Chileense wijnbouw flink getroffen door aardbeving - Perswijn
Nieuws

Chileense wijnbouw flink getroffen door aardbeving

Het was even afwachten, want door het stilvallen van de communicatie met Chili na de aardbeving van afgelopen zaterdag waren er nog even geen berichten over de staat van de Chileense wijnbouw na de zwaarste aardbeving in vijftig jaar. Maar de eerste berichten sijpelen binnen. Daarin wordt gesproken van een flinke schade.

Chili_groot.jpg
Het was even afwachten, want door het stilvallen van de communicatie met Chili na de aardbeving van afgelopen zaterdag waren er nog even geen berichten over de staat van de Chileense wijnbouw na de zwaarste aardbeving in vijftig jaar. Maar de eerste berichten sijpelen binnen. Daarin wordt gesproken van een flinke schade.

Aan een kant was er een geluk bij een ongeluk. Omdat de aardbeving in een nacht in het weekeinde plaatsvond, was er geen personeel dat door omvallende tanks en vaten kon worden getroffen. Dat heeft ongetwijfeld veel levens gespaard.

De schade is uiteraard groter naarmater de bedrijven zich dichter bij het epicentrum van de aardbeving bevinden. Dat betekent dat er veel schade is in Maule Valley en Cachapoal, maar dat ook Colchagua Valley flink getroffen is. Het historische centrum van het stadje Curicó is vrijwel geheel met de grond gelijk gemaakt.

Een van de bedrijven die snel met een update over de situatie kwam was Viu Manent, bij Santa Cruz in Colchagua Valley. Dat spreekt zijn opluchting uit over het feit dat er geen personeelsleden zijn omgekomen. Ook de wijngaarden hebben de aardbeving goed doorstaan. Het verlies aan wijn wordt geschat op 15 procent. Dit verlies wordt veroorzaakt door het omvallen van enkele van de grootste tanks van het bedrijf, het verlies van een aantal vaten en ook van gebottelde wijn, door het breken van flessen. Het gebouw dat dient om toeristen te ontvangen is wel zwaar beschadigd, zodat het toerisme stil komt te liggen, maar op dit moment is dat uiteraard niet de grootste zorg.

Andere bedrijven rapporteren meer schade. Het grootste bedrijf van het land, Concha y Toro, heeft de productie voor een week stilgelegd. Het probleem is dat de oogst al begonnen was, onder andere met de gisting van sauvignon blanc. Veel bedrijven stonden op het punt met de oogst te beginnen, en veel gistingsvaten en zelfs kelders zijn in het ongerede geraakt.

Vooral de oudere gebouwen zijn getroffen. Zo is de prachtige nieuwe winery van Lapostolle in Apalta, diep in de grond gebouwd, onbeschadigd gebleven. De oude bodega van Lapostolle is wel zwaar beschadigd. Een uit 1875 stammend oud adobe-huis van Viña Corpora bij Rancagua, waar wij tijdens een trip vorig jaar verbleven, storrte in boven de hoofden van de gasten, waaronder drie Deense journalisten, die nog net op tijd naar buiten konden komen. Dat is de grote lijn in de schade van de aardbeving: moderne gebouwen en wijnkelders, die zijn gebouwd om ‘aardbevingbestendig’ te zijn, hebben de aardbeving overleefd. Vooral oudere gebouwen zijn door de aardbeving beschadigd of ingestort. Vandaag werd geschat dat in totaal naar schatting ongeveer 12,5 procent van de totale wijnvoorraden door de aardbeving verloren is gegaan. Maar omdat er (ook in Chili) sprake was van (te) hoge voorraden, is het effect toch betrekkelijk gering, zo wordt verklaard door Wines of Chile.

Het zal de nodige hoofdbrekers kosten de draad weer op te pakken en de oogst goed binnen te krijgen. Maar aan de andere kant zijn Chilenen nogal van aanpakken, en zullen ze niet gauw bij de pakken neerzitten.

Ronald de Groot

Reageer op dit item