La Forge Estate, Syrah 2006 - Perswijn
Wijn van de week

La Forge Estate, Syrah 2006

Jean-Claude Mas mag rustig gelden als een van de uitgekooktste producenten van de Languedoc. En dat is niet negatief bedoeld. Het is een bijzondere prestatie als je een betrekkelijk klein familiebedrijf weet uit te bouwen tot een belangrijk handelshuis in de Languedoc. Een van zijn slimmigheden is de naam van deze wijn: La Forge Estate.

WvdW_7_groot.jpg
Jean-Claude Mas mag rustig gelden als een van de uitgekooktste producenten van de Languedoc. En dat is niet negatief bedoeld. Het is een bijzondere prestatie als je een betrekkelijk klein familiebedrijf weet uit te bouwen tot een belangrijk handelshuis in de Languedoc. Een van zijn slimmigheden is de naam van deze wijn: La Forge Estate. Hij vond uit dat de term Estate in Frankrijk als wijnterm geen wettelijke status heeft. Hij suggereert dat de wijn van een domein komt, maar het is in feite gewoon een handelswijn.

Voor de kwaliteit maakt het niets uit: die is prima. De meeste druiven voor deze wijn zijn afkomstig van wijngaarden ten oosten van Carcassonne, formeel binnen de appellation Minervois, waar de syrah een mooie rijpheid krijgt. Daarnaast zijn er druiven in verwerkt uit wijngaarden in de Limoux en uit de omgeving waar het handelshuis zelf is gevestigd, bij Pézenas. Juist het maken van een mooie assemblage maakt dit soort wijnen interessant, zo blijkt maar weer. Door een rijping op Amerikaans eiken vaten (20% nieuw) krijgt de wijn een duidelijke, wat exuberante vanilletoon, die goed past bij dit type syrah. Hij is rijk en breed, met bessen, bosbessen, room en stevigheid, veel vanille; tikje opzichtig, maar met een goede frisheid.

La Forge Estate, Syrah 2006

Vin de Pays d’Oc

****, Hanos, 3

Meer aanraders?

In elk nummer van Perswijn staan de aanraders van het Perswijn Proefpanel.

Nog geen abonnement? Regel het vandaag nog!

Op onze website staat bovendien een archief van de wijn van de week.

Reageer op dit item