Nieuws

Sjoerd proeft veel Italiaans

Een strak georganiseerde wijnproeverij, sommeliers die in hoog tempo inschenken en rijen en rijen flessen, dat stemt wijnjournalisten tevreden. Sjoerd de Groot proeft een enorme hoeveelheid Italiaanse wijnen tijdens Chianti Classico Collection, voorheen Anteprima genoemd. Zijn ervaringen staan in de nieuwe editie van Perswijn, zijn proefnotities staan hier op de site.
Een strak georganiseerde wijnproeverij, sommeliers die de journalisten in hoog tempo inschenken en rijen en rijen flessen…: Sjoerd de Groot proeft een enorme hoeveelheid Italiaanse wijnen tijdens Chianti Classico Collection, voorheen Anteprima genoemd. Zijn ervaringen staan in de nieuwe editie van Perswijn, zijn proefnotities staan hier op de site.


Chianti Classico
2006

Cecchi, Messer Pietro di Teuzzo
****(*)
aromatisch, bloemen, pruimen, lekker kruidig, rijpe tannines, stevigheid

Castello di ­Br­olio, Barone Ricasoli
****(*)
krachtig, zwarte bessen en pruimen, stevige tannines en rijkdom, kracht

Isole e Olena (monster)
****(*)
klas­siek, bramen en zwarte bessen, heerlijke frisheid en sap, goede tan­nines

Fattoria San Giusto a Rentennano, Riserva (monster)
****
aangenaam sap en elegantie, de stevigheid van 2006, maar niet te zwaar

Caparsa, Doccio a Matteo (monster)
****
bessen, lau­rier en tijm, bramen, krachtige tannines, aangename fris­heid

Castellare di Castellina
****
room en kruidigheid, lau­rier, drop, warm en zwoel, peper, intens, wat scherp­te

Gagliole, Rubio­lo
****
bosvruchten, bessen en pruimen, rijp en open, zwoe­le tonen, goede tannines

M­elini, Granaio
****
open en aromatisch, aangenaam rood fruit, niet zwaar of log, mooie balans

Petroio, Fattoria di Riserva (monster)
****
zwoel fruit, bramen en bosbessen, chocolade en leer, laurier, intens en complex

­Poggiopiano (monster)
****
strenge tannines, aangenaam sap en stevig, scherpte, bosbessen en kruiden

Fattoria San Giusto a Rentennano (monster)
****
stevig maar niet drogend, goede tannines, wat room, pruimen en bramen

Casa Sola (monster)
****
mondvullend en krach­tig, cacao, pruimen, rijpe kersen, niet heel verfijnd

Castello di Verrazza­no
****
gelikt, hout, chocolade, laurier, mediter­rane kruiden, intensiteit, commercieel

Fontodi (monster)
****
rijp, stevigheid, jeneverbessen en bramen, bos­bessen, de tannines zijn nog ruw

La Dievole, Vendemmia (monster)
****
kersenfruit en elegantie, sappig, voldoende stevigheid, karakter, aangenaam

Castello di Querceto
****
vanille, iets gebrand, room, laurier en tijm, aardig sap, aangenaam rood fruit

­Fattoria ­Viticcio
****
zoethout en drop, laurier, warm en intens, rijp donkerpaars fruit, enorme kracht

Fattoria di Montemaggio (monster)
***(*)
kersenfruit en pruimen, sap, mooie balans en elegantie, lengte, lekker

Poggio Bonelli (monster)
***(*)
vluc­htig in de neus, zwarte bessen en rijpe bramen, warm en zwoel, intens

Borgo Salcetino
***(*)
fris, elegantie, sap, wat bramen, lichte kruidigheid, ge­likt en soepel

­Candialle
***(*)
kokos, chocola­de, donkerpaars fruit, intens en warm, mist wat spanning

Casa Emma
***(*)
richting het zwoele, pruimen en zoethout, bra­men, intens en krachtig

Lanciola Riserva, Le Masse di Greve (monster)
***(*)
aangenaam, vanille en room, zwoel fruit, smakelijk, wat braam en pruim

Monteraponi (monster)
***(*)
hout, aangename ba­lans tussen zuren en inhoud, stevigheid, bosbessen

Cas­tello di Monterinaldi (monster)
***(*)
sap en frisheid, mooie tannines, stevig en goede kracht, wat scherpte

Panzanello
***(*)
kersenfruit, stevige tannines, mooie bitters, goede stevig­heid, frisse finale

Castello di Uzzano
***(*)
fris rood fruit, gelikt hout en een aar­dige frisheid, iets gebrand, prima lengte

Spadaio e Piecorte
***(*)
kersen en bramen, kruidigheid, leer en drop, aangename stevigheid, smake­lijk

