Première Grosse Gewächse - Perswijn
Nieuws

Première Grosse Gewächse

Voor de achtste keer op rij presenteerde het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), op 24 en 25 augustus in de Kolonnaden van het Kurhaus te Wiesbaden droge topwijnen uit Erste Lagen, de zogeheten Grosse Gewächse. Daarbij ging het om witte wijnen uit 2008 (vooral Riesling) en rode uit 2007 (hoofdzakelijk Spätburgunder). In Perswijn nr. 7 zullen we een uitgebreide analyse van de proeverij publiceren; nu beperken we ons tot de voornaamste conclusies en favorieten.

GG_groot.jpg
Droge Duitse topwijnen 2008 (wit) en 2007 (rood)

Voor de achtste keer op rij presenteerde het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), op 24 en 25 augustus in de Kolonnaden van het Kurhaus te Wiesbaden droge topwijnen uit Erste Lagen, de zogeheten Grosse Gewächse. Daarbij ging het om witte wijnen uit 2008 (vooral Riesling) en rode uit 2007 (hoofdzakelijk Spätburgunder). In Perswijn nr. 7 zullen we een uitgebreide analyse van de proeverij publiceren; nu beperken we ons tot de voornaamste conclusies en favorieten.

Naar deze zoals altijd vlekkeloos georganiseerde proeverij voor de (inter)nationale pers werd dit jaar weer met zeer veel interesse uitgekeken. Na het grote jaar 2007 moest het meer wisselvallige 2008 nu echt met de billen bloot. 2008 staat reeds bekend als een ‘klassieke’ jaargang, hetgeen inhoudt dat er voldoende mooie, typische wijnen zijn gemaakt die opvallen door hun wat hogere zuurgraad en wat lagere alcoholpercentage, maar ook wijnen met onrijpe eigenschappen.

Geen Jahrhundertjahrgang als 2007 dus, waarin de kwaliteit over de gehele linie zeer hoog was. 2008 is, zoals men dat pleegt te noemen, een wijnmakersjaar, waarbij de verschillen tussen de producenten en de gebieden aanzienlijk kunnen zijn.

Die wisselvalligheid lijkt ook in de hand te worden gewerkt door de VDP zelf. Want zoals het een goede club betaamt, houdt deze rekening met alle leden; die moeten allemaal ‘hun’ Erste Lage hebben, waaronder zich ook wijngaarden bevinden die dat predikaat veel minder waard zijn dan die waarvan de classificatie oorspronkelijk afstamt.

Riesling

Wat betreft Riesling,valt bij de gebieden een aantal zaken op. In de eerste plaats de heugelijke terugkeer van de Pfalz aan de top van de Rieslingwereld. Dit voor Duitse begrippen vrij warme gebied heeft in 2008 optimaal geprofiteerd van de omstandigheden en presenteerde een groot aantal zeer goede droge Rieslings.

Niettemin is de Nahe, net als verleden jaar eigenlijk, voor ons hét gebied voor spannende droge Rieslings van Duitsland is. Hier is het vooral de mineraliteit van de wijnen die ze een edge geeft ten opzichte van de rest. En dat is gezien de bonte geologische samenstelling van de Nahe niet verwonderlijk.

Onze winnaars:

  • Dönnhoff, Niederhausen Hermannshöhle & Norheim Dellchen (Nahe)
  • Schäfer-Fröhlich, Monzingen Halenberg & Schloßböckelheim Felsenberg (Nahe)
  • Emrich-Schönleber, Monzingen Halenberg (Nahe)
  • Geh. Rat. Dr. Von Bassermann-Jordan, Forst Kirchenstück & Forst Pechstein (Pfalz)
  • Dr. Bürklin-Wolf, Forst Kirchenstück (Pfalz)
  • Ökonomierat Rebholz, Siebeldingen Im Sonnenschein ‘Ganshorn’ (Pfalz)
  • Wagner-Stempel, Siefersheim Heerkretz (Rheinhessen)
  • Keller, Westhofen Kirchspiel (Rheinhessen)
  • Clemens Busch, Pünderich Mariënburg ‘Rothenpfad’ (Mosel)
  • August Kesseler, Rüdesheim Berg Schloßberg (Rheingau)

Silvaner

Er is meer dan alleen Riesling in Duitsland. Ook de verwachtingen ten aanzien van Silvaner waren hoog gespannen, aangezien deze druif dit jaar 350 jaar in Duitsland staat aangeplant. Hij heeft behalve in Franken ook in Saale-Unstrut de status van Grosses Gewächs. De goede zuurgraad van 2008 zorgde voor de nodige spannende wijnen.

Onze favorieten:

  • Horst Sauer, Escherndorf Lump (Franken)
  • Schmitt’s Kinder, Randesacker Pfülben (Franken)
  • Burgunder en Lemberger

Onder de verzamelnaam Burgundersorten vallen weißer burgunder (pinot blanc), grauer burgunder (pinot gris) en spätburgunder (pinot noir) plus de eerder rijpende frühburgunder, waarvan voor het eerst een Grosse Gewächs werd gepresenteerd.

Bij de Weißer Burgunder maakte Rebholz uit de zuidelijke Pfalz de mooiste wijn, hoewel ook Bercher en Dr. Heger uit de Kaiserstuhl in Baden overtuigende wijnen presenteerden. Favoriet:

  • Ökonomierat Rebholz, Siebeldingen Im Sonnenschein Weißburgunder (Pfalz)

Grauer Burgunder is een specialiteit van Baden. Samen met het kleine gebiedje Hessische Bergstraße, de enige regio voor Grosse Gewächse van deze druif. Duidelijke favoriet hier is Bercher uit Burkheim, met kort daarachter Dr. Heger uit Ihringen:

Coup de coeur:

  • Bercher, Burkheim Feuerberg Grauburgunder (Baden)

De Spätburgunders van de jaargang 2007 toonden zich opvallend homogeen van kwaliteit. Deze wijnen lijken steeds natuurlijker te worden; er is minder sprake van overextractie en wanstaltig houtgebruik. Spätburgunder heeft in diverse gebieden de status van Grosses Gewächs en dankzij de goede jaargang was er een flink aanbod. Vooral Ahr en Pfalz blinken uit, maar er zijn vrijwel overal echte specialisten te vinden.

Onze toppers:

  • Friedrich Becker, Schweigen Sonnenberg ‘Kammerberg’ (Pfalz)
  • Rudolf Fürst, Bürgstadt Hunsrück (Franken)
  • Bernhard Huber, Bombach Sommerhalde (Baden)
  • Deutzerhof-Cossmann-Hehle, Altenahr Eck (Ahr)

Tot slot nog de Württembergs trots, Lemberger, die met slechts drie wijnen binnen zo’n presentatie geen rol van betekenis speelt. ‘Grand Cru’ is hier wat minder op zijn plek, al zijn de wijnen van Graf Adelmann en Gerhard Aldinger verre van verkeerd.

Lars Daniëls MV en René van Heusden

Op de foto, van boven naar beneden: wijngaard in Niederhausen,  Hansjörg Rebhorst, Forst Pechstein, Bernhard Huber.

Reageer op dit item

nl Nederlands