Groots en meeslepend! - Perswijn
Wine Society

Groots en meeslepend!

Mijn goedheid, wat gebeurde er in de afgelopen weken weer veel in Nederwijnland! We hadden daarom echt een extra weekje débourbage in november nodig gehad om al dat opwindends even rustig op een rijtje te krijgen. Maar het is gelukt. Goed voor een extra gevulde aflevering van Wine Society. Want ja mensen, crisis of niet, we leven wel in super opwindende tijden!

WineSociety_groot.jpg
Eviva España! Mijn goedheid, wat gebeurde er in de afgelopen welken weer veel in Nederwijnland! We hadden daarom echt een extra weekje débourbage in november nodig gehad om al dat opwindends even rustig op een rijtje te krijgen. Maar het is gelukt. Goed voor een extra gevulde aflevering van Wine Society. Want ja mensen, crisis of niet, we leven wel in super opwindende tijden!

Minnetje

Laten we niettemin in mineur beginnen. Geen uitnodiging gekregen voor een lunch met Bollinger champagne in een gunstig bekendstaand etablissement te Zwolle! Quelle impertinence! Rode kaart voor de importeur derhalve! Te meer omdat de familie Boer zich laat voorstaan op het ambassadeurschap van Krug. Dit echter terzijde.

Krap kontkeren

De Nieuw-Zeelandse ambassadeur stelde haar optrekje in Wassenaar beschikbaar voor een proeverij van wijnen uit haar land. Aardig gebaar, maar in de praktijk niet erg praktisch. Wanneer er nu sprake was geweest van een nette lunch voor een select publiek, is zo’n residentie een fijne locatie. Voor een evenement waarbij iedereen mag langskomen zou echter een wat ruimer bemeten locatie welkom zijn. Je kon er nu je achterwerk niet keren. Even aangekaart bij Ghislaine Melman die het partijtje georganiseerd had. Tja, umme, er is geen budget en de ruimte gratis. Ach zo. Gelukkig was de kaas wel goed. Locatie: ML 11/20. Kaas: ML 15/20.

Mega Tasting

Op uitnodiging van Annette Badenhorst, de nieuwe vertegenwoordigster van WOSA in Nederland en een lekker kittig ding, bezochten we de Mega Tasting van Zuid-Afrikaanse wijnen in Londen. Dat proeft anders dan aan de Kaap zelf, waar je door het vakantiegevoel al snel geneigd bent om alles lekker te vinden. Het verschil in catering aan de Kaap en in Londen bleek ronduit verpletterend. Lunchzakken met crisps en enkel frisdrank of water als drankopties in een ruimte die op een noodopvang voor slachtoffers van een natuurramp leek, stemden ons niet vrolijk. Dikke onvoldoende dus: ML 7/20. Engelsen lijken nog steeds de overtuiging te hebben dat eten gelijk moet staan aan ultieme vreugdeloosheid. Het WOSA-diner in het vermeend trendy Timber was nog erger. Best wel knap eigenlijk. ML 5/20

Erg leerzaam was de presentatie van de brand South Africa. We kregen we een paradijselijk beeld voorgeschoteld, zoals je dat in folders van Jehova’s Getuigen ook wel ziet. Hoe mooi en fijn het land wel niet is. Met schitterende landschappen vol kleurige bloemen, witte stranden, blauwe oceanen en blije mensen. Waarom Zuid-Afrika de favoriet van de Fairtraders is, werd er niet bij gezegd. Tja, in geen enkel wijnland wonen zo veel zielige gekleurde mensen als in Zuid-Afrika. Ideaal dus voor de liefdadigheidsindustrie. Zie de Granny-wijn, bedoeld om misdeelde opa’s en oma’s te helpen. HD, als grootvader zelf ervaringsdeskundige, zorgde volgens de persmededeling voor een verantwoorde samenstelling, herstel: compositie, van de wijn. Hopelijk heeft hij meer verstand van assembleren dan van investeren…

Nog even terug naar Londen. Verheugend daar was de aanwezigheid van Udo Göebel (WineMatters) en diens even charmante als bijdehante wederhelft Sabina Posthumus. Göebel dwong ons met aanstekelijk enthousiasme enkele fijne wijnen van zijn leveranciers te proeven. Hij verstaat zijn vak, zodat alles toch nog reg kwam.Weg in onderling overleg

Toch wel verrassend was de cryptisch mededeling waarin kond gedaan werd van het onmiddellijke vertrek van Rudolf Th. Bijleveld als opperhoofd van Oud Reuchlin & Boelen. ‘In goed onderling overleg,’ heette het. Tja, en gij gelooft dat? We begrepen dat er wel sprake was van een ‘ontslagvergoeding’. De bijstand kan dus nog wel even wachten. Opwekkender nieuws bereikte ons dan weer dan weer uit Maastricht: Dirk Booij, ex Sauter en ex Thiessen – al waar hij ooit ‘in goed onderling overleg’ en zelfs ‘met terugwerkende kracht’ (!) wegging – is partner geworden van de gebroeders Vojacek.