Castello Vicchiomaggio, Montevasco
***(*)
pruimen en kersen, sap­pig, geen krachtpatser maar wel verfijning, lekker fruit

Badia a ­Coltibuono, RS
***(*)
bramen en kersen, aardige stevig­heid, intens en stevig, lichte houttoon

Bindi Segardi (monster)
***
room, kersen, wat rode bessen, ste­vigheid en kracht, stroeve tannines

Borgo Scope­to (monster)
***
bessen en lichte groene tonen, iets scherpte, nu nog wat stroef

Fattoria di Cor­signano
***
­laurier en drop, jeneverbessen, drogen­de tannines, in de finale wat streng

La Do­ccia, Riserva (monster)
***
sap, maar ook wat droogte, bos­vruchten, tikje overrijp, niet groots

­Felsina
***
aangename frisheid, sappig, souples­se en aangenaam frui­t, cassis, bramen

Villa di Geggiano (monster)
***
rij­ke en moderne stijl, zwoel, laurier, leer, chocola, niet heel spannend

Castelli del Grevepesa, Castelgreve Lessen­ziale
***
niet op de kracht gemaakt, komt iets ouder over, wel sap, wat drop

Massanera (monster)
***
­zacht en romigheid, bramen, mooie intensiteit, aange­naam

Castello di ­Mon­santo (monster)
***
elegant kersenfruit, lekker sap en souplesse, frisse zuren

Querciavalle (monster)
***
rode kersen en een pruim­pje, aangenaam en stevig, souplesse

T­errabianca, Scassino
***
verfijnd, heel sappig, aangename souplesse, lekker drinkbaar

Tenuta di Arce­no (monster)
**(*)
zwoel fruit, een zoetje met wat kersen, iets scherpte in de finale

Bibbiano
**(*)
wat velpon en scherpte, stevig­heid, kersen en pruimen, mist verfijning

San Fabiano Calcinaia
**(*)
aangenaam sap maar wat minder verfijning, lau­rier, aangename wijn

Ca­stellinuzza e Piuca
**(*)
iets onrijp, vlierbessen, sap en aange­name zuren, frisse tonen, niet span­nend

Badia a Coltibuono
**(*)
rood fruit, kersen, sap, elegantie, wat besjes, hint onrijp­heid, stevige zuren

Machiavelli, Solatio del Tani
**(*)
geen grote krachtpatser, wel smakelijk, aangename zuren, prima glas

Setriolo (monster)
**(*)
zwoel en erg rijp, vermoeid bijna, niet heel sprekend, wel wat bos­vruchten

Monte Bernardi (monster)
**(*)
streng, krenten, bijna portachtig, bit­ters, wat chemisch

Carpineto
**(*)
gerijpt, weinig spannend, mist fruit en lekker sap, geen hoogvlieger

Fattoria di Cinciano
**(*)
mest, licht muf, mist fruit en ver­fijning, aparte wijn

Castello di San Donato in Perano
**(*)
onrijpe toon, zure kersen, vlierbessen, stevige zuren, mist wat souplesse

Casa al ­Vento (monster)
**(*)
kersenfruit en elegantie, wat snoepjesachtig en vrij lich­t

Cas­tello di Volpaia (monster)
**(*)
mist fruit en souplesse, niet zoethout en kersen, lau­rier, geen hoogvlieger

2005

Castello di Ama
****
aardse tonen, stevig en krach­tig, redelijk wat hout, laurier en zoethout, hef­tig

D­ievole, La Vendemmia
****
stevig op het hout, maar niet verkeerd, ge­brand, laurier en zoethout, kracht

Castello di Volpaia Riserva (monster)
****
laurier en tijm, bramen en wat pruimen, stevige tannines in de finale

Castello di Meleto, Pieve di Spaltenna
****
aroma­tisch, heerlijk sap, bramen en laurier, stevig maar met een mooie balans

Cas­tello di Monsanto Riserva (monster)
****
lekker kersenfruit en goed sap, aan de zwoele kant, peper en zwarte bessen

Fattoria di Montemaggio
****
warmte, zoete bosvruchten, goede lengte en stevigheid, aangename tannines

I Sodi, 2005
****
­bloemig, rozenbot­tels, laurier, hout op de achter­grond, chocolade, goede bitters

Caparsa, Doccia a Matteo (monster)
****
krui­digheid, laurier, tijm, stevig en donker­rood fruit, sap, warm en vrij stevig

Fattoria di C­orsignano
****
krachtig, goede lengte en stevig­heid, prui­men, wat drogende tannines

Fat­toria di Montecchio (monster)
****
aardbei, stevig hout, vanille en iets ge­brand, mist wat fruit, zwoel en verleidelijk

Barone Ricasoli, Riserva Rocca Guicciarda
****
ge­brand, zwarte bessen, zoethout en wat laurier, aangenaam glas, kruidig

