn heren van wie je nog eens spannende dingen hoort. De heren bleken het onderling overigens nogal oneens over wat een acceptabele inname is. Waar de ene het op vier glazen per dag houdt, gaat de ander liever voor vier glazen per uur. Dit echter terzijde. Verder kwamen we, zoals verwacht, ook Francien Hoogvliet van de Franse ambassade tegen, want die gaat daar nu eenmaal over wijn. Van Sopexa konden we daarentegen niemand ontwaren.

Schoon volk in overvloed dus, daar op Soestdijk. Het feestvarken en stralende middelpunt van de feestvreugde was stijlvol gekleed, man Marc en zoon Didier daarentegen wellicht een tikkeltje te casual. Maar ach, zeggen we dan, de inhoud is belangrijker dan het uiterlijk.

De ambassadeur hield een fijne toespraak in zijn beste Nederlands, waarin de wandel en handel van Tjitske (en Marc) uiteraard volop geprezen werden. De paar inhoudelijke missertjes zullen we hem maar vergeven – de tekst was wellicht al anderhalf jaar oud.

Ook van waarnemend burgemeester Bartele Vries van Baarn kreeg de kersverse chevalière mooie woorden te horen en een smaakvol boekwerk over Paleis Soestdijk overhandigd. Naderhand konden wij vaststellen dat de burgervader niet afkerig is van een glas. Zo zien wij dat graag. Overbodig te zeggen dat de gedecoreerde in haar in vlekkeloos Frans gehouden rede uitvoerig stilstond bij de zegeningen van biologische wijnbouw.

Het laat zich raden dat er allesbehalve kinderachtig geschonken werd. Bij binnenkomst direct al champagne van een door ons als zeer gunstig beoordeelde producent en ook aansluitend louter pareltjes. Biowijnen op hun best en Frankrijk op zijn best. De geserveerde hartigheden waren eveneens van een verblijdend hoog niveau. Zagen we dat maar vaker. Ach, voor wie Vinoblesse een beetje kent, is dat natuurlijk geen verrassing. Dat zijn immers mensen met Smaak. En zo werd het dus toch een mooie dag voor Frankrijk. Met vins fins van een complexiteit die Chili nooit zal bereiken! Kortom, dit was een partijtje met klasse en allure. Een extra proficiat waardig!

Binnenkort hopen we verslag te doen van een vergelijkbare ceremonie te Roermond. De aldaar gevestigde sympathieke wijnhandelaar Wim Berger meldde ons onlangs namelijk dat het de President van de Republiek behaagd had om hem een Mérite Agicole te verlenen. Ook alvast proficiat!

René van Heusden ML

Op de foto’s, van boven naar beneden en van links naar rechts:  Didier, Tjitske en Marc, burgemeester Bartele Vries, ambassadeur Jean-François Blarel, burgemeester, Tjitske en ambassadeur, Francien Hoogvliet, Ronald de Groot, Ron Andes, een aangename verfrissing, onderonsje in de paleistuin, Tjitske met lintje en Ruud Wallast Groenewoud en Hans Burghoorn.

Reageer op dit item