Schrijfwedstrijd als extra motivatie - Perswijn
Nieuws

Schrijfwedstrijd als extra motivatie

Thijs Akkerman won de Perswijn-schrijfwedstrijd met zijn interview met wijnhandelaar en Zuid-Afrika kenner Gerard Keijzer. De prijs: een reis naar Zuid-Afrika en publicatie van het stuk in Perswijn. “In eerste instantie dacht ik: wat jammer dat dát nou net het onderwerp is.”
Thijs Akkerman won de Perswijn-schrijfwedstrijd met zijn interview met wijnhandelaar en Zuid-Afrika kenner Gerard Keijzer. De prijs: een reis naar Zuid-Afrika en publicatie van het stuk in Perswijn. “In eerste instantie dacht ik: wat jammer dat dát nou net het onderwerp is.”

Hij had weinig met Zuid-Afrikaanse wijn, vertelt hij. “Het heeft niet mijn eerste interesse, die gaat uit naar de Rhône en Toscane. Dus toen ik zag wat het onderwerp van de schrijfwedstrijd van Perswijn was, schrok ik wel even. Ik heb wel mooie wijnen uit dat land geproefd en er prachtige verhalen over gehoord. Die werden bevestigd toen ik me meer in het onderwerp ging verdiepen. Ik heb er veel over gelezen en toen Gerard Keijzer geïnterviewd. Hij gaf me ook weer een stapel leesvoer mee. Ondertussen is mijn interesse voor Zuid-Afrika zeker gegroeid.”

Gelukkig maar, want binnenkort zit Thijs in het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Tenminste, als hij vrij krijgt van zijn werk. “Ik ben de helft van de week docent Rechten aan de Hogeschool Leiden en daarnaast ben ik mede-eigenaar van een juridisch trainingsbureau. Naast die juridische achtergrond heb ik een grote interesse in wijn en naast het lesgeven vind ik schrijven erg leuk.”

Schrijfambities

Een avondcursus aan de School voor Journalistiek in Utrecht was een logisch vervolg van zijn schrijfambities. “Daar leerde ik onder andere dat ik een gezaghebbende bron nodig had voor een interview. Dat was in dit geval Gerard van Le Bouchon. Hij weet zoveel over Zuid-Afrikaanse wijn, daar kan ik niet aan tippen.”

Eerder won Thijs schrijfwedstrijden van De Volkskrant en van NRC. Op zijn weblog zijn de winnende artikelen te lezen. “Ik zou veel meer aandacht aan schrijven willen besteden. De laatste jaren waren hectisch. Twee banen, het opzetten van een eigen bedrijf, wijncursussen, stage bij een wijnhandel en nu de Vinologenopleiding: dat slokt nogal wat tijd op. Maar ik wil me in de toekomst meer op het schrijven gaan richten. Zo’n wedstrijd als deze is een goede motivatie om de pen weer op te pakken.”

Reageer op dit item