Castello di Verrazzano Riserva
****
gelikt en mooi gemaakt, rijp fruit, kersen en prui­men, verweven tannines en kracht

Castel­lo d’Albola
***(*)
elegantie, rozen en kersen, mooi sap, balans en een aangename frisheid, frisse zuren

Fattoria Le Fonti Riserva
***(*)
rozen­bottels, gelikt, zoethout, chocolade, leer en confiture, iets ge­brand, verleidelijk

Cas­tello di Meleto
***(*)
rozen, aardbei en rode bessen, sap en frisheid, prima zu­ren, heel drink­baar

Fatto­ria di Vegi
***(*)
mediterrane kruiden, wel intens en een goede stevigheid, wat stren­g, licht rus­tiek

Castellare di Castellina Riserva (monster)
***(*)
warm en stevig, mist spanning en complexi­teit, alles over één boeg, niet groot

I Fabbri
***(*)
stin­kerig, bladeren, apart, bosvruchten, choco­lade, gedroogde vijgen, wat rus­tiek

Cas­tello La Leccia
***(*)
zacht en romig, aardbei, sap en een goede stevig­heid, aangename tannines

Castello della Paneret­ta, 2005
***
minder rijp over, groente en iets scherpte, sap, wat drogende tannines, streng

Quer­ciavalle Riserva (monster)
***
kruiden, stevig, iets scherpte, al iets gerijpt, wat vlak, mist complexi­teit

Castello di San Donato in Perano, 2005
***
aardig glas maar niet bijzonder, mist wat spanning en in­houd

2004

Borgo Scopeto Misciano Riserva
****
sappig en fris, elegant rood fruit, bessen en bramen, mooie zuren, lekker 15?

I Sodi, Riserva, 2004
****
kersen, bramen en pruimen, sap en elegantie, zwarte olijven, wat laurier, niet te zwaar

Tenimenti Angelini Riserva, San Leo­nino‑Mon­senese, 2004
***(*)
komt iets gerijpt over, kruiden en spece­rijen, donker, niet heel bijzonder

Vino Nobile di Montepulciano 2005

Avignonesi
*****
gelikt hout, bramen en prui­men, leer, kruidigheid, lengte, supers­appig en heerlijk drinkbaar

Fattoria del Cerro, Antica Chiusina
****(*)
intens, bramen, stevige tannines, gesloten en compact, krachtig, klassiek, aangenaam hout

Salcheto (monster)
****(*)
frisse zuren, elegantie en souplesse, cassisfruit en pruimen, intensi­teit, rijpe tanni­nes

Bosca­relli (monster)
****
gesloten, stevige tanni­nes, niet te veel hout, kracht en intensiteit, streng in de finale

Canneto
****
aromatisch, zwar­te bessen en bramen, stevige tannines, krach­tig, frisse zuren

Fassati, Gersemi (monster)
****
kruiden, maar vooral sap en fruit, bijzondere wijn, bijna port‑achtig rijk, stevig

­Godiolo (monster)
****
kersen en bramen, le­vendig, elegantie en goede zuren, sap, aangename tannines

Icario, Vitaroccia (monster)
****
klas­siek, bramen en spece­rijen, intens, pruimen en lau­rier, aangenaam, wat heftig

Nottola (monster)
****
aangenaam hout, kracht en goede ba­lans, laurier, frisse zuren, heerlijk sap, intensiteit

Tenu­ta Poggio Uliveto (monster)
****
kersen en zwarte bessen, chocolade, kruiden, zwoel en soepel, gelikt, weelde­rig

Poliziano
****
veel hout, zoethout en bramen, krui­den en kaneel, krenten, donker en intens, prima

Ta­losa (monster)
****
kersen en zwarte bes­sen, souplesse en sap, drinkbaar, iets stevig op het hout, gelikt

Fat­to­ria del Cerro
****
goede klassie­ker, in de finale iets streng nog, maar heel fraai, met prima tan­nines

Le Casalte
****
gebrand, wel mooi krachtig en intens, wat krenten, lekker, iets droge finale

Ciarliana
****
tijm en laurier, krentjes, krachtig en een mooie balans, mooi rijpe tannines

Icario (monster)
****
flink hout, gelikt en romig, vanille, zoethout en drop, krachtig, aangenaam

Lodola Nuova (monster)
****
­elegant, vlierbessen en ker­sen, sappig en drinkbaar, aangenaam hout, smakelijk

Lu­nadoro, Quercione
****
veel hout, vanille, karamel, gelikt en su­percommercieel, ro­zijnen en wat zoethout

Poggio alla Sala
****
viooltjes, aange­naam sap, niet heel krachtig, lekker fruit, iets stevige bitters

Vecchia Cantina
****
kersen, sap, gul en rijk, rozij­nen, bramen, intens, mooie wijn, rijpe tannines

