Spaanse export vestigt records - Perswijn
Nieuws

Spaanse export vestigt records

Door Fransen wordt wel eens meesmuilend opgemerkt dat in Frankrijk veel ophef wordt gemaakt over het destilleren van overschotten, terwijl ze in Spanje geruisloos zouden worden weggewerkt, zonder dat er een haan naar kraait. Toch zou het geen kwaad kunnen als de Fransen een goed zouden nadenken over het Spaanse voorbeeld. Want in 2007 steeg de Spaanse wijnexport met bijna 7 procent in volume en zelfs 12 procent in waarde.
Door Fransen wordt wel eens meesmuilend opgemerkt dat in Frankrijk veel ophef wordt gemaakt over het destilleren van overschotten, terwijl ze in Spanje geruisloos zouden worden weggewerkt, zonder dat er een haan naar kraait. Toch zou het geen kwaad kunnen als de Fransen een goed zouden nadenken over het Spaanse voorbeeld. Want in 2007 steeg de Spaanse wijnexport met bijna 7 procent in volume en zelfs 12 procent in waarde. Dus zo gek is het nog niet, om zonder veel omhaal te werken aan export en kwaliteit.

Wat Franse wijnboeren niet goed beseffen, is dat het voortdurende gedemonstreer, geklaag en het geroep van ach en wee je imago als wijnland geen goed doet. In het buitenland ontstaat voortdurende de indruk dat het niet goed gaat, of dat nu waar is of niet. Dat in Spanje misschien meer wijn naar de stokerijen gaat, is gewoon geen issue. Daarnaast is in de Spanje de samenwerking tussen overheid en wijnproducenten oneindig veel beter. Het ministerie van Landbouw heeft vorig jaar een plan in werking gezet om de wijnexporten te stimuleren, Estratagia 2010. Zo doe je dat. In Frankrijk hebben de moraalridders van de alcoholbestrijding de overhand –zie de vonnissen die de laatste tijd zijn uitgesproken tegen artikelen over wijn, zelfs in reguliere kranten en tijdschriften, die door de rechter als ‘reclame voor wijn’ werden bestempeld, en hadden moeten worden voorzien van de aanduiding dat misbruik van wijn schadelijk is.. enzovoort. Tja.

Terug naar Spanje. Omdat de stijging van de waarde die van het volume overtrof, steeg de gemiddelde prijs naar € 1,20 per liter. Nog heel laag trouwens, maar goed. Met dank aan onder andere de Engelse wijnimporten, die een stijging lieten zien van ruim 5 procent in volume en bijna 10 procent in waarde. De export naar de V.S. steeg zelfs met bijna 20 procent in volume. Mousserende wijnen waren nog het meest in trek, met een plus van bijna 30 procent! Dat gaat lekker. In zijn totaliteit zeggen de cijfers dat vooral de exporten op fles zijn gestegen, van appellationwijnen, dus de duurdere en beter wijnen van Spanje, en dan vooral de cava’s.

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item