Wijn van de week: Sant'Antonio - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Sant’Antonio

Soms moet je wat meer inspanning doen voor het vinden van een mooie wijn van de week. We zijn daarom naar Verona gevlogen om rond te kijken in de streek Valpolicella. Een interessant gebied, dat zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld, vooral door het succes van zijn Amarone –maar daarover later meer in Perswijn. Wie in Valpolicella is, komt tegelijk ook een beetje in Soave:
Tenuta Sant’Antonio , Monte Ceriani 2006, Soave

Soms moet je wat meer inspanning doen voor het vinden van een mooie wijn van de week. We zijn daarom naar Verona gevlogen om rond te kijken in de streek Valpolicella. Een interessant gebied, dat zich de laatste jaren sterk heeft ontwikkeld, vooral door het succes van zijn Amarone –maar daarover later meer in Perswijn. Wie in Valpolicella is, komt tegelijk ook een beetje in Soave: de streken zijn sterk met elkaar verweven en liggen ook direct naast elkaar. We dronken een heerlijke Soave van Tenuta Sant’Antonio, die –ten overvloede- ook maar weer eens laat zien dat ook in Soave veel ten goede is veranderd.

Veel proevers waren verbaasd over de kwaliteit van deze Soave, maar we constateerden afgelopen jaar al dat er in deze streek een aantal bijzondere goede witte wijnen worden gemaakt, waaronder deze voortreffelijke Monte Ceriani. Armando Castagnedi, een van de vier broers die het wijngoed beheren, legt uit hoe dit goede resultaat wordt bereikt. ‘Soave wordt vaak te dun en te licht, en daarom wachten we met het oogsten van de druif, de garganega, tot hij een beetje overrijp is. Dan krijgt deze druif veel meer aromatisch eigenschappen. Maar dan neemt het zuur ook af, dus we plukken een deel van de druiven juist eerder, als het zuur nog hoog genoeg is. Het resultaat wordt dan gemengd tot een wijn die allebei heeft: concentratie en aroma van de laat geoogste druiven en frisheid en zuren van de vroeg geplukte trossen. Een bijzondere combinatie, mooi bloemig, open, met ananas en mango, heerlijk geurig en breed, met een volle smaak, wat abrikoos, peer, goede zuren en een mooie lengte. Hij wordt helemaal gemaakt op roestvrijstaal .Vroeger werd wat hout gebruikt, maar omdat dat domineerde, wordt dat nu weggelaten. Heel verstandig…

Kwast, € 10,95
http://www.kwastwijnkopers.nl/

Reageer op dit item