Les meilleurs vins de France 2009 - Perswijn
Nieuws

Les meilleurs vins de France 2009

Hoewel augustus 2008 nog niet ten einde is, komen de eerste wijngidsen voor 2009 al weer op ons af. Een beetje vreemd, al lijken gidsenuitgevers steeds meer geobsedeerd te zijn door het principe ‘hoe eerder hoe beter’. Zo ook de Revue du vin de France, die ons recentelijk trakteerde op Les meilleurs vins de France 2009, de groene gids die vroeger Le Classement heette.
Hoewel augustus 2008 nog niet ten einde is, komen de eerste wijngidsen voor 2009 al weer op ons af. Een beetje vreemd, al lijken gidsenuitgevers steeds meer geobsedeerd te zijn door het principe ‘hoe eerder hoe beter’. Zo ook de Revue du vin de France, die ons recentelijk trakteerde op Les meilleurs vins de France 2009, de groene gids die vroeger Le Classement heette. De kersverse editie, met als dépôt légal september 2008 (!), vermeldt 7520 wijnen van 1300 producenten. Behalve een beschrijving van die producenten en hun wijnen biedt de gids ook de nodige praktische informatie over zaken als prijzen en bezoekmogelijkheden.

Die wijnen zijn volgens de uitgever beschreven ‘sans concession par nos experts‘, een collectief bestaande uit zes vaste leden van het proefcomité van de Revue. Een geruststellende gedachte dat ze niet gesjoemeld hebben. Al even geruststellend is de vaststelling dat de gids na enkele chaotische beginjaren definitief is uitgegroeid tot een verzorgde uitgave met een voor Fransen opmerkelijke precisie en registers die kloppen. En al valt er natuurlijk altijd wel af te dingen op de beoordeling van die of gene, met de betrouwbaarheid zit het hier in de regel ook wel goed. Al zal men daar bij een drietal bedrijven momenteel echter wat anders over denken.

Net als bij de rode gids doet een nieuwe uitgave van de groene gids vooral van zich spreken door promoties en degradaties in de allerhoogste regionen, op het niveau van *** dus. Publicitair doet dat het nu eenmaal goed. Drama! Dit jaar degraderen drie producenten van drie naar twee sterren op basis van een volgens de samenstellers tegenvallende kwaliteit bij de afgelopen jaargangen. Het gaat om William Fèvre in Chablis en, meest in het oog lopend, de premiers crus Haut-Brion en Cheval Blanc, respectievelijk in Pessac-Léognan en Saint-Emilion. In het Édito wordt dat voor alle zekerheid meteen al even gecommuniceerd.

Over andere degradaties wordt met geen woord gerept om al te veel negativiteit te vermijden . Daarvoor moet je de edities van dit jaar en vorig jaar kennelijk maar op eigen houtje vergelijken. Wel zijn er lijstjes met promovendi, nieuwkomers en lijstjes van 30 beste wijnen in diverse (prijs)categorieën. Twee bedrijven mochten van twee naar drie sterren promoveren, te weten Jacques Selosse (Champagne) en Dauvissat (Chablis). Het aantal *** komt zodoende uit op 48. Verder kregen nog eens negen bedrijven hun tweede ster, 26 hun eerste. Er is kennelijk nog volop hoop voor de Franse wijnbouw.

Les meilleurs vins de France 2009

Éditions La revue du vin de France

Prijs: circa  € 30

René van Heusden

Reageer op dit item