Nieuw Centraal Comité KVNW

De KVNW kreeg in oktober een nieuw bestuur! Daar mag men niet licht over denken, want dit een organisatie van grote importantie. Nieuwe voorzitter werd Jean Marc van de Kant, zoon van Joop die deze prestigieuze functie ook al eens bekleedde. Xavier Kat, ook een ‘zoon van’, is vicevoorzitter Zeer belangwekkend is de samenstelling van het bestuur. Dat telt zowat even veel leden en plaatsvervangende leden als de hele vereniging. Het zijn er maar liefst 24! Alsof je bij een prijsuitreiking van de Wine and Food Association of GaultMillau bent aangeland. En ja, onder die 24 bestuurders telden we nu maar liefst vijf (5!) vrouwen, onder wie Regina Meij die ooit als eerste vrouw bestuurslid van de KVNW werd. Nog even en we hebben een vrouw als voorzitter. Of: hoe de KVNW midden in de moderne samenleving staat!Nieuwe voorzitter Alliance

Ook bij de Alliance zit er een wisseling van de wacht aan te komen. John Beeren, vermaard party animal, zal het voorzitterschap van de prestigieuze restaurantclub overdragen aan Gerrit Greveling, patron van Chalet Royal in ‘s-Hertogenbosch. Greveling liet ons weten dat hij zichzelf niet kandidaat gesteld had, maar dat hij bij acclamatie toch tot nieuwe voorzitter was uitgeroepen. Hij zal voor wetenschappelijke kwesties terzijde gestaan worden door de Apeldoornse smaakexpert Dr. Peter Klosse. We zijn benieuwd wat voor beleid de nieuwe Alliancetop gaat voeren als het gaat om sponsoring door grote champagneproducenten. Eerlijk gezegd hebben we wel zo onze vermoedens. Kwestie van mercantiel denken.

Quel honneur

Oktober was ook de maand van de Franse landbouwlintjes, ook wel bekend als Mérite Agricole. De wijnhandelaren Ron Sanders en Eric de Bruijn werden benoemd tot chevalier, terwijl schrijver en presentator Gert Crum bevorderd werd tot officier. Het zal je maar gebeuren. Het MW-persbericht van Cees van Casteren, dat wij in de vorige Wine Society uitvoerig geduid hebben en waarvan de auteur naar het schijnt ver gevorderde plannen heeft om naar Zuid-Afrika te verhuizen, heeft kennelijk school gemaakt, want alle geridderden meenden de wereld met zelf opgestelde persberichten te moeten verblijden. In dat van de kersverse officier lazen we onder meer de oproep om toch vooral diens meesterwerk Wijnagenda 2010 aan te schaffen. We kunnen op basis van eigen inzage melden dat er zeer stemmige plaatjes in staan.Eviva España!

En of we nog plezierig geluncht hebben? Nou en of! Vooral in Spanje, waar wij in het hoogst aantrekkelijke gezelschap van Alicia Martinez Rolland Catalonië bezochten. We hadden haar tevoren gevraagd om zo weinig mogelijk bedrijfsbezoeken te plannen en zo veel mogelijk verantwoorde maaltijden. Wel, we zijn op onze wenken bediend. Bij onze goede vriend Miguel Torres bijvoorbeeld. Die corrigeerde ter plaatse zijn staf door de Mas La Plana te laten vervangen door de Gran Coronas Black Label 1981. Zo vaak krijgt hij de Master of Lunch immers niet op bezoek. Fijne geste, een man naar ons hart. ML 18/20

O ja, bij een Spaans partijtje in Den Haag ontmoetten we Marianne Nuberg, die tot eind vorig jaar Vinos de España deed. Ze zou wel weer ‘wat willen doen’. Het is maar een weet.

Spijswijn

Ter afsluiting nog een impressie van een exclusief partijtje dat door Jaap Kwast georganiseerd in het reeds genoemde Chalet Royal. Ook Jaaps zoon en beoogde opvolger Martijn – recentelijk in de Proefkrant nog gekoppeld aan Kyra van Lissum, ‘dochter van’ – gaf acte de présence. Toeval of niet, vader Jan was ingehuurd voor de ‘animatie’. Aha! Het partijtje behelsde om te beginnen een proeverij van exclusieve Ermitage (inderdaad, zonder H) van Michel Chapoutier. Aangenaam spul wel. Eveneens zeer aangenaam was de aansluitende lunch, die uiteraard het tegenwoordig obligate ‘wijn-spijskarakter’ diende te dragen. Niet dat chef Greveling de geschonken wijnen tevoren had kunnen proeven, maar gelukkig kookt hij gewoon erg lekker. En zoals iedereen wel weet, gaan heel veel combinaties probleemloos. Niet veel neuzelen en flauwekul bedrijven. Gewoon zorgen voor puike gerechten, dito flessen en goed tafelgezelschap. En die waren er. ML 17/20

Boodschap – Chapoutier is erg goed & gastronomisch uitermate verantwoord – derhalve effectief gecommuniceerd. Bel nu met Nieuw Vennep! Zulke partijtjes zouden importeurs daarom best wel eens wat vaker mogen organiseren. Het is maar een suggestie.

René van Heusden ML

Op de foto, van boven naar beneden, van links naar rechts: Ghislaine Melman, HD, Annette Badenhorst, Udo Göebel en Carla Kretzel van Lammershoek, Rudolf Th. Bijleveld, Regina Meij, Gerrit Greveling, Gert Crum, Ron Sanders, Alicia Martinez Rolland, Miguel Torres, André Sauerbier, Marianne Nuberg en ML himself, Martijn Kwast, Jaap Kwast en Michel Chapoutier.

Reageer op dit item

nl Nederlands