György Lörinc Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009 - Perswijn
Nieuws

György Lörinc Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009

György Lörinc, keldermeester van St. Andrea in Eger, is verkozen tot ‘Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009’. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Magyar Bor Akadémia (MBA), de belangrijkste organisatie van wijnmakers in Hongarije. Lörinc produceerde pas in 1999 zijn eerste wijn voor commerciële doeleinden. Sinds 2002 staat hij aan het hoofd van St. Andrea.

Hongarije_groot.jpg
György Lörinc, keldermeester van St. Andrea in Eger, is verkozen tot ‘Hongaars Wijnmaker van het Jaar 2009’. Deze prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend door de Magyar Bor Akadémia (MBA), de belangrijkste organisatie van wijnmakers in Hongarije. Lörinc produceerde pas in 1999 zijn eerste wijn voor commerciële doeleinden. Sinds 2002 staat hij aan het hoofd van St. Andrea. De prijswinnaar geldt als een van Hongarijes meest eigenzinnige wijnmakers, die volledig zijn eigen weg gaat bij het creëren van biodynamische wijnen. Met St. Andrea gaat hij voluit voor kwaliteit. Doel van Lörinc is het herdefiniëren van Egri Bikavér en andere plaatselijke wijnen. Zijn interpretatie van Bikavér vormt het tastbare bewijs dat Stierenbloed weldegelijk een grote wijn kan zijn.

Vakkennis en inspanning

De onderscheiding ‘Wijnmaker van het Jaar’ wordt sinds 1991 toegekend aan een wijnmaker als waardering voor diens vakkennis en vaak jarenlange inspanningen. Bij de verkiezing gaat de MBA zorgvuldig te werk. In eerste instantie wordt aan diverse belangengroeperingen, vakverenigingen, de betere horeca en wijnhandelaren gevraagd om een kanperswijnen te leveren. Uit ongeveer 500 namen worden de vijf meest genoemde genomineerd voor de titel ‘Wijnmaker van het Jaar’. Begin december kiezen de leden van de Academie uit deze vijf genomineerden de uiteindelijke winnaar. De winnaar van de belangrijkste Hongaarse wijnprijs mag de titel onbeperkt gebruiken op zijn producten, op voorwaarde dat het jaar van de onderscheiding er duidelijk bij vermeld moet worden.

Wijnen van St. Andrea worden in Nederland geïmporteerd door Miranda Beems Wijnimport, www.mirandabeems.com

Reageer op dit item

nl Nederlands