Zaca Mesa, Z Cuvée, Santa Ynez Valley - Perswijn
Wijn van de week

Zaca Mesa, Z Cuvée, Santa Ynez Valley

Goedbeschouwd is het vreemd dat Californië zich niet al veel eerder heeft toegelegd op het maken van wijnen van Rhônedruiven. Tenslotte is de Golden State behoorlijk heet en dus heel geschikt voor dit type druiven.

WvdW_8_groot.jpg
Goedbeschouwd is het vreemd dat Californië zich niet al veel eerder heeft toegelegd op het maken van wijnen van Rhônedruiven. Tenslotte is de Golden State behoorlijk heet en dus heel geschikt voor dit type druiven. In Oregon moeten ze dan ook een beetje lachen om die Californiërs die maar heel krampachtig Pinot Noir proberen te maken omdat die druif zo verschrikkelijk populair is. Maar bij Zaca Mesa hebben ze het licht gezien. In 1973 plantte men nog cabernet sauvignon, merlot, zinfandel, riesling, pinot noir, grenache, chardonnay en syrah. Voortschrijdend inzicht leidde tot het rooien van alle rassen behalve de Rhône-druiven en de chardonnay. Ter aanvulling werden roussanne en viognier geplant.

Santa Ynez Valley, onderdeel van Santa Barbara Valley, ligt vrij zuidelijk. Gelukkig kan de oceaan (50 kilometer verder) voor verkoeling zorgen, omdat het dal in oost-westrichting loopt. De cuvée Z is gemaakt met een Châteauneuf-du-Pape in het achterhoofd. De 2006 is een compositie van 59% grenache, 23% mourvèdre, 15% syrah en wat cinsault, met in de geur kruiden en warmte, leer, tabak, chocola, confiture, krentjes; hij is warm en stevig in de smaak, met een mooie lengte.

Zaca Mesa

Z Cuvée, Santa Ynez Valley 15,5 pnt

Tamis, 6

Meer aanraders?

In elk nummer van Perswijn staan de aanraders van het Perswijn Proefpanel.

Nog geen abonnement? Regel het vandaag nog!

Op onze website staat bovendien een archief van de wijn van de week.

Reageer op dit item