Leithaberg DAC - Perswijn
Nieuws

Leithaberg DAC

Leithaberg wordt de tweede DAC (Districtus Austriae Controllatus) in het Oostenrijkse Burgenland. Op vallend aan deze zesde in de rij van Oostenrijkse DAC’s is dat hij zowel voor rode als witte wijnen zal gelden. Bestaande DAC’s slaan alleen op witte of op rode wijnen.
Leithaberg wordt de tweede DAC (Districtus Austriae Controllatus) in het Oostenrijkse Burgenland. Op vallend aan deze zesde in de rij van Oostenrijkse DAC’s is dat hij zowel voor rode als witte wijnen zal gelden. Bestaande DAC’s slaan alleen op witte of op rode wijnen.

De DAC Leithaberg mag vanaf 1 september 2010 gebruikt gaan worden voor kwaliteitswijnen met regionale typiciteit uit Eisenstadt en omgeving, waaronder gemeentes als Jois en Winden. Witte wijnen moeten afkomstig zijn van grüner veltliner, weissburgunder, chardonnay en neuburger – hetzij puur, hetzij als assemblage. Rode Leithaberg DAC komt in essentie van blaufränkisch , met de mogelijkheid om 15 procent zweigelt, pinot noir of st. laurent te gebruiken. Kenmerkend voor zowel de witte als de droge Leithabergwijnen is hun uitgesproken minerale karakter en levendigheid.

Eerder al kreeg in het Burgenland de regio Mittelburgenland de status van DAC voor zijn rode wijnen van blaufränkisch.

Reageer op dit item