Juris Pinot Noir Selection 2006, Burgenland - Perswijn
Wijn van de week

Juris Pinot Noir Selection 2006, Burgenland

De heren van Sideways hebben heel wat op hun geweten. Tussen allemaal psychische problemen getuigen van je liefde voor pinot noir, dat werkt blijkbaar. Pinot noir is ´hot´. En dat is ook in Oostenrijk niet onopgemerkt gebleven. Klein problem: het Oostenrijkse terroir kan wel eens te ´hot´ zijn voor pinot noir.
De heren van Sideways hebben heel wat op hun geweten. Tussen allemaal psychische problemen getuigen van je liefde voor pinot noir, dat werkt blijkbaar. Pinot noir is ´hot´. En dat is ook in Oostenrijk niet onopgemerkt gebleven. Klein problem: het Oostenrijkse terroir kan wel eens te ´hot´ zijn voor pinot noir.

Voor ons in elk geval tijd om op de wijnbeurs Vievinum in de Hofburg in Wenen op zoek te gaan naar het geheim achter de Oostenrijkse pinot noir. Het areaal is groeiende, en is met 750 hectare inmiddels groter dan dat van de typisch Oostenrijkse St. Laurent. De meeste pinot noir staat aangeplant in Burgenland. Daar is het wel zoeken naar de koelere plekken. Die vinden we aan de westkant van de Neusiedlersee, maar ook aan de noordoostkant van de heuvels die aan de noordkant van het meer lopen.

Daar bevinden zich ook de wijngaarden van het wijngoed Juris, dat twee pinot noirs maakt in een frisse, stevige, licht kruidige stijl. Waarmee het een van de domeinen is, die laat zien dat met een goede verzorging in de wijngaard wel wat van Oostenrijkse pinot noirs kan worden verwacht. De beste (en duurdere) van de twee is de Pinot Noir Reserve 2005, een mooi sappig glas, met aangenaam vanille, aardbeien, goede zuren en een prima frisheid; gemaakt van druiven van oude stokken. Van de jonge stokken wordt een heerlijke open en frisse wijn gemaakt, waarin het aardbeienfruit voorop staat, met lekkere zuren en een opwekkend bitter. Drinken op 16 graden, en heerlijk genieten!

http://www.qvignes.nl

Reageer op dit item