Overname Fourcroy door Baarsma afgeketst - Perswijn
Nieuws

Overname Fourcroy door Baarsma afgeketst

De onderhandelingen tussen Fourcroy en Baarsma over de overname van Fourcroy Nederland en België zijn afgesprongen. Dit meldt interim-directeur Alain Mertens in een telefonische reactie op het eerdere bericht over de onderhandelingen tussen de twee bedrijven. Mertens, een oude vertrouweling van de familie Fourcroy, was aangesteld om het Nederlandse deel van het bedrijf van Fourcroy te herstructureren.

Alain_photo_C_I_.jpg
De onderhandelingen tussen Fourcroy en Baarsma over de overname van Fourcroy Nederland en België zijn afgesprongen. Dit meldt interim-directeur Alain Mertens in een telefonische reactie op het eerdere bericht over de onderhandelingen tussen de twee bedrijven.

Mertens, een oude vertrouweling van de familie Fourcroy, was aangesteld om het Nederlandse deel van het bedrijf van Fourcroy te herstructureren. Hij bevestigt dat de familie Fourcroy in de markt is om het bedrijf te verkopen. Eerder al verkocht hij Mandarine Napoleon, eveneens eigendom van Fourcroy, aan De Kuyper. Maar in het geval van Baarsma zag hij uiteindelijk geen duidelijke toegevoegde waarde in een overname. “Ik heb ooit bij Nestlé een uiteenzetting gekregen over het nut van acquisities. Daar werd gesteld dat er eerst en vooral een ‘klik’ moest zijn tussen de partijen. Koele cijfers kunnen zeggen dat een overname prima is, maar de cijfers moeten niet op de eerste plaats komen, dat is de boodschap. In het geval van Baarsma van deze ‘klik’ er niet. Het zijn briljante financiers, ze weten precies hoe de markt in elkaar zit. Maar zeker bij het Nederlandse deel was er een te grote overlap in merken. Zeker 80% van de merken van de twee bedrijven was conflicterend. Ze zouden wat marktaandeel bij hebben gekocht, maar voor Fourcroy Nederland zou deze deal niet goed zijn geweest. België was interessanter, omdat Fourcroy België distribiteur is van Torres, net als het Nederlandse Baarsma-onderdeel Oud Reuchlin en Boelen. Maar het gaat om één deal, die nu in zijn geheel is afgeketst.”

De verwachting is wel dat Fourcroy Nederland zal worden verkocht, maar niet aan een grote international en evenmin aan een grote Nederlandse collega. De kanperswijnen voor de overname hebben kennis van de wijn en de distributie van wijn, maar zijn nu geen grote partij in het gefragmenteerde importeurslandschap. Fourcroy zal zich richten op wijnhandel en horeca en niet op de supermarkten. Mertens: “Voor grote merken die zich op de supermarkt willen richten, zoals Nederburg, is in deze formule geen plaats.”

Ronald de Groot

Reageer op dit item