Tenimenti Angelini, Tre Rose (monster)
***(*)
tikje overrijp, gebrand en iets drogend naar het einde, krenten en rozijnen

Villa S. An­na
***(*)
fruit en prima rijpe tannines, krenten, wat scherpte in de finale, zoethout

Bindella
***(*)
niet zo’n kracht­patser, bosbessen, wat laurier, drop, klassiek, aangenaam

La Brac­cesca
***(*)
prui­men en bosbessen, aangenaam maar niet heel spannend, leer en laurier

Il Conventino (monster)
***(*)
zwarte bes­sen, sap en souplesse, iets drogende tannines, goed glas

Fassati, Pasiteo (monster)
***(*)
wat drop en zoethout, vanille, ge­brand, vrij licht, wat scherp­te in de finale

Lunadoro
***(*)
de vanille spat er vanaf, gelikt en com­mercieel, stevige tan­ni­nes, gebrand

Tenuta Valdipiatta (monster)
***(*)
ro­zen, bloemig, niet heel krach­tig, geparfumeerd, chocolade, zoethout, apart

2004

Salcheto, Salco
***(*)
zwarte bessen, kruidig­heid, peper, inten­siteit, lengte en balans, complex, klassiek

Avignonesi, Riserva Grandi Annate, 2004
***(*)
compact en gesloten, hout, bloemig, aromatisch, kruiden en in de finale een zoetje

Conventino, Riserva, 2004
***(*)
menthol, zwarte bessen, euca­lyptus, bramen en pruimen, intens, goede tanni­nes

Poggio alla Sala, Riserva, 2004
***(*)
aromatisch en bloemig, kersen en rode bessen, elegant en sappig, balans, wat droogte

Villa S. Anna, Poldo, 2004­
***(*)
komt iets gerijpt over, laurier, iets dro­gend, krenten en pruimen, mist wat spanning

Rosso di Montalcino 2006

Terralsole
****(*)
rijk, pruimen en bosbes­sen, intens en krachtig, prachtige tannines, verweven hout

La Colom­bina
****(*)
kersen en aarbeien, bramen en pruimen, lekker hout, goede tanni­nes, heerlijk

Barbi
****(*)
lek­ker, aardbei en kersen, soepel, verfijning en elegantie, lengte, goede zuren, lekker

Bolsignano
****(*)
zwarte peper, krui­digheid en kaneel, stevige bitters, inten­siteit, lengte, balans, lekker

Castiglion del Bosco
****(*)
viooltjes en rozen, weelderig, bramen en pruimen, zwarte bessen, breed en krachtig

Corte Pavone
****(*)
pruimen en zoethout, tikje overrijp, maar erg lekker, heerlijk sap­pig, intens en donker

San Lorenzo
****(*)
sap en frisheid, peper en zwarte olij­ven, mooi rijpe tannines, souplesse en rondeur

Pian­cornel­lo
****(*)
stevig glas, mooi rijpe tannines, souplesse en complexiteit, goede zuren en fris­heid

Sesti
****(*)
gerijpte tannines en wat zwoel fruit, rozijnen en wat chocolade, in balans, complex

Valdicava
****(*)
kruiden, intens, menthol en laurier, stevige tannines, drop en zwarte bessen

Castello di Velona
****(*)
kaneel en zoethout, eucalyptus, kruidig en mooi donker fruit, lengte en complexiteit

Argiano
****
op het hout, tijm en laurier, drop, choco­lade en krenten, warm, mooie tannines

Banfi
****
tabak en leer, drop, kruidig, wat drogende tanni­nes, koffie, eucalyptus, rijp fruit

Brunelli
****
kruidig, sap en een lekkere intensiteit, vrij klassiek, op de achter­grond ook frisheid

La Campana
****
zwar­te bessen, pruimen, rijp en gul, verleide­lijk, iets kruidig, iets drogende tannines

Ca­panna
****
zwarte bessen en kersen, aan­genaam en soepel, pruimen en zoethout, laurier, koffie

Castelgiocondo
****
aardbeien en wat ra­barber, koffie en eucalyptus, krenten en kaneel, lekker, spanning

Tenuta Silvio Nardi
****
kersenfruit, zoethout en laurier, zwarte peper en tijm, sap, geïntegreerde tan­nines

Pian delle Querci
****
smakelijk, warm en open, kersen en bramen, souplesse en kracht, peper en intensiteit

La Rasina
****
laurier en drop, zoethout en pruimen, bramen en pruimen, iets drogende tannines

Canalicchio di Sopra
****
stevig, krachtige tannines, alcohol, laurier en wat chocolade, krenten en zoethout

Tassi
****
laurier en mediterrane kruiden, tannines, nog heel jong en gesloten, heerlijk sappig

Ventolaio
****
open en aromatisch, zwarte peper en kruiden, aardbei en pruimen, zoethout

