Enorme belangstelling voor afscheid Jaap Donders - Perswijn
Nieuws

Enorme belangstelling voor afscheid Jaap Donders

Wijnjournalist Christian Callec moest 22 januari afscheid nemen van zijn eerste wijnmentor, Jaap Donders. Hij overleed op 68-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte. Jaap Donders was bijna vijftig jaar werkzaam bij de wijnhandel Robbers & van den Hoogen, waarvan ruim twintig jaar in de functie van algemeen directeur. Daarnaast bekleedde hij diverse bestuursfuncties, zowel in de wijnwereld als daarbuiten. Christian Callec doet verslag van de uitvaart.
Over de hele dag zullen er naar schatting zeker meer dan zevenhonderd mensen zijn geweest om afscheid te nemen van de eind vorige week overleden Jaap Donders. Bij de eucharistieviering in de St. Walburgisbasiliek te Arnhem waren zeker vijfhonderd mensen aanwezig. Ze kregen tussen de dankbaarheids- en afscheidswoorden door, een puike selectie te horen van lezingen, gezangen en gebeden waarin wijn, wijngaardenier, stokken, ranken en vruchten veelvuldig voorkwamen. Het werd een indrukwekkende roep om rust, vrede, hoop en dankbaarheid. Na de dienst werd Jaap Donders in familiekring naar zijn laatste verblijfplaats op aarde begeleid.

Tussen 16:00 en 18:00 uur was er gelegenheid om de familie te condoleren bij wijnhandel Robbers & v/d Hoogen aan de Velperweg. Ook hier was de belangstelling enorm. Meer dan driehonderd gasten kwamen de familie een hart onder de riem steken: vrienden, collegae uit de wijnwereld, zakenlieden, Rotaryleden, leden van plaatselijke politieke partijen, notabelen uit Arnhem (waaronder burgemeester Pauline Krikke), bekenden uit het Arnhemse bedrijfsleven en recreatiesector (waaronder Alex van Hooff van Burger’s Zoo), huidige en oude werknemers van Robbers & v/d Hoogen, en natuurlijk de twee ‘Arnhemse’ wijnschrijvers, Chris Alblas en ondergetekende.

De sfeer was ontspannen, hier en daar een traan, maar vooral met rust en dankbaarheid terugblikken naar de goede oude tijden van Jaap’s leven: een grote wijnman, een grote Arnhemse en Gelderse ondernemer, een charismatische en charitatief ingestelde man, en ook een warme familieman. Lekkere wijnen en hapjes hielden de wachtenden in de lange rij op de been. Bijna bizar typerend voor deze sfeer was de naam van de catering: La Vie, het leven…

Stralend met een glaasje wijn, bekeek Jaap het geheel, op een prachtig doek, levendiger dan levend. Hij en zijn familie waren de gasten zichtbaar dankbaar voor hun komst en het leven dankbaar voor alle vriendschap en vreugde. Even verder op waren in een ontroerende diavoorstelling mooie en warme momenten te zien uit het leven van Jaap en zijn familie. Alles straalde hier rust en dank, voor een leven vol passie geleefd en intens beleefd (zoals in de tekst van Ben Wegdam verwoord).

Jaap Donders was mijn eerste wijnmentor, de eerste echte wijnman die ik ooit heb ontmoet, in 1983. Hij gaf mij de kans mij te bewijzen als dagelijks beheerder van het Nederlands Wijnmuseum, in de kelders van het bekende wijnkopershuis aan de Arnhemse Velperweg. Hij gaf mijn leven invulling. Hier, bij Robbers & v/d Hoogen begon mijn wijncarrière. Het duurde slechts een jaar, maar wat een intense, rijke en leerzame ervaring. De rest van mijn leven zal ik mijn herinneringen en dank aan Jaap en zijn familie blijven koesteren.

Afscheid nemen is het moeilijkste in je leven, las ik in het gebedsboekje ter gelegenheid van het afscheid van Jaap Donders… Je leert het nooit! Jaap was al geruime tijd ernstig ziek. Hij verliet deze wereld veel te vroeg, veel te jong. Hij werd 68. Hij laat zijn lieve vrouw Ria achter en zijn drie kinderen, Rob, Astrid en Marcel, die het bedrijf van hun vader met succes hebben overgenomen. Mijn gedachten gaan naar hen en de rest van de familie. Bij het afscheid nemen keek ik nog naar het doek met een stralende Jaap. Hij leek goedkeurend naar mij te kijken en te zeggen: “Het is goed geweest, het is genoeg zo…”

Het ga je goed ‘meneer Jaap’. Ik zal uw glimlach en glinsterende ogen missen.

Christian Callec

< Stuur deze pagina door >


Reageer op dit item