Nationale Wijnkeuring 2008 - Perswijn
Nieuws

Nationale Wijnkeuring 2008

Bijna tachtig Nederlandse wijnen kregen zondag 21 september een onderscheiding op de Nationale Wijnkeuring 2008. De grote winnaars zijn De Houterd in Schijndel, St. Martinus in Vijlen, Betuws Wijndomein in Erichem, de Achterhoekse Wijnbouwers in De Achterhoek en wijngaard De Linie in Made.
De Houterd in Schijndel, St. Martinus in Vijlen, Betuws Wijndomein in Erichem, de Achterhoekse Wijnbouwers in De Achterhoek en wijngaard De Linie in Made zijn de winnaars van een zilveren medaille bij de Nationale Wijnkeuring 2008. Zondag 21 september werden de prijzen daarvan uitgereikt in Kasteel Groeneveld te Baarn.

Er waren deze keer 118 wijnen ingestuurd door 43 wijngaarden. Daarvan was 55 procent wit, 33 procent rood en 12 procent rosé. Het aantal wijnen was kleiner dan vorig jaar (135), maar het aantal deelnemende wijngaarden bleef gelijk. Per wijngaard zijn er dus minder wijnen ingestuurd.

In totaal werden 76 onderscheidingen toegekend tegen 56 vorig jaar. Het aantal zilveren medailles (5 tegen 8 vorig jaar) is wat kleiner, maar daar staat tegenover dat er aanzienlijk meer wijnen met brons onderscheiden zijn (34 tegen 9 vorig jaar).

Het aantal WIN-Keurzegels, een soort aanmoedigingngsprijs, was vrijwel gelijk aan afgelopen jaar (37 tegen vorig jaar 39). Een gouden medaille was er ook dit jaar nog niet bij. Van de deelnemende wijngaarden zijn er nu 31 in de prijzen gevallen. Dat is aanmerkelijk meer dan vorig jaar toen er 26 wijngaarden met één of meer onderscheidingen werden beloond.

Gelderland is met 36 onderscheiden wijnen koploper, gevolgd door Limburg met 18. De wijnboeren in Noord-Brabant haalden negen prijzen binnen en die uit Overijssel zes. Noord-Holland telt drie winnende wijnen, Zuid-Holland twee, Zeeland en Flevoland ieder één. De Nationale Wijnkeuring, die dit jaar voor de zesde keer werd gehouden, wordt georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn. Bij de beoordeling hanteert men het international gangbare puntensysteem dat ook bij OIV-concoursen wordt gebruikt.

Nederland telt inmiddels ruim 150 commerciële wijngaarden met een gezamenlijke oppervlakte van 190 hectare. De prijsuitreiking vormde de opmaat voor de Nationale Wijnweek, die komend weekend begint met een open dag van de Nederlandse wijngaarden. Er zijn dan ruim 60 wijngaarden opengesteld.

Overzicht winnaars van de bronzen en zilveren medailles en van WIN-keurzegels:

Rood

producent wijn score medaille prov
Wijngaard de Houterd Rondo 84 ZILVER NB
Wijngaard St Martinus Cuvee Villare 83 ZILVER LI
Avitera Wijngoed Regent, Rondo 80 BRONS GE
Achterhoekse Wijnbouwers Regent Barrique 80 BRONS GE
Wijnhoeve de Colonjes Regent 80 BRONS GE
Domein Hof Detharding Rondo Barrique 78 BRONS GE
Wijngaard St. Martinus Cabernet Cortis, Monarch 77 BRONS LI
Wijngaard Wageningseberg Regent 77 BRONS GE
De Steenen Beer Rondo, Regent, Dornfelder 76 BRONS NB
Wijngaard St. Martinus Cuvee cabaernet 76 BRONS LI
Wijnhoeve de Colonjes Cuvee Colonjes 76 BRONS GE
Wijnhoeve de Colonjes Regent 76 BRONS GE
Betuws Wijndomein Regent, VB91-26-5 Barrique 75 WIN GE
Wijnhoeve De Veluwe Regent, Rondo 75 WIN GE
Westerhoeve Rondo 74 WIN ZE
Wijnhoeve De Veluwe Salome 74 WIN GE
Hoeve Nekum Pinot Noir 73 WIN LI
Wijngaard El Placer Rondo 73 WIN FL
De Reestlandhoeve Regent 72 WIN OV
De S-Akker Regent 72 WIN GE
Wijngoed Thorn Dornfelder 72 WIN LI
Chateau du Tets Rondo 71 WIN ZH
Achterhoekse Wijnbouwers Marechal Foch 71 WIN GE
Achterhoekse Wijnbouwers Regent Fruitig 71 WIN GE
Achterhoekse Wijnbouwers Rondo 70 WIN GE

Rosé

De Reestlandhoeve Regent 79 BRONS OV
Achterhoekse Wijnbouwers Weerkommen 75 WIN GE
Betuws Wijndomein Regent, Pinotin 74 WIN GE
De Reestlandhoeve Regent parelwijn 74 WIN OV
Domein Hof Detharding Rondo 73 WIN GE
Wijngaard Aan de Breede Beek Regent 73

Reageer op dit item