Mag ik van jou? - Perswijn
Nieuws

Mag ik van jou?

Na een paar maanden van betrekkelijke rust valt er weer het nodige te melden uit de Bordelaise wereld van het onroerend goed. Zowel de regionale krant Sud Ouest als decanter.com melden opmerkelijke transacties, zoals de verkoop van Château La Pointe in Pomerol. Voor een bedrag tussen 32 en 35 miljoen euro ging het van de familie d’Artefeuille over in handen van verzekeringsmaatschappij Generali.
Na een paar maanden van betrekkelijke rust valt er weer het nodige te melden uit de Bordelaise wereld van het onroerend goed. Zowel de regionale krant Sud Ouest als decanter.com melden diverse opmerkelijke transacties. De meest in het oog springende daarvan is de verkoop van Château La Pointe in Pomerol. Voor een bedrag dat ergens tussen 32 en 35 miljoen euro zou liggen ging het van de familie d’Artefeuille over in handen van verzekeringsmaatschappij Generali, nadat het bedrijf had ongeveer een maand of tien te koop gestaan had.

De d’Artefeuilles waren eigenaar sinds 1941, maar onoplosbare problemen binnen de familie – een pijnlijk vaak voorkomende reden voor verkoop in Bordeaux – dwongen tot afstand doen. Met een oppervlakte van 25 hectare – goed voor 3 procent van de totale appellation – is La Pointe een van de grootste bezittingen in Pomerol, zij het niet een producent op het allerhoogste kwaliteitsniveau.

Voor de nieuwe eigenaar Generali, de op twee na grootste verzekeraar in Europa, is de aankoop van een wijngoed geen primeur. Het concern heeft met name in het moederland Italië grote belangen in de agrarische sector, inclusief wijnbouw. Ook in Bordeaux had het al voet aan de grond. Sinds 1988 is het daar namelijk eigenaar van Château La France in Beychac, een bedrijf van 90 hectare dat AC Bordeaux produceert. Op een paar euro meer of minder hoeft Generali niet te kijken, want de winst over het afgelopen boekjaar bedroeg 2,4 miljard euro.

Eind oktober kwam de verkoop rond van Château Carignan, een van de betere producenten in de appellation Premières Côtes de Bordeaux. Het werd voor 11 miljoen euro gekocht door Amerikaan van Engelse afkomst Andy Lench. In het dagelijkse leven is die directeur van  Wine Locators, een bedrijf dat wijnen uit Bordeaux importeert. Een praktische zet derhalve. 

Nog niet afgesloten en daarom een voortdurende bron van speculaties, roddels en geruchten is de ophanden zijnde verkoop van het bekende Château Poujeaux in Moulis, jarenlang eigendom van de familie Theil. Gegadigde voor de overname van dit 68 hectare tellende wijngoed zou Clos Fourtet in Saint-Emilion zijn.  Dat is op zijn beurt eigendom van de zeer Bordelaise familie Cuvelier.  

René van Heusden

 

Reageer op dit item