A­gostina Pieri
****
vanille, room, sap, aardbeien en fram­bozen, aange­naam en soepel, heer­lijk drinkbaar

Ciacci Piccolomini d’ Aragona
****
sap en krui­den, chocolade en cocos, wybertjes en zoethout, stevig, iets kunstmatig

Bacci­netti
****
­soepel, iets ge­brand, stevig, laurier en kaneel, krenten, prui­men en bosbes­sen

B­aricci
****
open en aro­matisch, kruidig en rijk, laurier, bramen en bosbessen, plezierig, fris

Bel­poggio
****
komt jong en fris over, strakke tanni­nes, lichte kruidig­heid, bramen en pruimen

Tenuta di Collo­sorbo
****
lijkt wat gerijpt, niet heel krach­tig, kersen en bramen, soepel en makke­lijk

San Filippo
****
geïntegreerd hout, koffie en leer, soepel en romig, pruimen en bramen, stevig

La Fortuna
****
kersen en aardbei, diepgang, lekker sap, wat kruiden, niet heel uitgesproken

Tenuta la Fuga
****
dieprood, kersen en cassis, rijpe tannines en sap, goede lengte, breed en open

Castelli Martinoz­zi
****
kersen en bosbessen, kokos, koffie, krentjes en euca­lyptus, souplesse

Terre Nere
****
laurier en zoethout, drop en wat kruiden, warm en stevig, mist wat elegan­tie

Col d’ Orcia
****
krenten en bosbessen, tamelijk fris, goede zuren en ele­gantie, jong en gesloten

Palazzo
****
sappig en rijk, pruimen, bramen en zwarte bes­sen, laurier, peper, krachtig en intens

Quercecchio
****
stevig op het hout, daaronder kersen en bosbessen, sap, lengte en lekker fruit

Siro Pacenti
****
klassiek, stevig en een tikje droog, zwarte olijven en peper, intensiteit, kersen, prima

­Solaria
****
kersen en zwarte bessen, eucalyptus, frisheid en elegantie, licht kruidig

Sesta di Sopra
****
intensiteit en rijp fruit, kaneel en wat lau­rier, rozijnen, pruimen, kracht en lengte

Tiez­zi
****
zoet fruit, open en verleidelijk, zwarte bessen en wat kersen, sap, lau­rier, krenten

Tenuta la Torrac­cia
****
open en romig, bramen en prui­men, sap en een aangename lengte, elegantie

Podere la Vigna
****
zwarte bessen in het kwa­draat, op het zoete af, zoethout en laurier, stevige tanni­nes

Marchesato degli Aleramici
***(*)
rood fruit, sap en tamelijk elegant, mooie frisheid en wat zuren, bosbessen, prima

Bellaria
***(*)
frisse aanzet, daarna laurier en drop, chocola­de, krenten en tijm, in de finale rijp fruit

Campogiovanni
***(*)
frambozen en aardbei, sap, sou­plesse en prima zuren, elegantie, wat room

Caprili
***(*)
menhol en laurier, drop en zwarte bessen, ietsje scherpte, vrij stevige tannies

Agricola Centolani, Friggiali e Pietrane­ra
***(*)
aardbeien, aangename frisheid, laten we het verfijnd noe­men, subtiele houttoets

Cerbaie, Casanuova delle
***(*)
kruiden, iets gebrand, koffie en chocolade, warm en donkerrijpe pruimen, lau­rier

Cipressi, Villa i
***(*)
pruimen, laurier en eucalyptus, cho­colade, frisheid, aardige lengte

Tenuta San Giorgio
***(*)
krachtig, iets drogend, peper, prui­men en wat zwarte olijf, wat frisheid en sap

Santa Giuila
***(*)
vlezig, krui­den, bos­bessen en bramen, sappig met iets drogende tanni­nes, ele­gantie

Mocali
***(*)
gebrand, maar nog fris genoeg, vanille en zoethout, pruimen, iets drogende tannines

Tenuta Oliveto
***(*)
zwoel en iets alcoholisch, stevig, erg heftig, zwarte olijven en iets peper

Bartoli Giusti, Tenuta Comu­nali
***(*)
vlierbessen, kersen en aardbei, elegant, duidelijk aanwezige zuren, tannines

Franco Pacenti, Canalicchio
***(*)
romig, kracht, bramen en cassis, peper en zwarte olijven, lekker stevig

La ­Poderina
***(*)
lichtere variant, kersjes en vlierbessen, tikje onrijpe tonen, frisse zuren

Castello Romitorio
***(*)
rozen en aardse tonen, stevig glas, niet te lomp, wat zoethout in de fina­le

Salvi, Villa Poggio
***(*)
aardbei en framboos, eucalyp­tus, ele­gant en lekker fris, aangename rosso

