De Duitse wijngidsen - Perswijn
Nieuws

De Duitse wijngidsen

November is de maand van de gidsen. Niet alleen de gidsen waarin restaurants worden gewaardeerd, maar ook die waarin wijnen worden beoordeeld. Er wordt vaak met gemengde gevoelens, maar hooggespannen door producenten en consumenten naar uit gekeken. In Duitsland hangt de hoop van de wijnmakers af van het oordeel van twee wijngidsen, de Eichelmann Deutschlands Weine van Gerhard Eichelmann en Weinguide Deutschland van Gault Millau.

Eichelmann_groot.jpg
November is de maand van de gidsen. Niet alleen de gidsen waarin restaurants worden gewaardeerd, maar ook die waarin wijnen worden beoordeeld. Er wordt vaak met gemengde gevoelens, maar hooggespannen door producenten en consumenten naar uit gekeken. In Duitsland hangt de hoop van de wijnmakers af van het oordeel van twee wijngidsen, de Eichelmann Deutschlands Weine van Gerhard Eichelmann en Weinguide Deutschland van Gault Millau.

In Duitsland zijn de belangrijkste wijngidsen Eichelmann Deutschlands Weine van Gerhard Eichelmann en Gault Millau’s Weinguide Deutschland. Beide gidsen bieden, ieder op hun eigen manier, veel leesplezier voor de liefhebbers van Duitse wijnen, waaronder een goed beeld van het meest recent afgevulde wijnjaar. In de actuele uitgaven is dat dus vooral 2007, vanwege de vele witte wijnen in Duitsland, en in mindere mate 2006, voor de serieuzere rode wijnen. Het is interessant om de hoofdpunten van de beide gidsen er even uit te lichten.

Eichelmann

De Eichelmann 2009, zoals de gids in de volksmond heet, is de meest originele en prikkelende van de twee. Gerhard Eichelmann is een autodidact, die zich weinig aantrekt van status. Zo lijken bij hem bijvoorbeeld ook niet VDP-leden kans te maken op hoge waarderingen. Zijn conclusies zijn meer dan eens opvallend afwijkend en origineel, maar ook vooruitziend. Hij koos al in 2007 Daniel Wagner van Weingut Wagner-Stempel uit Rheinhessen tot Aufsteiger des Jahres, iets dat pas dit jaar, volkomen terecht overigens, gebeurt bij Gault Millau. Hij lijkt ook een man van duidelijke voorkeuren; bijvoorbeeld zijn opvallende voorliefde voor de wijnen van het dorp Trittenheim. Eichelmann maakt zijn roeping van eigenzinnige Einzelganger ook in de huidige gids weer waar.

Als Aufsteiger des Jahres kiest hij dit jaar Weingut Kühling-Gillot uit Bodenheim in Rheinhessen. Dit is niet alleen terecht om de overtuigende wijnen, maar ook om de vrouw, die het bedrijf naar grote hoogte heeft geleid, Carolin Spanier-Gillot…

Zijn beste Edelsüße Kollektion (Robert Weil) en Wein des Jahres (Dönnhoff’s Niederhäuser Hermannshöhle Riesling Spätlese 2007) zijn geen verrassingen, maar zijn keuzes voor het beste witte wijn- en rode wijnaanbod des te meer.

Beste Weißweinkollektion des Jahres gaat naar Weingut Luckert-Zehnthof uit Sülzfeld in Franken, een absolute favoriet van Eichelmann, die tot nu toe in de Gault Millau niet meer dan drie druiventrosjes (van de mogelijke vijf) krijgt. Ook ikzelf heb (nog) niet dermate indrukwekkende ervaringen met hun wijnen, dat ik hun assortiment zó hoog waardeer.

Voor menigeen is zijn keuze voor Beste Rotweinkollektion des Jahres, te weten Weingut Jean Stodden uit Rech aan de Ahr, een voor de hand liggende. Stodden maakt al jaren goede wijnen van vooral Spätburgunder, onder andere uit befaamde Erste Lagen als de Recher Herrenberg. Mij bevallen in het algemeen de eenvoudigere rode wijnen beter dan de hogere cuvées. Wijnen als Cuvée Jeanne 2006 en de Spätburgunder JS 2006 zitten vol héérlijk pinotfruit, dat in het Recher Herrenberg Grosses Gewächs bijvoorbeeld teveel door het hout wordt weggenomen.

Gault Millau

De Weinguide Deutschland 2009 van Gault Millau is wat conservatiever dan de Eichelmann. De twee auteurs van de gids, Joel Payne en Armin Diel, eigenaar van Schlossgut Diel in de Nahe, vormen een geroutineerd koppel, dat veel waarde hecht aan over lengte der jaren bewezen kwaliteit. Ook schudden zij de verdachtmakingen van hun voorkeur voor VDP-leden ogenschijnlijk moeiteloos van zich af (Diel is een zeer prominent VDP-lid; zijn wijnen worden, om redenen van objectiviteit, overigens niet gewaardeerd in zijn gids). Een groot verschil met Eichelmann is het veel grotere aantal categorieën waarin prijzen te verdienen valt, hetgeen geheel in lijn is met de praktijk van Gault Millau’s vertegenwoordiger in Nederland overigens.

Opvallend is zeker de Entdeckung des Jahres, Alexander Laible uit Durbach, zoon van de beroemde Andreas Laible, de koning van de Plauelrain. Een uitstekende keuze, mogen we wel zeggen, want zijn wijnen zijn karaktervol en eigentijds.

Aufsteiger des Jahres is Daniel Wagner van Weingut Wagner-Stempel uit Siefersheim in Rheinhessen. Tja, wat moet ik nog zeggen over zijn wijnen? Ze zijn ongelooflijk goed, met een opvallend mooie balans tussen kracht en elegantie, hetgeen wellicht het best tot uitdrukking komt in zijn Riesling Vom Porphyr 2007, voor mij een optimale moderne droge Duitse riesling. Maar direct doe ik dan zijn Grosse Gewächse en zijn Silvaner S tekort!

Gault Millau’s Winzer des Jahres is Weingut Knipser uit Laumersheim in de noordelijke Pfalz, een prachtbedrijf, dat wellicht beter bekend is om zijn rode wijnen, maar ook fantastische witte wijnen maakt, waaronder de loepzuivere Dirmsteiner Mandelpfad Himmelsrech Riesling Grosses Gewächs.

Tot slot moet absoluut de winnaar van hun Kollektion des Jahres worden genoemd: het fameuze Schloss Johannisberg uit de Rheingau. Dit ultieme Traditionsweingut is volgens Payne en Diel weer helemaal terug waar het hoort: aan de top. En zo hoort dat ook.

Eichelmann Deutschlands Weine 2009 is onder andere te koop via www.mondo-heidelberg.de.

Gault Millau’s Weinguide Deutschland 2009 is onder andere te koop via http://www.weinguide.de/.

Maar als u geduld heeft tot januari 2009, dan vindt u op dezelfde website alle details gratis online.

Lars Daniëls MV.

Reageer op dit item