Wijn van de week: Mouraz - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Mouraz

Jaren was het produceren van biologische wijnen totaal geen item, en nu moet plotseling alles bio zijn van de klok slaat. Nogal vreemd. Mag het ook gewoon goed en lekker zijn? Daar komt bij dat veel boeren die biologisch produceren, dat om allerlei redenen helemaal niet op het etiket vermelden. Bijvoorbeeld omdat ze de mogelijkheid open willen houden om in een moeilijk jaar toch gewoon te spuiten. Of –heel platvloers- omdat het te duur is.


Casa do Mouraz, Dão (biologisch)

Jaren was het produceren van biologische wijnen totaal geen item, en nu moet plotseling alles bio zijn van de klok slaat. Nogal vreemd. Mag het ook gewoon goed en lekker zijn? Daar komt bij dat veel boeren die biologisch produceren, dat om allerlei redenen helemaal niet op het etiket vermelden. Bijvoorbeeld omdat ze de mogelijkheid open willen houden om in een moeilijk jaar toch gewoon te spuiten. Of –heel platvloers- omdat het te duur is. Voor veel(kleinere) Franse producenten zijn de kosten van certificering bij Demeter (de enige instantie waarbij je je officieel als biodynamisch kunt certificeren omdat zij dat als handelsmerk hebben geregistreerd) simpelweg te  hoog omdat deze instantie een deel van de opbrengst opeist. Dank u wel. Hoe ‘bio’ ook weer ‘commercieel’ kan zijn. Wij wijken voor onze bio-wijn-van-de-week dus maar even uit naar Portugal.

De Dão-streek, ten noorden van de midden-Portugese universiteitsstad Coimbra, is en blijft een zeer interessant gebied voor vooral rode wijnen. Vroeger waren ze nog wel eens aan de harde en droge kant, maar de moderne technieken hebben ook hier hun sporen nagelaten. De wijn van Ribeiro e Sara Dionísio is een van de bijzondere rode wijnen van de streek –en in de proeverij van biologische wijnen toonden de witte wijn en de rosé zich ook van een voortreffelijke klasse. Toen de jonge wijnmakers het familiedomein van 12 hectare halverwege de jaren negentig overnamen, besloten ze de druiven niet meer te leveren aan de coöperatie van Tondela, maar hun eigen wijn te gaan maken. Daarna besloten ze in 1995 ook biologisch te gaan werken, met groot succes, en –het belangrijkste voor ons- met heerlijke wijnen als resultaat. Rood is gemaakt op basis van tinto roriz, de Portugese variant van de tempranillo. Heerlijk. En een tikje commercieel natuurlijk. In de geur ruik je chocola, zwart fruit, peperigheid, olijven, de smaak is sappig en fruitig, met diepte en kracht, en bovenal ook een heerlijke frisheid.

De Wijnengel, € 9,95

http://www.dewijnengel.nl/

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item