Sa­ncarlo
***(*)
sappig, cas­sisfruit en pruimen, bloe­mig en open, mist wat diepte en complexiteit

Fasco Sasset­ti
***(*)
­laurier en chocolade, pruimen, mooie balans, lengte en stevigheid, ceder

Scopone
***(*)
pruimen en eucalyptus, droogt iets uit naar de finale, klassiek glas

Talenti
***(*)
donkere chocolade en rozijnen, pruimen en zwarte bessen, heel intens

Tornesi
***(*)
bessen en kersen, stevige zuren, kersen en pruimen, prima lichtvoetig glas

Castello Tricerchi
***(*)
bosbessen en mediterrane kruiden, koffie en choco­lade, krenten, redelijk fris

Ver­bena
***(*)
vlierbessen en rode bessen, frisse zuren, vanille, niet heel krachtig

Fanti
***
salmiakdrop, wat bitter daardoor, mist wat lekker fruit, gebrand, koffie en leer

Poggio Antico
***
kruiden, choco­lade, mist wat lekker fruit en sap, iets strenge finale

Poggia del’ A­quila
***
prui­men en kersen, kaneel, kruiden, fris­heid, mist wat diepte en kracht

Abbadia Ardenga
***
zwarte olijven en een aardige lengte, souples­se, aangenaam fris

Cami­glia­no
***
vlie­rbessen en kersen in de neus, hout, vanille, room, aardbeien en sappig

Capanne Ricci
***
gerijpt, zwoel rood fruit, mist wat frisheid en spanning, chocolade, kren­ten

Poggio il Castellare
***
kersen, rabar­ber, cas­sistonen, beetje snoepjesachtig, niet veel meer dan aar­dig

Innocenti
***
sappig en rijp fruit, mooi geïnt­egreerde tannines, stevig, laurier en drop

Mastrojanni
***
groente en rode bessen, sap, forse zuren, aardig glas, maar wat scherpte

Pietroso
***
elegantie en frisheid, mist wat complexiteit en spanning, wat snoepjesachtig

Villa le ­Prata
***
‘fris’ glas, komt wat groen over, wat paprika, iets scherpte, cacao, stevige bitters

Villa a Tolli
***
rood fruit, fikse zuren, aardbei en een kersje, vlierbessen, wat groene tannines

Uccelliera
***
laurier en chocolade, geen grote complexiteit, aangenaam, zach­te tanni­nes

Tenuta Vitanza
***
viooltjes, zwarte bessen, laurier en peper, bosbessen, sappig en breed, ge­parfu­meerd

Cantine Bonacchi
**(*)
gesloten, sap, grenadine, niet zo complex, aardbei en framboos, aangenaam sap

Tenuta Crocedimezzo
**(*)
komt een tikje onrijp over, vlierbessen en rode kersen, stevig in zijn fruit

S.Lucia
**(*)
stinkerig, kersen maar verder niet zoveel aan, mist krac­ht, koffie en wat kruiden, gaat

Sassodisole
**(*)
groente, wel sap en (erg) frisse zuren, scherpte, geen hoogvlieger

Tenuta di Sesta
**(*)
laurier en kruiden, zoethout, rede­lijk sap, niet heel stevig of complex, prima

Tenimenti Angelini
**(*)
wat dun en een tikje schraal, mist fruit en inhoud, lichte hint van kersen, niet zo

Cantina di Montalcino
**(*)
viooltjes, cassis, chocolade en rozijnen, weel­derig, aardbei, commercieel en kunstmatig

Brunello di Montalcino 2003

Belpoggio
*****
bramen en bosbessen, souplesse en rondeur, ver­leidelijk, zacht en romig, intens

La Poderina
*****
knap voor 2003, intens, prach­tige tannines, sappig en een enorme lengte, heerlijk 17+

l’Aietta
*****
vanille en room, sap, soepel, bessen, chocolade, intens, jong en fruitig, mooie frisheid

Poggio Antico, Altero
*****
koffie en leer, zwarte bessen en bra­men, krachtige tannines en een mooie struc­tuur

Ferro
*****
echte fruitbom, cassis en bosbessen, chocolade en koffie, kracht, intensiteit, lek­ker

Pian dell’Ori­no
*****
kruiden en bosbessen, bramen, lekkere tannines, mooi geïntegreerd hout, fris, lekker

Tenuta Silvio Nardi
*****
rijp maar zeker niet te zwoel, heel goed verweven hout, lengte en sap, goede fris­heid

Siro Pacenti
*****
eigen karak­ter, kruiden, bramen, bos­vruchten, in­tensiteit, lekker hout, complex

Banfi
****(*)
ondanks het warme jaar toch mooie fris­heid, kersen en bosbessen, lengte, balans

