Didier Dagueneau overleden - Perswijn
Nieuws

Didier Dagueneau overleden

Op woensdag 17 september is een van Frankrijks markantste wijnproducenten volkomen onverwacht om het leven gekomen. Het was Didier Dagueneau, de ‘wildeman’ van de Loire. Hij verongelukte in de Dordogne tijdens een vlucht met een zogeheten microlite. Het is onbedoeld symbolisch voor de persoon, die een sterke voorkeur voor extremen had. Zowel in sport als in wijn. En ook in zijn opinies en gedrag. Een dwarsligger van de geniale soort.

Didier_groot.jpg
Op woensdag 17 september is een van Frankrijks markantste wijnproducenten volkomen onverwacht om het leven gekomen. Het was Didier Dagueneau, de ‘wildeman’ van de Loire. Hij verongelukte in de Dordogne tijdens een vlucht met een zogeheten microlite. Het is onbedoeld symbolisch voor de persoon, die een sterke voorkeur voor extremen had. Zowel in sport als in wijn. En ook in zijn opinies en gedrag. Een dwarsligger van de geniale soort.

Didier Dagueneau maakte faam als een van meest briljante producenten van Sauvignon Blanc, eerst en vooral in Pouilly-Fumé, later ook in Sancerre. Hij kwam pas in de wijnbouw terecht nadat hij eerst niet had willen deugen en na een mislukte, kortstondige carrière als zijspanracer. Bovendien voelde hij zich genoodzaakt een appeltje te schillen met zijn familie. Hoe? Door de best denkbare wijn te maken. Iemand die dus iets te bewijzen had. Op sportgebied bleef hij actief, maar dan vooral met sleehondenracen. Hij behaalde daarin zelfs de Europese en de wereldtitel!

Als wijnproducent ging Dagueneau tot het uiterste om zijn wijnen puurheid en expressie te verlenen. En niet te vergeten intensiteit. Hij werkte biodynamisch en was jarenlang aangesloten bij de vereniging Les Gens du Métier. Bij de presentaties daarvan viel hij altijd op door zijn woeste verschijning. Lang haar, baard, Johannes de Doperachtige kledij, je kon er niet omheen kijken. Een man ook met kuren en onvoorspelbaar gedrag. Op het botte af. Hoeveel bezoekers zijn niet onverrichter zake afgedropen van zijn domein in Saint-Andelin? Alle bevestigde afspraken ten spijt… Ook in zijn meningen over collega’s was hij allesbehalve mals. Hij vond ze veel te gemakzuchtig. Harde kritiek, maar zijn superieure wijnen bewezen wel keer op keer zijn gelijk.

Er is een tijd geweest dat de proefcommissie voor het agrément van de appellation Dagueneau’s wijnen afkeurde wegens vermeend gebrek aan ‘typiciteit’. Tja, dat kun je je vandaag de dag moeilijk nog voorstellen. Nu gelden wijnen juist als dé referentie voor Sauvignon van de Loire en de rest van de wereld. Met dienovereenkomstige prijzen, dat ook. Te denken valt onder meer aan zijn Buisson-Renard, Pur Sang en Silex, alle uit Pouilly-Fumé, en zijn Sancerre Monts-Damnés.

Didier Dagueneau is 52 jaar oud geworden.

René van Heusden

Foto: website Freie Weinbauern Südtirol

Reageer op dit item