Wijn Professioneel - Perswijn
Wine Society

Wijn Professioneel

De ervaren & objectieve Master of Lunch genoot de afgelopen maand met volle teugen. Van de attenties die hij aan het einde van vorig jaar ontving, van de ontwikkelingen op internet en bovenal van de Greatest Wine Show on Earth.

WineSociety_groot.jpg
Wat een hartverwarmende opmaat voor 2010! Van diverse gewaardeerde vaderlandse importeurs ontvingen we van namelijk ontroerende schriftelijke mededelingen waarin ons uit de doeken gedaan werd dat 2009 wegens mondiale crisisverschijnselen een jaar met enige uitdagingen geweest was, maar dat dankzij de fabelachtige inzet van eenieder en een geniaal beleid van de leiding in het bijzonder het allemaal toch wonderwel verlopen was. Gelukkig was men zo attent geweest enige tastbare bewijzen van de succesvolle inkoop mee te sturen. Onze oprechte dank voor al dat fijns. Zulke vloeibare attenties helpen immers de winterdip, de kerstverschrikkingen en het lunchloze tijdperk op acceptabele wijze te overwinnen. En sterken het vertrouwen in de wijnhandelende medemens.

Genoten hebben we natuurlijk ook van dat werkelijk ontroerende filmpje op Wijnplein. Waarin de wereldberoemde Flying Wine Writer met zijn Chileense assistente Paula Pereira – jawel, ze mocht aan het eind heel even in beeld komen! – in het Argentijnse Mendoza een toast uitbrengt op het nieuwe jaar. Zijn sterreporter Charlotte van Zummeren heeft het niettemin bij hem voor gezien gehouden en is, zeer origineel, een eigen site begonnen. We kregen daar een officieel & ronkend persbericht over, dus snel even gezien hoe of wat winebusiness.nl dan wel aan de doelgroep, zijnde de ‘internationale wijnhandel in Nederland’ te bieden heeft. In-ter-na-tio-na-le wijn-han-del. Tja, hoe zullen we het netjes zeggen? We zijn in principe best voor vrijheid van meningsuiting – zelfs Twitter doortwits moet kunnen voor wie zo nodig net als die enge minister de exhibitionist wil uithangen -, maar toch zouden we al die zelfbenoemde uitvind(st)ers van het wiel willen aanraden eerst even grondig na te denken alvorens tot daadjes over te gaan. Over gebabbel op sites gesproken, op By the Grape zie je tegenwoordig door de Angels (sic…) het bos niet meer. Hellup!!!

En dan nu het waarlijk grootse en meeslepende werk, de daverende opening van het seizoen! Uiteraard met wat we zo onder de hand toch zonder aarzeling wel The Greatest Wine Show On Earth zouden willen noemen, Wine Professional! Met in kleine lettertjes Emsterdem Gastronomy. Niet dat er zo veel Engelstaligen komen, maar ja, de befaamde vaart der volkeren, niet waar? Iedere weg, de achtste editie al weer, want het concept – een wijnbeurs voor de horeca tegelijk met de Horecava – is een schot in de roos gebleken. Het spijt ons voor de verdwaalde gewone man/vrouw die dit leest – hypothetisch, al weet je maar nooit -, maar dit is een exclusieve hoogmis voor zorgvuldig geselecteerde bezoekers en niet voor gepeupel dat met zuur verdiende centjes wijn zelf af moet rekenen. Nee, dit is Horeca! Volgens de organiserende Wine and Food Association uitsluitend voor ‘personen met beslissingsbevoegdheid uit de topgastronomie, de wijnhandel en aanverwante bedrijfstakken’. Zo, m’as-tu vu??? Zelf hadden we uiteraard, speciaal voor de gelegenheid, een sjaal aangelegd naar het voorbeeld van de trendsettende leider van GaultMillau!

Het thema dit jaar was een tikje modieus: duurzaamheid. Het zal best wel. Verreweg de meeste wijnen waren allesbehalve bio, laat staan biodynamisch. En dat is niet zo heel erg. Vaste waarden zijn en blijven nep Latijn, pijnlijk Engels en Theater! Het viel ons, als ervaren & objectief Master of Lunch, overigens wel op dat de écht grote chefs er ditmaal voor pasten om hun kunstjes te komen vertonen in het daartoe bestemde GaultMillau Theater. De complete top 5 schitterde in ieder geval door afwezigheid. Maar niet al te zeer getreurd, de afwezigheid van Sergio, Jonnie (en Thérèse), Jacob Jan (en Kim), Hans en Jannis werd gecompenseerd door een heuse Miss Wine Professional 2010! Jammer alleen dat er geen missverkiezing was. Doch niet getreurd, want al bij de ingang liepen wij een zongebruinde Anneke Tot tegen het lijf die onderweg bleek van Oman naar de Elzas, herstel: Alsace. Tja.