Quercec­chio
****(*)
intensiteit, souplesse, erg op het fruit, aan de zoete kant, maar mooi breed, sappig

S. Lucia
****(*)
­kersen en pruimen, kracht en inten­siteit, wat drogende tannines, iets gebrand, mooi

La Gerla
****(*)
aan de zwoele kant maar toch heel drinkbaar, souplesse en kracht, kaneel en kruiden

Bellaria
****(*)
viooltjes, zwarte olijven, koffie, leer en ceder­hout, laurier, drop, krenten, klassiek

Podere Brizio, Roberto Bellini
****(*)
bessen‑ en kersenfruit, rondeur en aan­gename tannines, hout op de achtergrond

Il Colle
****(*)
pruimen en bramen, sappig en zwoel, jeneverbessen en laurier, breed en zwoel

Corte Pavone
****(*)
romig en mooi geïnt­egreerd hout, licht kruidig, lengte en complexi­teit, lekker

Fanti
****(*)
pruimen, lekker sap, commercieel, vanille en room, elegantie, zoethout, lengte

Innocenti
****(*)
bosvruchten, tijm en cho­colade, kruidig, rijpe tannines, eucalyptus en zoet­hout

Pian­cornello
****(*)
veel hout, vanille en glycerol, gelikt, kersen en bra­men, lengte en kracht, balans

Sancarlo
****
kersen en bramen, sap, kracht en balans, iets drogend, maar goede tan­nines

Tenimenti Angelini
****
cassis, laurier, krentjes en drop, aardige lengte en zuren, iets streng, pittig glas

Baricci
****
bessen, laurier, chocola­, krenten, zwoel en stevig, warm en vlezig, tikje rustiek

Pian delle Querci
****
zoethout, kren­ten, kersen, toch een aangename frisheid, prima wijn, lekker stevig

Castelgiocondo
****
koffie, gebrande tonen, kruiden, menthol, kaneel, bramen, wybertjes, olij­ven

Fossacolle
****
karamel en va­nille, stevig hout, zwarte bes­sen en laurier, kruidna­gel, intens

San Polino
****
open en aromati­sch, zwarte bessen en bramen, lekker sap, zwoele tonen

La Rasina
****
zwarte bes­sen, sap, elegantie, balans, iets hout, sou­plesse, stevige tannines

Salvi, Villa Poggio
****
bosbessen, bramen, zoethout en drop, lengte en intensiteit, lengte, leer, koffie

Uccelliera
****
wat strenge tannines maar toch ook lekker don­ker fruit, eucalyptus, lengte

Abbadia Ar­denga
****
bramen, pruimen, koffie, krenten, tikje alcoholisch, repre­sentatief voor het jaar

Pecci ­Celestino
****
rijp fruit, maar niet te ‘overdone’, bramen en kersen, rozijnen en zoethout

Villa i Ci­pressi
****
­gerij­pt, drop en zoethout, krenten en bramen, wat stren­g, prima glas

Giulia
****
kruiden, bramen, menthol, stevige tannines, kan nog wel even mee, streng

Ca­panne Ricci
****
kof­fie, bra­men en zwarte bessen, leer, kruiden, wat cederhout, vanille, peper

Tornesi
****
zwa­rte bessen, aangename frisheid, donkerpaars en sappig, mooie inten­si­teit

Pian delle Vigne
****
aardig fruit, maar nog gesloten, krachtig, kruiden, stevigheid, drogend in de finale

San Polo
***(*)
gebrand, laurier en krenten, mist fris­heid, wat drogende tannines, rustiek

Gianni Brunelli, Le Chiuse di Sotto
***(*)
medi­terrane kruiden, kruidnagel, kof­fie, leer, krachtig maar mist fris fruit

Podere Peganico
***(*)
overrijp, vluchtig zuur, braam en zwarte bessen, donkerpaars en intens

San Filippo
***(*)
veel hout, rozen, aangename stevigheid, mist wat spanning, iets scherpte

Talen­ti
***(*)
gelikt en erg op het hout, va­nille en karamel, zwarte bessen, gebrand en kruidig

Poggio dell’ Aquila
***(*)
cassisfruit, kersen en pruimen, sappig, drop en zoet­hout, krachtig, iets alcohol

Cantine Bonacchi
***(*)
kersen en pruimen, aardig op het fruit, sappig en aangenaam, eucalyp­tus, leuk glas

Capanna
***(*)
kruiden en specerijen, krachtig, iets scherp­te, krachtige tannines, aan de strenge kant

Coldisole
***(*)
erg streng, laten we het klassiek noemen, bramen en bosbessen, laurier en drop

La Colombina
***(*)
laurier en wat drop, kersen en pruimen, chocola­de, bramen, koffie, mooie tannines

Ferrero
***(*)
aan de warme kant, ge­brand, laurier en tijm, confitu­re, bramen, prima sap

