Strengere controle voor Brunello - Perswijn
Nieuws

Strengere controle voor Brunello

De producenten van het Consorzio Vino Brunello di Montalcino hebben besloten om als eerste in Italië, over te stappen op een controlesysteem aan de hand van moderne technieken en analysemethoden. Dit is besloten in een algemene vergadering van het Consorzio, eind mei.

montalcino300.jpg
De producenten van het Consorzio Vino Brunello di Montalcino hebben besloten om als eerste in Italië, over te stappen op een controlesysteem aan de hand van moderne technieken en analysemethoden. Dit is besloten in een algemene vergadering van het Consorzio, eind mei.

Deze beslissing mag gerust worden beschouwd als een revolutionaire stap, die toch niet helemaal uit de lucht komt vallen. De producenten stonden onder druk vanuit de Verenigde Staten, waar twijfels bestonden over de authenticiteit van sommige wijnen uit de jaargang 2003. Dure wijnen als Brunello di Montalcino zijn steeds gemakkelijker het slachtoffer van falsificaties. Het TTB (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) overweegt zelfs beperkingen in de import, als er geen maatregelen worden genomen. Het Consorzio hoopt dit zo te voorkomen.

Bij de analyse zullen vier aspecten onder de loep worden genomen:

  •   De zuiverheid van het aandeel Sangiovesedruiven in de Brunello.
  •   Het volgen van de voorschriften in de techniek van wijnbouw in de wijngaarden.
  •   Het ouderen van de wijnen op hout en op fles.
  •   Het bepalen van de oorsprong van de wijn in de zin van de geografische herkomst.

Dit gaat behoorlijk ver, en het moet uiteraard voorkomen dat er druiven van buitenaf in de Brunello terechtkomen. Het is natuurlijk heel lucratief om met druiven van buiten de streek te werken, maar op lange termijn gaat dat ten koste van het imago van de streek. Een vooruitziende blik, zo mogen we stellen. Ideetje voor de Champagne?

 

Reageer op dit item