Castelo de Medina 2009 - Perswijn
Wijn van de week

Castelo de Medina 2009

Castelo de Medina is een van de vele succesvolle nieuwkomers in Rueda, opgericht in 1996. De ­bodega heeft een uitgebreide serie (goede) wijnen; deze nieuwkomer is op de markt gebracht als een soort lichtere zomerversie. Een prima idee. Het is een mix van de drie ­belangrijkste druiven van Rueda: 40 procent verdejo en 30 procent elk sauvignon en viura. In de geur heerlijk peer en perzik; de smaak is lichtvoetig, sappig, met gele appel en pruimen, smaakvol, met goede zuren.

Wvdw_33_groot.jpg
Je kunt discussiëren over de voors en tegens van Rueda, maar over één ding kunnen we het gemakkelijk eens worden: landschappelijk gezien is de streek – in elk geval het grootste deel, ten zuiden van Tordesillas – niet zo aantrekkelijk. Zeker in de verschroeiende zomerzon is het een behoorlijk gele en verdorde hoogvlakte. Druiven zijn zo’n beetje het enige groene dat je er ziet. Verder is het ook echt een hoogvlakte, dus alleen maar licht glooiend, en in de praktijk op veel stukken bijna zo plat als een dubbeltje. Het licht is scherp, mede door de witte ondergrond, die veel kalk bevat. Maar de hoogte – de wijngaarden liggen hier tussen de 600 en 700 meter – en het hoge kalkgehalte zijn ideaal voor witte druiven.

Castelo de Medina is een van de vele succesvolle nieuwkomers in deze streek, opgericht in 1996. De ­bodega heeft een uitgebreide serie (goede) wijnen; deze nieuwkomer is op de markt gebracht als een soort lichtere zomerversie. Een prima idee. Het is een mix van de drie ­belangrijkste druiven van Rueda: 40 procent verdejo en 30 procent elk sauvignon en viura. In de geur heerlijk peer en perzik; de smaak is lichtvoetig, sappig, met gele appel en pruimen, smaakvol, met goede zuren.

Castelo de Medina, Castelo, 2009, Rueda

Les Généreux, € 6,45 ****

Meer aanraders?

In elk nummer van Perswijn staan de aanraders van het Perswijn Proefpanel. Nog geen abonnee? Regel het vandaag nog! Op onze website staat bovendien een archief van de wijn van de week.

Reageer op dit item