Binnen wemelde het uiteraard van de Belangrijke Spelers, te veel om allemaal te noemen, dus zie vooral de bijgevoegde afbeeldingen. Wel dienen wij de heren Jaap Kwast en Erik Sauter wel even met naam en toenaam te noemen. De eerste vanwege de fijne champagne op zijn stand, de tweede vanwege de dito mayonaise (ook al zat er een zoetje in). Erik is, zoals bekend, weer mede-eigenaar van de zaak die zijn familienaam draagt en tot voor kort bij de Kwastgroep hoorde. Maar Kwast zag naar zijn eigen zeggen in dat hij niet én handelaar én winkelier tegelijk kon spelen. Vandaar. JJC is in onze optiek overigens wel een veel betere standwerker dan in Amsterdam lichtelijk gegeneerd overkomende Sauter. Hij vertrouwde ons toe dat één dag voor hem wel genoeg was. Zit iets in.

Tja, wat kunnen we verder nog te berde brengen? Dat het gebeuren misschien wel een restrictiever toelatingsbeleid voor bezoekers hanteert, maar dat zulks niet geldt voor exposanten? We signaleerden in ieder geval stands van enkele zeer grote bedrijven te Maartensdijk en Waddinxveen die, met alle respect, hun omzet eerder halen uit het supermarktsegment dan uit de ‘tophoreca’. En die dus makkelijk de volle prijs voor een stand kunnen neertellen.

Wie er niet was, was Poot Agenturen. Dat komt omdat Poot al weer een tijdje zijn eigen partij organiseert. Geheel en al in lijn met de nuchterheid van de familie Poot gebeurde dat in De Gouden Leeuw in Voorschoten. Een klassieke Van de Valklocatie met een service waar menig groot ***** hotel een puntje aan kan zuigen. Het is maar een weet. Godfather Frank Poot senior – buiten de grenzen bekend als Frenk Poet – wilde ons persoonlijk even spreken naar aanleiding van een commentaar in de veelgelezen rubriek Andermans Woorden op deze site. We hadden het gewaagd de afdeling De Lier te beschuldigen van ‘interessantdoenerig’ gebruik van het Engels. Dat was niet zo prettig overgekomen. Want zo voelen de Poots zich niet. Klopt, normaliter zijn ze de al gesignaleerde nuchterheid zelve. Maar van dat nodeloze Engels houden wij niet, zeker niet als er ook nog een fout in staat. Zo, dan is dat misverstand ook weer opgelost. Dochter Judith liet zich overigens onze knuffel welgevallen. Zo zien wij dat graag!

Een ander leerzaam bezoek legden we af te Nieuwkuijk, al waar Floris Verlinden ons op een ‘zichtlocatie’ ontving om oner het genot van een glas Bollinger eens even bij te praten over de ontwikkelingen bij Wijn Verlinden. Een jaar geleden stevende dat af op een faillissement waar de wijnwereld danig van opkeek. Het bedrijf had dat overigens zelf aangevraagd om de schadelijke gevolgen van de financiële crisis waarin het geraakt was zo veel mogelijk te beperken. Zodoende bestaat het bedrijf nog steeds en lijkt de doorstart aardig te zijn gelukt. Het behaagde zelfs de Majesteit om wederom het predicaat Hofleverancier te verlenen. Hoewel wij persoonlijk allesbehalve monarchistische en orangistische sympathieën koesteren, waarderen wij deze geste. Eindelijk eens een actie van het koninklijk huis die wel van goede smaak getuigt.

Als champagneliefhebber moesten we natuurlijk een keer op audiëntie bij de regerende Ambassadeur de Champagne. Of liever: Ambassadrice, want voor de vierde keer in vijf jaar is het ene vrouw die deze titel wist te behalen. En wat voor een! Dieuwke Engelsma heet ze. We hadden al eens een plaatje van haar gezien in het kwaliteitsblad AllerHande, maar er gaat niets boven een ontmoeting in het echt. Super slim, super enthousiast, helemaal wijngek en nog niet bedorven door cynisme. Heerlijk er ook nog zulke mensen rondlopen in wijnland. We werden er in ieder geval echt blij van. Binnenkort alle details daarover in Perswijn.

Tot slot nog even aandacht voor de promotie van Josée van Rooij, met afstand de bijdehandste medewerkster (m/v) van het Hoofdproductschap Akkerbouwproducten (HPA). Na vele jaren de communicatie voor het Wijninformatiecentrum te hebben verzorgd, is ze, naar wij uit betrouwbare bron in Den Haag vernamen, door een zeer hoog geplaatst iemand binnen dat HPA gevraagd om een senior beleidsfunctie op het gebied van agitatie en propaganda binnen die club te gaan vervullen. Niet meer wijn alleen dus, maar nu ook de spijs erbij. Proficiat!

René van Heusden ML

Foto’s van boven naar beneden, van links naar rechts: Anneke Tot, Erik Sauter (Sauter Wijnen), Tjitske Brouwer (Vinoblesse), Josée van Rooij, Paul Molleman (California Wine Institute) en Marco Tiggelman (ex-Australian Wine Bureau), Mick Kooistra (Horizon Wines), Alain & Gisela Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn), Allard Botenga (collectioneur) en Jaap Kwast (JJC Kwast Wijnkopers).

Reageer op dit item