Tenuta la Fuga
***(*)
aromatisch, krui­dig, zwarte peper, laurier, ker­sen, komt wat gerijpt over

Fuligni
***(*)
aroma­tisch en weelderig, cassis en kruiden, chocolade en kof­fie, leer, iets droog

San Lorenzo
***(*)
kersen en pruimen, braam, iets alcoholisch maar wel heel drinkbaar, lengte

Mate
***(*)
aromatisch, kruidig, laurier, drop en zoethout, redelijke frisheid, mooie tannines

Mocali
***(*)
amarenekersen en zoete bra­men, redelijke kracht en stevigheid maar mist frisheid

Franco Pacenti, Canalicchio
***(*)
overrijpe bosvruch­ten, droogte, aardige tannines en redelijk hout, matig interessant

Pietroso
***(*)
zoet­hout en drop, aardig fruit, wat drogen­de tannines, braam, zacht en romig

Tenuta le Potazzine
***(*)
pruimen, zwarte bessen, goed sap, aangenaam glas, iets aan de warme kant

Sesti
***(*)
aangenaam sap, bosbessen en pruimen, mooi rijp fruit, gewoon lekker

Antinori, Podere la Vigna
***(*)
­open en floraal, zouthout en kruiden, vrij weelderig, bramen en pruimen

Vasco Sassetti
***(*)
kruiden, verder wat vlak, stevige tannines, daar­door toch wat drogend

Marchesato degli Aleramici
***(*)
komt wat ge­rijpt over al, heel open, iets gebrand, alcohol, niet groots

Poggio Anti­co
***(*)
gebrand, het lijkt soms wel pinotage, rubber en krui­den, mist fruit en span­ning

Molina di Sant’ An­timo
***(*)
­over­rijp, confiture, zwarte bes­sen, komt al oud over, gebrand en zwoel

Bru­nelli
***(*)
heel open en aromatsich, prui­men, drop, chocolade en laurier, aar­dig

Campana, La
***(*)
stevige tannines, kruiden, wybertjes, laurier, wat scherpte, aan de rijpe kant

Collelceto
***(*)
gerijpt, laurier en zoethout, drop, bramen, eucalyptus, gebrande to­nen

Collemattoni
***(*)
me­nthol, redelijk frisse zuren, strenge tannines, niet heel­spre­kend, bosvruchten

Mastrojanni
***(*)
mist elegan­tie en fines­se (over)rijpe bra­men en pruimen, mist verfijning

Cantina di Montal­cino
***(*)
niets bijzon­ders, kersen en pruimen, aange­naam sap, aardige lengte, koffie, cacao

Montecarbello
***(*)
eu­calyptus en zoethout, mist frisheid en span­ning, gebrand, geen hoogvlie­ger

Tenuta Oliveto
***(*)
open, aromatisch, zwarte bessen, kersen en bramen, krenten, prima

Palazzo
***(*)
rubber, laurier en drop, zoethout, leer, zwarte peper, specerijen, krac­htig

Pinino
***(*)
kersen, elegan­tie, wat alcohol, rozen, mist wat inhoud, droogt uit

Ridolfo
***(*)
koffie en rubber, scherpte, laurier en kaneel, bosbessen, mist overtuiging

Cas­tello Romitori­o
***(*)
stevig en open, pruimen en bosbessen, stre­ng, niet zo span­nend, niet onaardig

Sassodisole
***(*)
zweterig, overrijp, alcohol, bramen, confiture, breed, kaneel en lau­rier, krentjes

Tiezzi
***(*)
overrijp, komt wat ouder over, zwarte bessen, braam, drop, leer en tabak, koffie

Tenuta la Torraccia
***(*)
velpon, wat vlak, bosbes­sen en prui­men, weer vluch­tig zuur, weinig ele­gant

Bar­bi
***
oran­jebruine rand, mist fruit en frisheid, koffie en leer, gebrande tonen, menthol

Bolsignano
***
overrijp, pruimen, bramen en zoethout, krac­htig, wee, zwarte bes­sen, over­dreven

La Fortuna
***
floraal, rabarber, mist wat inhoud, menthol, kruiden, mag wat spannender

Renieri
***
wat gerijpt, gebrand, verder vrij vlak, mist spanning, apart glas, koffie en leer

Castello di Velona
***
cassis, zoet fruit, kaneel en zoethout, stevige tannines, iets scherpte in de finale

Castelli Mar­tinozzi
***
a­part, wat kunst­matig, iets gerijpt al, kruiden, pruimen, verder wat vlak, niet zo

Piombaia
***
erg gerijpt, kaneel en zoethout, mist spanning en sap, maggi

Fattoi
***
gebrande tonen, rubber, kruidna­gel, laurier, krenten, compleet gestoofd

Foto: Productschap Wijn

Reageer op dit item