Goed gevoel op z n Spaans - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Goed gevoel op z n Spaans

Spanje is al een poosje spraak- en smaakmakend bezig op het gebied van wijn en gastronomie. Hubrecht Duijker komt de eer toe het land in de jaren 80 van de vorige eeuw ontsloten te hebben op wijngebied, maar dat was toen. Er is sindsdien enorm veel gebeurd.  Kort door de bocht: Spaanse wijn wordt anno 2009 niet meer getypeerd door een lading Amerikaans eikenhout, maar laat steeds vaker een specifieke herkomst proeven. Terroir!
Spanje is al een poosje spraak- en smaakmakend bezig op het gebied van wijn en gastronomie. Hubrecht Duijker komt de eer toe het land in de jaren 80 van de vorige eeuw ontsloten te hebben op wijngebied, maar dat was toen. Er is sindsdien enorm veel gebeurd. Nieuwe bedrijven en D.O.’s zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten en de wijnen hebben een geweldige sprong voorwaarts gemaakt op het vlak van kwaliteit en finesse. Kort door de bocht: Spaanse wijn wordt anno 2009 niet meer getypeerd door een lading Amerikaans eikenhout, maar laat steeds vaker een specifieke herkomst proeven. Terroir!

De Spaanse keuken is zo mogelijk een nog groter succesverhaal. Chefs in het Baskenland en Catalonië hebben de culinaire wereld versteld doen staan met hun hoogstandjes. En niet alleen daar, want ook in de ‘binnenlanden’ van Spanje, met voorop bijna vanzelfsprekend Madrid, vind je een keur aan geweldige restaurants. En laten we het nog maar eens een heer hardop zeggen: uitermate betaalbaar. Zo’n ontwikkeling vindt natuurlijk niet in een vacuüm plaats, maar is, alle huidige technische vernuft ten spijt, gebaseerd op traditionele producten en bereidingen. In een uitgestrekt en zowel geografisch als klimatologisch zeer gevarieerd land als Spanje hebben regionale keukens bijna vanzelfsprekend heel eigen accenten.

Wat lag dus meer voor de hand dan een boek te wijden aan Spaanse smaken? Erik Spaans – what’s in a name?– tekende voor zowel de tekst als de fotografie van een boek dat heel Spanje bestrijkt, zowel qua eten als qua wijn. Hij was daarmee niet aan zijn proefstuk toe, want eerder al publiceerde hij de bekroonde dubbeluitgave ‘De Smaak van Frankrijk’. Wat betreft de wijn houdt Spaans het bij algemene beschrijvingen van de diverse regio’s en D.O.’s zonder daarbij al te diep te graven. Het zijn telkens inleidingen van vrij algemene aard. Verwacht dus geen specifieke kwaliteitsbeoordelingen of profielen van toonaangevende producenten.

Naast een beschrijving van de vele wijngebieden en regionale keukens, van Baskenland tot Andalusië en van Galicië tot de Levant, zijn van dertien toprestaurants en sterrenkoks recepten opgenomen die ook thuis redelijk uitvoerbaar zijn. Heel aardig is dat de recepten van ieder restaurant telkens een complete maaltijd vormen. De sommeliers van de deelnemende zaken hebben uiteraard telkens voor passende wijnsuggesties gezorgd.

Ook als je dat allemaal niet na wilt doen, dan nog raak je bij het lezen van dit rijkelijk geïllustreerde werk geïnspireerd om zelf zo snel mogelijk naar Spanje af te reizen. ‘Goed gevoel’ heet dat.

Erik Spaans: Spaanse smaken – recepten en wijnen van de beste Spaanse restaurants

Uitgeverij Inmerc, 2008

ISBN 978-90-661-1577-4

Prijs: € 29,95

Spaanse Smaken kreeg de Gourmand Award voor het Beste Mediterrane Kookboek 2008.

René van Heusden

Reageer op dit item