Nationale Wijnkeuring 2008 - Perswijn
Nieuws

Nationale Wijnkeuring 2008

Bijna tachtig Nederlandse wijnen kregen zondag 21 september een onderscheiding op de Nationale Wijnkeuring 2008. De grote winnaars zijn De Houterd in Schijndel, St. Martinus in Vijlen, Betuws Wijndomein in Erichem, de Achterhoekse Wijnbouwers in De Achterhoek en wijngaard De Linie in Made.
De Houterd in Schijndel, St. Martinus in Vijlen, Betuws Wijndomein in Erichem, de Achterhoekse Wijnbouwers in De Achterhoek en wijngaard De Linie in Made zijn de winnaars van een zilveren medaille bij de Nationale Wijnkeuring 2008. Zondag 21 september werden de prijzen daarvan uitgereikt in Kasteel Groeneveld te Baarn.

Er waren deze keer 118 wijnen ingestuurd door 43 wijngaarden. Daarvan was 55 procent wit, 33 procent rood en 12 procent rosé. Het aantal wijnen was kleiner dan vorig jaar (135), maar het aantal deelnemende wijngaarden bleef gelijk. Per wijngaard zijn er dus minder wijnen ingestuurd.

In totaal werden 76 onderscheidingen toegekend tegen 56 vorig jaar. Het aantal zilveren medailles (5 tegen 8 vorig jaar) is wat kleiner, maar daar staat tegenover dat er aanzienlijk meer wijnen met brons onderscheiden zijn (34 tegen 9 vorig jaar).

Het aantal WIN-Keurzegels, een soort aanmoedigingngsprijs, was vrijwel gelijk aan afgelopen jaar (37 tegen vorig jaar 39). Een gouden medaille was er ook dit jaar nog niet bij. Van de deelnemende wijngaarden zijn er nu 31 in de prijzen gevallen. Dat is aanmerkelijk meer dan vorig jaar toen er 26 wijngaarden met één of meer onderscheidingen werden beloond.

Gelderland is met 36 onderscheiden wijnen koploper, gevolgd door Limburg met 18. De wijnboeren in Noord-Brabant haalden negen prijzen binnen en die uit Overijssel zes. Noord-Holland telt drie winnende wijnen, Zuid-Holland twee, Zeeland en Flevoland ieder één. De Nationale Wijnkeuring, die dit jaar voor de zesde keer werd gehouden, wordt georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn. Bij de beoordeling hanteert men het international gangbare puntensysteem dat ook bij OIV-concoursen wordt gebruikt.

Nederland telt inmiddels ruim 150 commerciële wijngaarden met een gezamenlijke oppervlakte van 190 hectare. De prijsuitreiking vormde de opmaat voor de Nationale Wijnweek, die komend weekend begint met een open dag van de Nederlandse wijngaarden. Er zijn dan ruim 60 wijngaarden opengesteld.

Overzicht winnaars van de bronzen en zilveren medailles en van WIN-keurzegels:

Rood

producent

wijn

score

medaille

prov

Wijngaard de Houterd

Rondo

84

ZILVER

NB

Wijngaard St Martinus

Cuvee Villare

83

ZILVER

LI

Avitera Wijngoed

Regent, Rondo

80

BRONS

GE

Achterhoekse Wijnbouwers

Regent Barrique

80

BRONS

GE

Wijnhoeve de Colonjes

Regent

80

BRONS

GE

Domein Hof Detharding

Rondo Barrique

78

BRONS

GE

Wijngaard St. Martinus

Cabernet Cortis, Monarch

77

BRONS

LI

Wijngaard Wageningseberg

Regent

77

BRONS

GE

De Steenen Beer

Rondo, Regent, Dornfelder

76

BRONS

NB

Wijngaard St. Martinus

Cuvee cabaernet

76

BRONS

LI

Wijnhoeve de Colonjes

Cuvee Colonjes

76

BRONS

GE

Wijnhoeve de Colonjes

Regent

76

BRONS

GE

Betuws Wijndomein

Regent, VB91-26-5 Barrique

75

WIN

GE

Wijnhoeve De Veluwe

Regent, Rondo

75

WIN

GE

Westerhoeve

Rondo

74

WIN

ZE

Wijnhoeve De Veluwe

Salome

74

WIN

GE

Hoeve Nekum

Pinot Noir

73

WIN

LI

Wijngaard El Placer

Rondo

73

WIN

FL

De Reestlandhoeve

Regent

72

WIN

OV

De S-Akker

Regent

72

WIN

GE

Wijngoed Thorn

Dornfelder

72

WIN

LI

Chateau du Tets

Rondo

71

WIN

ZH

Achterhoekse Wijnbouwers

Marechal Foch

71

WIN

GE

Achterhoekse Wijnbouwers

Regent Fruitig

71

WIN

GE

Achterhoekse Wijnbouwers

Rondo

70

WIN

GE

Rosé

De Reestlandhoeve

Regent

79

BRONS

OV

Achterhoekse Wijnbouwers

Weerkommen

75

WIN

GE

Betuws Wijndomein

Regent, Pinotin

74

WIN

GE

De Reestlandhoeve

Regent parelwijn

74

WIN

OV

Domein Hof Detharding

Rondo

73

WIN

GE

Wijngaard Aan de Breede Beek

Regent

73

Reageer op dit item